Görüş Bildir
Haberler
9 Madde İle İşçi Şehri: Karabük

9 Madde İle İşçi Şehri: Karabük

Baki Emre Güler
04.01.2015 - 22:54 Son Güncelleme: 05.01.2015 - 01:00

İşçi Şehri: KARABÜK

İşçi şehri Karabük.. Karabük deyince çoğumuzun aklına Kardemir ve Safranbolu geliyor hiç şüphe yok ki. Bazılarımız ise haritada bile Karabük'ün yerini gösteremeyebiliyor. Hatta Safranboluyu il, Karabük'ü ilçe zannedenler bile olabiliyor :) 

Bu galeride sizlere Karabük'ü yakından tanıtmak istedim. Hadi hep birlikte bakalım, emekçi şehri Karabük'e..

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Küçük ve Şirin Bir Şehir

1. Küçük ve Şirin Bir Şehir

Karabük, nüfusu 230.000 olan, merkez ilçesiyle birlikte 6 ilçe ve 270 köye sahip, Türkiye'nin 78. ilidir. Yüz ölçümü 4.145 km kare olan Karabük, 6 Haziran 1995 tarihinde il olmuştur.

2. Orman Varlığı

2. Orman Varlığı

Karabük, Batı Karadeniz Bölgesinde bulunur ve Zonguldak, Bolu, Kastamonu ve Çankırı illerinin komşusudur. Her mevsim yağış alan bir iklime sahip olan şehir, orman varlığı açısından %68 oranı ile ülkemizin en zengin ilidir.

3. Tarihi

3. Tarihi

Karabük 1937 yılında, Safranbolu'ya bağlı Öğlebeli Köyü'nün bir mahallesi idi. Açılan Ankara-Zonguldak demir yolu, Karabük'ün önemini arttırmıştı. 3 Nisan 1937 tarihinde, Atatürk'ün yönlendirmesiyle, Karabük Demir-Çelik Fabrikalarının temeli atılmıştır. Nüfus yoğunluğu da buna bağlı olarak artmıştır ve 3 Mart 1953 günü Karabük, Zonguldak'ın bir ilçesi haline gelmiştir.

Karabük, 6 Haziran 1995 günü, Çankırı'dan; Ovacık ve Eskipazar ilçeleri ile Zonguldak'tan Safranbolu, Yenice ve Eflani ilçelerinin birleştirilmesiyle Türkiye'nin 78. ili ilan edilmiştir.

4. Gelişen Bir Şehir

4. Gelişen Bir Şehir

Karabük, bundan 10 sene önce, en büyük geçim kaynağı Kardemir olan, sosyal hayattan uzak bir şehirdi elbette. Ancak 2007 yılında Karabük Üniversitesinin açılmasıyla birlikte bölgedeki öğrenci yoğunluğu, doğal olarak nüfus da arttı. Şehir de bununla birlikte olarak kendini geliştirmeye devam etti. Başta Uzak Doğu'dan olmak üzere dünyanın bir çok yerinden her yıl binlerce turist ağırlayan Karabük, gelişmeye devam etmekte..

5. Kardemir

5. Kardemir

3 Nisan 1937 yılında kurulan ve günümüzde 5.000 işçiye sahip olan Kardemir, ülkemizin ilk demir-çelik fabrikası, aynı zamanda Türkiye'nin en büyük 41. Sanayi kuruluşudur. 1 yılda 1.500.000 ton ham çelik üreten Kardemir, 'Fabrikalar yapan fabrika' olarak da tanınır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Olmazsa Olmaz: Safranbolu

6. Olmazsa Olmaz: Safranbolu

Safranbolu, Karabük'ün ve Batı Karadeniz bölgesinin en fazla turist çeken ilçelerinden biridir. Karabük ilçe merkezine 8 km uzaklıkta olan Safranbolu, Osmanlı kent mimarisini yansıtan tarihi Safranbolu Evlerine sahiptir. Dünya Miras Listesi'nde yer alan 9 kültürel varlıktan biri olan ilçe, burada yetişen ve nadir bulunan Safran bitkisinden adını almıştır.

7. Lokum ve Safran

7. Lokum ve Safran

Safranbolu'ya uğrayıp da lokum yemeden hatta sevdikleriniz için almadan giderseniz, üzülürsünüz, net. Zaten Safranbolu Çarşısına gittiğiniz zaman, ikram etmeden çıkarmazlar sizi. Aynı yerden 5-6 defa daha geçmek istersiniz bir kere daha tatmak için :) 

Gelelim safrana.. Adını ilçeye vermiş bitki. Dünya'nın en pahalı bitkilerinden biri olan safran, yemeklerinize lezzet ve güzel bir aroma katar. Safranın 1 kilosunun fiyatı ise, 25 bin lirayı bulabiliyor..

8. Gelişen Üniversite: Karabük Üniversitesi

8. Gelişen Üniversite: Karabük Üniversitesi

Karabük Üniversitesi(KBÜ), 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Rektörlüğünü Prof.Dr.Burhanettin Uysal'ın yapmakta olduğu üniversitede, 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü bulunur. 

Yurt dışında bir çok üniversite ile öğrenci değişim programlarına sahip olan üniversitede, inşaatı devam eden fakülteler de bulunmakta.

9. Karabükspor

9. Karabükspor

Tam ismiyle Kardemir Demir Çelik Karabükspor, 1967 yılında kurulmuş, mavi-kırmızı renklere sahip spor kulübüdür.  Spor Toto Süper Lige uzun yıllar sonra 2009/10 sezonunda yükselmiştir. Burada da başarısını sürdürmüş ve ülkemizi, 2014/15 sezonunda Uefa Avrupa Ligi'nde temsil etmiştir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
42
18
6
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Semih Erdoğan

bi şeyi düzeltmek istiyorum Kardemir'in üretim kapasitesi 3.000.000 ton.