onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
5 Maddede AB-Türkiye Anlaşması: Neler Öne Çıkıyor?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

5 Maddede AB-Türkiye Anlaşması: Neler Öne Çıkıyor?

ATKN
04.03.2016 - 13:42 Son Güncelleme: 04.03.2016 - 13:44

AB-Türkiye zirvesi için geri sayım başladı. Zirveden çıkacak sonuç, AB'nin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Peki, Türkiye ile AB arasında varılan anlaşma hangi önlemleri öngörüyor?

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türkiye, mülteciler için önemli bir transit ülke konumunda. Türkiye ile AB, 29 Kasım 2015'te Brüksel'de düzenlenen zirvede, düzensiz göçün Türkiye'nin desteğiyle kontrol altına alınması üzerinde uzlaşmıştı. 

Aralık ayında varılan uzlaşmada şu noktalar öne çıkmıştı:

1- Sınır koruma

1- Sınır koruma

Türkiye, AB'ye sığınmacı akınının durdurulması için Ege'de Yunanistan'la olan sınırını daha iyi koruyacak. Sığınmacıları Yunanistan'a taşıyan insan kaçakçılarıyla mücadeleyi yoğunlaştıracak. Türk sahil güvenlik ekipleri ile AB Sınır Koruma Ajansı Frontex arasındaki iş birliği güçlendirilecek. NATO gemileri Ege'de caydırıcılık çerçevesinde devriye gezmeye başlayacak.

2- Türkiye'deki sığınmacı kampları

2- Türkiye'deki sığınmacı kampları
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (UNHCR) verilerine göre Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların sayısı 2 milyon 700 bini buluyor. Avrupa yoluna düşmemeleri için sığınmacıların Türkiye'deki yaşam koşulları iyileştirilecek. Bu kapsamda sığınmacılara daha iyi sağlık hizmetleri sunulacak. Sığınmacı çocuklarının eğitim görmesi sağlanacak.

3- Sığınmacılara Türkiye'de istihdam

3- Sığınmacılara Türkiye'de istihdam

Suriyeli sığınmacılara sağlanacak çalışma izni uzlaşmanın önemli ayaklarından birini oluşturuyor. Türkiye'de ikamet eden ve çoğunluğu Suriyeli olan sığınmacılara belli koşullarda çalışma izni verilmesini düzenleyen Başbakanlık genelgesi geçen ay yürürlüğe girmişti. Genelge uyarınca öncelikli olarak geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici kimlik belgesi düzenleme tarihinden altı ay sonra çalışma izni için başvurabiliyor. Sığınmacılar sadece ikamet ettikleri illerde çalışma iznine sahip oluyor. Ayrıca sığınmacıların çalıştıkları işyerindeki işçi sayısının yüzde 10'unu geçmeyecek olmaları şart koşuluyor.

4- Türkiye'ye 3 milyar euroluk yardım fonu

4- Türkiye'ye 3 milyar euroluk yardım fonu

Başbakan DavutoğluBrüksel'de AB Konseyi Başkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker ile ortak basın toplantısı düzenlemişti.

Türkiye ile AB arasında üzerinde uzlaşılan eylem planına göre, AB Türkiye'ye 3 milyar euroluk bir yardım fonu aktaracak. Bu fonla Türkiye’deki mültecilerin ihtiyaçları karşılanacak. Ancak Türkiye'den miktarın yeterli olmadığı yolunda eleştiriler geliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5- AB'den Türkiye'ye siyasi ödün

5- AB'den Türkiye'ye siyasi ödün

AB geçen aralık ayında 2 yıl aranın ardından Türkiye'nin AB'ye tam üyelik müzakerelerinde bir faslın müzakereye açılmasını kararlaştırdı. 17'nci fasıl olan Ekonomik ve Parasal Politika faslı müzakereye açıldı. AB Komisyonu, Türkiye'nin talepleri doğrultusunda mart ayı sonuna kadar beş faslın daha müzakerelere açılabilmesi için hazırlıklarını sürdürüyor. AB'nin elinde Türkiye'ye karşı kullanabileceği bir koz daha var: Vize serbestisi.

Deutsche Welle Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
91
15
8
7
4
2
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın