Görüş Bildir
Haberler
TV
8 Maddede Spartaküs'ün Dizisi ve Romanı Arasındaki Farklar

8 Maddede Spartaküs'ün Dizisi ve Romanı Arasındaki Farklar

Darmody
29.11.2014 - 14:27 Son Güncelleme: 30.11.2014 - 15:43

Öncelikle uyarı yapmakta fayda var, galeri dizi ve kitaptan spoilerlar içermektedir!

Spartaküs'ten haberdar olan insanların çoğunluğu bunu diziye borçlu olsa da aslında Spartaküs'ün modern zamanda varoluşu 1952 yılına kadar gitmektedir. ABD'deki ünlü McCarty dönemindeki anti-komünist kampanyadan nasibini alanlardan biri olan Howard Fast, hapisten çıkar çıkmaz, Spartacus romanını yazıp, yayınevine teslim etti. Ancak o sıralar FBI'ın göz hapsinde olan Fast'in kitabını basmak mümkün değildi. Bu yüzden Fast kendi yayınevini kurup kitabını kendisi basmak durumunda kaldı. Ancak nihayet 1952 yılında kitabını bastı. 8 yıl sonra ise şimdilerde dünyanın en ünlü yönetmenlerinden biri olan Stanley Kubrick, başrolde Kirk Douglas'ın oynadığı Spartacus isimli sinema filmini çekti.

Bu galeride de roman ve dizi arasındaki farklılıkları göreceğiz. Belki iki katı kadar daha madde bulunabilirdi ancak daha belli başlı farklılıkları seçmeye çalıştım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Spartaküs

1. Spartaküs

Spartaküs dizide Trakya'da yaşayan özgür bir köylü olarak gösteriliyor. Sonrasında ise emre itaatsizliğinin cezası sonucu kendisi ve karısı köle ediliyor. Bazı tarihsel kayıtlarda da buna benzer verilere rastlamak mümkün. Ancak romanda Spartacus bir koruu'dur. Koruu Arapça'da dededen köle yahut üçüncü nesil köle anlamına gelmektedir. Yani romana göre Spartaküs isyan ettiği güne kadar özgürlüğü tatmamıştır.

2. Spartaküs'ün Karısı

2. Spartaküs'ün Karısı

Spartaküs'ün karısı dizide ismi Sura olan Trakyalı bir köylüdür. Romanda ise Batiatus tarafından Spartacus'e verilen Varinia isimli vahşi Alman kızıdır.

3. Gannicus

3. Gannicus

Dizide Kelt olarak bildiğimiz Gannicus romanda Trakyalı'dır ve Spartaküs'le çocukluk arkadaşıdır. Çocukluklarından Nübye Madenleri'ne, oradan da Batiatus'un Ludus'una kadarki süreçte hep yan yana olmuşlardır.

4. Agron - David

4. Agron - David

Dizide Agron adıyla bildiğimiz Alman gladyatörü normalde kitaptan bir karakterle bağdaştırmak zor olurdu ancak iki karakterin de yaptığı bariz olarak aynı olan bir eylem var: 'Tehlike ihtimaline karşın Spartaküs'ün etrafında bir gölge gibi olup O'nu korumak.' Romanda bu karakter David isimli bir Yahudi'dir ve tıpkı Agron gibi savaşta ve savaş alanı dışında Spartaküs'ü yalnız bırakmamaktadır.

5. Quintus ve Lucretia

5. Quintus ve Lucretia

Dizide evli olarak gördüğümüz Batiatus aslında bekardır. Soylu olmamanın ezikliğini duyan Batiatus daima asilleri asil yapan özü arayan bir adamdır.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Batiatus'un Ölümü

6. Batiatus'un Ölümü

Lentulus Batiatus dizide isyanın hemen başlangıcında bizzat Spartaküs tarafından öldürülmüştür. Ancak romanda isyan, Batiatus evden bir işi için ayrıldığı sırada gerçekleşir. Batiatus'u öldürense Yunan Muhasebeci olarak bildiğimiz kölelerden biridir, isyanla alakasız şekilde (isyan başlangıcından sonraki bir tarihte), kendi başına hareket etmiş ve Batiatus'u boğazlayarak öldürmüştür.

7.

7.

Dizide sürekli olarak bir tapınakta yahut bir şehirde saklanma ihtiyacı duyan Spartaküs gerçekte isyan başladıktan bir süre sonra 45.000 kişilik kuvvete ulaşmış ve bir dönem İtalya'da Roma'nın sahip olduğundan fazla bir güce ve kontole sahip olmuştur.

8. Spartaküs'ün Oğlu Spartaküs

8. Spartaküs'ün Oğlu Spartaküs

Dizide Spartaküs bir evlat sahibi olamamanın üzüntüsünü kimi zaman dile getirmektedir. Romanda da bunu bizzat kendi ağzından duyarız. Son savaşa gitmeden önce, artık mağlubiyetin kesin olduğu bir anda, hamile karısı Varinia'ya ve arkadaşı David'e dönerek 'Dostum, yoldaşım, çocuğu asla göremeyeceğim. İşte beni üzen tek şey bu. Başka hiçbir şeye üzülmüyorum. Hiçbir şeye.' demiştir.

Ancak Spartaküs'ün oğlu bambaşka bir diyarda doğup büyümüş, orada yaşanan bir kıtlıktan sonra isyan edip tıpkı babası gibi harp ve mücadele içinde yaşayıp, ölmüştür.

9. Bonus: Spartaküs'e Hayat Veren Andy Whitfield'a Sonsuz Teşekkürler

9. Bonus: Spartaküs'e Hayat Veren Andy Whitfield'a Sonsuz Teşekkürler
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
58
41
5
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
feyk

dizi romandan esinlenmis gibi yazmissiniz ama ortada gercekden yasanmis tarihi bir olay var. romanda, dizide buna ayni oranda kendi kurgularini yapmislar, ar... Devamını Gör

Pasif Kullanıcı

Aslında burada romanı Spartaküs'ün hayat hikayesinin temeli olarak almadım; ama üslubum bu etkiyi vermiş onu farkettim. Ancak 'doğrusu kitaptır, dizi romanda... Devamını Gör