Görüş Bildir
Haberler
7 Farklı Kaynak ile Silopi'de Neler Oluyor?

7 Farklı Kaynak ile Silopi'de Neler Oluyor?

Onedio Medya
07.08.2015 - 11:09 Son Güncelleme: 07.08.2015 - 17:25
İçeriğin Devamı Aşağıda

1.Silopi'de güvenlik güçleri ile PKK'lılar arasında çatışma | DHA

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde sabaha karşı mahallelerdeki hendekleri kapatmaya gelen güvenlik güçlerine, PKK'lılar tarafından roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açıldı.

Silopi'ni Başak ve Barbaros mahallelerinde PKK'nın gençlik yapılanması olan Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri güvenlik güçlerinin girişlerini engellemek için kazdığı hendekleri kapatmak için bugün saat 05.00 sıralarında İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri mahallelere kepçeler ve zırhlı araçlarla gitti. Polis ekiplerin mahallerde roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açılması üzerine polis de karşılık verdi. 

İlçe Jandarma Komutanlığı'na ait birlikler de zırhlı araçlarla ilçe merkezine inerek, stratejik noktalarda konuşlandırıldı. Helikopterler de havadan denetim yapmaya başladı.

Çatışmalar nedeniyle halk evlerine kapandı. Çatışmanın sürdüğü mahallede bazı evlerde yangın çıktığı haberleri geldi.

VALİLİK: 3 ÖLÜ, 7 YARALI VAR

Şırnak Valiliği, Silopi İlçesi'nde meydana gelen olaylarda 3 kişinin öldüğünü, biri ağır 2 polis ile birlikte toplam 7 kişinin yaralandığını açıkladı. Açıklamada, şöyle denildi: '07.08.2015 günü saat 05.30'da Silopi ilçemizde vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini ve kamu düzenini bozmaya yönelik olarak EYP (el yapımı patlayıcı) ve mayın düzenekle barikat kuran, hendek kazan ve güvenlik kuvvetlerimize karşı roket, EYP, mayın ve uzun menzilli silahlarla saldırıda bulunan bölücü terör örgütü mensuplarına karşı yapılan operasyonda biri ağır olmak üzere 2 polis memuru yaralanmış, çatışma esnasında 3 şahıs ölmüş, 5 kişi de çeşitli yerlerinden yaralanmıştır. Bölücü terör örgütü mensupları olay yeri ve çevresinde lastik yakma ve benzeri olaylara devam etmekte olup, güvenlik kuvvetlerimizce vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğine yönelik tedbirler alınmaya ve gerekli müdahale ve operasyonlara devam edilmektedir.'

Bu arada ölenlerden ikisinin 17 yaşındaki Mehmet Hıdır Tanboğa ile 58 yaşındaki Hamdin Ulaş olduğu öğrenildi. Yaralılardan 5'nin Şırnak Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındığı ve durumlarının iyi olduğu belirtilirken, yaralı polislerin kaldırıldığı hastane konusunda bilgi verilmedi.

Kaynak: http://www.dha.com.tr/-silopide-guven...

2. Şırnak'ta polise silahlı saldırı: 3 ölü | AA

Şırnak'ın Silopi ilçesinde terör örgütü PKK yandaşlarının güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırısı üzerine çıkan çatışmada 3 kişi öldü, 1 polis ağır yaralandı.

Şırnak'ın Silopi ilçesinde terör örgütü PKK yandaşları tarafından güvenlik güçlerinin ara sokaklara geçişini engellemek için bazı sokaklara açılan hendekleri kapatmak isteyen polis ekiplerine düzenlenen silahlı saldırıda 3 kişi öldürüldü, 1 polis ağır yaralandı.

Alınan bilgiye göre, Barış Mahallesi'ne giden polis ekipleri, zırhlı kepçe ile hendekleri doldurmak istedi. Bu sırada terör örgütü PKK yandaşları polis ekibine uzun namlulu silahlarla ateş açtı.

Güvenlik güçlerinin karşılık vermesiyle çıkan ve yaklaşık 4 saat süren çatışmada 3 kişi öldürüldü. Roketatarın isabet ettiği zırhlı araçtaki 1 polis ağır yaralandı.

Yaralanan polis memuru ve ölen 3 kişinin cenazesinin götürüldüğü Silopi Devlet Hastanesi önünde geniş güvenlik önlemi alındı.

İlçede gerginlik sürüyor.

Valilikten açıklama

Valilikten yapılan yazılı açıklamada, ilçe sakinlerinin can ve mal güvenliğini tehdit eden, kamu düzenini bozmaya yönelik el yapımı patlayıcı ve mayınlı düzeneklerle barikat kuran, hendek kazan, güvenlik güçlerine saldırıda bulunan bölücü terör örgütü mensuplarına yönelik 05.30 sıralarında operasyon düzenlendiği kaydedildi.

'Saldırıda bulunan bölücü terör örgütü mensuplarına karşı yapılan operasyonda biri ağır olmak üzere 2 polis memuru yaralandı, çatışma esnasında 3 kişi öldü, 5 kişi de yaralandı' ifadesine yer verilen açıklamada, örgüt mensuplarının olay yeri ve çevresinde lastik yakma şeklindeki eylemlerini sürdürdükleri, güvenlik güçlerince vatandaşların can ve mal güvenliğine yönelik tedbirler alınmaya, müdahaleye ve operasyonlara devam edildiği vurgulandı.

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/haberler/5699...

3. Silopi'de çatışma | CHA

Şırnak’ın Silopi ilçesinde PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) üyeleri ile mahallelerde kazılan hendekleri kapatmaya gelen güvenlik güçleri arasında silahlı çatışma çıktı. Çatışmada 2 kişinin öldüğü, 10'a yakın kişinin de yaralandığı iddia ediliyor. 

Şırnak’ın Silopi ilçesindeki Başak ve Barbaros mahallerinde YDG-H üyelerinin kazdıkları hendekleri kapatmak için sabahın erken saatlerin güvenlik güçleri mahallelere girdi. İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri mahallelere kepçeler ve zırhlı araçlarla geldi. Polis ekiplerine roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açılması üzerine polis de karşılık verdi. Çatışmada roketatarın isabet ettiği kepçe yandı. 

Çatışmada 2 kişinin öldüğü, aralarında 1 polisin de bulunduğu 10'a yakın kişinin de yaralandığı iddia ediliyor. Ancak ölen ve yaralananlarla ilgili iddia resmi makamlar tarafından henüz doğrulanmadı. Çatışmada yaralananların götürüldüğü Silopi Devlet Hastanesi'nde acil hastalar dışında gelen hastalar kabul edilmedi. Güvenlik güçleri hastane çevresinde geniş güvenlik önlemleri aldı, acil hastalar dışında gelenlerin girişine izin verilmedi. 

Çatışmalar devam ederken, İlçe Jandarma Komutanlığı'na ait birlikler de zırhlı araçlarla ilçe merkezine inerek, stratejik noktalarda konuşlandırıldı. Helikopterler de havadan denetim yapmaya başladı.

Kaynak: http://www.cihan.com.tr/tr/silopide-c...
İçeriğin Devamı Aşağıda

4. Silopi'de çatışma çıktı | HaberTürk

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde sabaha karşı mahallelerdeki hendekleri kapatmaya gelen güvenlik güçlerine, PKK'lılar tarafından roketatar ve uzun namlulu silahlarla ateş açıldı.

Şırnak'ın Silopi ilçesi Barbaros Mahallesi'nde hendek kazarak yolu ulaşıma kapatan YDG-H üyeleri ile polis arasında silahlı çatışma çıktı. İlk belirlemelere göre 3 YDG-H üyesi öldü, 1'i ağır 2 polis ve 5 sivil de yaralandı.

Silopi'de YDG-H üyeleri akşam saatlerinde sokaklara polisin girişini engellemek için hendek kazarak, uzun namlulu silahlarla bekledi. Silahlı YDG-H üyelerine polis sabah erken saatlerde operasyon düzenledi. Çıkan çatışmada polis, ilk belirlemelere göre 3 YDG-H üyesi öldürdü, 6 polisin yanı sıra 5 sivil yaralandı.

Çatışma esnasında bazı evlerin kurşunların hedefi olduğu ve evlerde yaşayan bazı vatandaşların yaralandığı ileri sürüldü. Olay yerine çok sayıda ambulans sevk ederken, ilçede yer yer silah seslerinin geldiği ve gerginlik sürdüğü öğrenildi. 

Bu arada, Şırnak'ın Cizre ilçesinde PKK kamplarına yönelik hava hareketini protesto eden bir gruba müdahale eden zırhlı polis ekiplerine roketli saldırı düzenlendi. Saldırıda 2 polis memuru yaralandı.

Öte yandan, Diyarbakır Bismil Karayolu'nda bir grup yüzü maskeli yol kesti. YDG-H üyesi olduğu kaydedilen eylemciler, 3 aracı ateşe vererek yolu kapattı. Günün aydınlanmasıyla birlikte bölgeye zırhlı araçlarla jandarma özel harekat timleri sevk edilidi.

Kaynak: http://www.haberturk.com/gundem/haber...

5. Silopi’de polis halka saldırdı, 2 ölü | İMC TV

Şırnak’ın Silopi ilçesinde polisin sabah saatlerinde gözaltı operasyonu engellemek isteyen halka ateş Şırnak’ın Silopi ilçesinde polisin sabah saatlerinde gözaltı operasyonu engellemek isteyen halka ateş açması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi de yaralandı.

Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Zap Mahallesi’nde polisin sabah saatlerinde gözaltı operasyonu engellemek isteyen halka ateş açması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti.

Encü: 6 ev ateşe verildi

imc tv’ye konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Ferhat Encü, Silopi’de sabah saatlerinde polisin gözaltı operasyonunu engellemek isteyen halka ateş açması sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin de yaralandığını söyledi.

6 evin polis tarafından ateşe verildiğini söyleyen Encü iki mahallenin üzerinden de dumanlar yükseldiğini söyledi.

Sarıyıldız: Polis sivil bir aracı taradı

HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Şırnak Valisi Ali İhsan Su ile görüştüklerini Vali Su’yun kendilerine “mahallede halk yok terörist var” dediğini ve müdahale ettiklerini belirtti. Sarıyıldız ayrıca, polisin yaralıları taşıyan sivil bir aracı da hastane yakınında taradığını söyledi.

İrmez: Kaymakam ‘benim işim değil’ dedi

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez de polis saldırısında çok sayıda yaralı olduğunu, yaralıların bazılarının Batman’a götürüldüğünü söyledi. Silopi Kaymalamı’yla görüştüklerini söyleyen İrmez, kaymakamın kendilerine “Benim işim değil” dediğini, valiliğin ise telefonlarına cevap vermediğini söyledi.

Aydemir: Damlara keskin nişancıların yerleştirildi

Silopi Belediye Eş Başkanı Seyfettin Aydemir ise polisin saldırısında Hamdin Ulaş (58) ve Mehmet Hıdır Tandoğan (17) adlı kişilerin hayatını kaybettiğini söyledi. Beş mahallede halk ile polis arasında çatışmaların sürdüğünü söyleyen Aydemir, damlara keskin nişancıların yerleştirildiğini ifade etti.

Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) haberine göre, çatışma sırasında mahallenin dış taraflarında bulunan bir trafoda da patlama meydana geldi. Patlamanın etkisiyle yangın çıktı. can kaybının yaşanıp yaşanmadığı konusunda bilgi edinilemedi.

Kaynak: http://www.imctv.com.tr/silopide-poli...
İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Şırnak'ta polis saldırısı, 3 kişi öldü | Bianet

HDP vekili İrmez ve HDP vekili Encü'nün anlatımına göre Silopi'nin Zap, Barbaros ve Başak mahallesinde gözaltı operasyonunu engellemek isteyen halka polis ateş açtı. Üç kişi yaşamını yitirdi, çok sayıda yaralı var.

bianet'e konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Aycan İrmez ve Ferhat Encü'nün anlatımına göre sabah saat 04.00 sularında Silopi'nin Zap, Barbaros ve Başak mahallesinde  gözaltı operasyonunu engellemek isteyen halka polis ateş açtı. Üç kişi hayatını kaybetti.

Şırnak Valiliği, biri ağır olmak üzere, iki polisin de yaralandığını açıkladı.

Şırnak'tan gelen bilgilere göre, hayatını kaybedenlerin isimleri Hamdin Ulaş (58), Mehmet Hıdır Tanboğa (17) ve 25-30 yaşlarında olduğu söylenen Kamuran Bilin.

İrmez, polisin hastane önünde yaralıları taşıyan aracı taradığını, Tanboğa'nın hastane kapısında hayatını kaybettiğini söylerken, Bilin'in ise yaralı olarak Cizre'ye sevkedilirken yolda hayatını kaybettiğini belirtti. 

İrmez halen Zap mahallesinde olduklarını ve sokakta kolluk kuvvetleri dışında silahlı kimse olmadığını söylerken, 'Ara sokaklarda geziyoruz, sadece siviller var' dedi. 

İrmez: Polis hastane önünde de ateş açtı

Şu an Zap mahallesinde bulunan HDP milletvekili Aycan İrmez, hastanedeki yaralıların çoğunun 18 yaşından küçük olduğunu söylerken, Valilik ve Kaymakamlıkla görüşme taleplerine cevap gelmediğini ve Zap mahallesinde okula yerleştirilen keskin nişancıların ara ara halka ateş açmaya devam ettiğini anlattı.

“Yaralıların sayısı henüz net değil çünkü hem Silopi Devlet Hastanesi’nde hem Şırnak Devlet Hastanesi’nde hem de Batman Devlet Hastanesi’nde yaralılar var. İki vatandaşımız yaşamını yitirdi. Üç tane ev, açılan ateş sonucu tamamen yandı.

“Sabaha karşı vatandaşlar yaralılarını hastaneye götürürken, polis arabaya ateş açtı. Yaralılardan biri, arabadan çıkarıldı ve polisin açtığı ateş nedeniyle hastane kapısında yaşamını yitirdi.

“Zap Mahallesi’nde polisin halka yönelik saldırısı devam ediyor. Polis mahalleyi abluka altına aldı. Mahallede bulunan okula keskin nişancılar yerleştirildi. Atışlar devam ediyor, sesler birazdan size de telefondan gelebilir.

“Kaymakamla görüşmek istedik. Bizimle görüşmedi ama özel kalemi aracılığıyla Vali beyle görüşmemiz gerektiğini iletti. Valilikten ambulans istedik ama yardımcı olmadılar. Bu da umursamadıklarını gösteriyor.

“Sabah hastaneye gittik, yaralıların çoğu 18 yaşından küçük ve kız çocukları. Bu çocukların nasıl devletle savaşacak güçleri olsun.”

Sarılyıldız: Evler ateşe verildi

HDP Şırnak milletvekili Faysal Sarıyıldız da twitter'dan şu mesajı paylaştı: 'Şu an Silopi'deyiz. Silopi'de devlet vahşeti:2 ölü çok sayıda yaralı var, yaklaşık 6 ev ateşe verildi. Silopi Devlet Hastanesin'deyiz. Polis yaralıları taşıyan sivil bir aracı da hastane yakınında taradı. Aracın lastiğine kurşunlar isabet etti.'

Encü: Katliam girişimi var

Uludere'den Şırnak merkeze doğru yola çıkan ve bianet’e konuşan HDP Şırnak milletvekili Ferhat Encü, yaşananları şöyle anlattı.

“Silopi ve Cizre’de gözaltı operasyonlarını engellemek için birçok yerde hendek kazıldı. Dün gece polis mahallede gözaltılar yapmak için ablukaya aldı. Halkın direnişi ile karşılaşınca polis halkı taradı ve iki kişi yaşamını yitirdi, biri Hamdin Ulaş, diğeri de bir genç, birçok kişi de yaralandı.

'Şu anda mahalle abluka altında, keskin nişancılar yerleştirilmiş birçok ev ateşe verilmiş. İnsanlar korkudan sokağa çıkamıyor. Yaralıların hastaneye ulaşması engelleniyor. Yaralıları taşıyan bir araç da taranmış. Yanan evlere Silopi Belediyesi itfaiye aracıyla müdahale etmek istedi ama polis girilmemesi yönünde tehdit etmiş. Mahallede bir katliam girişimi var.”

Kaynak: http://bianet.org/bianet/toplum/16663...

7. Silopi'de ölü sayısı üçe yükseldi | BBC Türkçe

Şırnak'ın Silopi ilçesinde güvenlik güçleri ile bölge halkı arasında, polis baskınlarına karşı sokaklara hendek açılması üzerine çıkan gerginlik çatışmaya dönüştü.

Silopi'den gazeteci Mehmet Zeki Çiçek'in BBC Türkçe'ye verdiği bilgilere göre Emrullah Bilen adındaki 18 yaşında bir gencin ateşli silahla vurularak öldürülmesinden sonra Silopi'de çıkan olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısı üçe yükseldi.

Gazeteci Çiçek 13 kişin ateşli silahlarla, 2 kişinin polis tarafından darp edilmesi sonucunda yaralıların sayısının 15 olduğunu söyledi.

Ayrıca 9 kişinin de gözaltına alındığını ve gözaltına alındıktan sonra darp edildikleri yönünde iddiaların olduğunu söyledi.

Çiçek, 'Olaylar yoğun olarak başak Mahallesinde sürüyor. Olay bölgesine girişler yasak. İnsanlar evlerinde mahsur kalmış durumda. 8 evin güvenlik güçleri tarafından ateşe verildiği söyleniyor. Bölgeye gidiş çok zor. İnsanlar kendi imkanlarıyla yaralıları hastaneye getiriyorlar. Mahallede abluka devam ediyor. Kobra tipi bir araç darpedildi. Ayrıca Bir kepçe de ateşe verildi' diye konuştu.

BBC Türkçe'den Hatice Kamer'e konuşan HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik hayatını kaybeden iki kişinin de sivil olduğunu söyledi:

'Sabahtan beri Vali Bey'e ulaşamıyorduk. Üç milletvekili olarak mahallelerdeki yaralıları gidip alabileceğimizi ve bunun için ambulans istediğimizi söyledik. Ayrıca dört evde devam eden yangını söndürmek için de itfaiye aracı istedik. Vali, olaylardan dolayı güvenliğimizi sağlayamayacaklarını ama adresleri vermeleri halinde yaralıları almak üzere olay yerine ambulans gönderebileceklerini söyledi.'

Barbaros Mahallesi sakinlerinden Şemsettin Kaya Silopi'de yaşananları şöyle anlattı

'Dün mahallede olaylar çıktı ve sabaha kadar devam etti. Çatışma sırasında bir eve kimyasal bir madde attılar. Evde yangın çıktı. Olayda hayatını kaybeden Hamdin Ulaş yangını söndürmeye çalıştığı sırada vuruldu.'

Morgun önünde olduklarını ve saat 10.00'dan beri güvenlik sebebiyle Silopi'de sokağa çıkma yasağı olduğunu söyleyen Şemsettin Kaya, hastanelere gelip yaralıların kim olduğunu öğrenmeye çalışan ilçe sakinlerine polisin engel olduğunu söyledi.

BBC Türkçe'ye konuşan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, 'Halk yaşanabilecek gözaltılara engel olmak için sokaklara hendekler kazmış. Sabah saatlerinde polis bir operasyon yapmak istiyor. Kazınan hendeklerden dolayı sokaklara giremeyen polisler ve mahalleliler arasında çatışma yaşanıyor' dedi.

Kaynak: http://www.bbc.com/turkce/haberler/20...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
2
2
1
1
0