Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
45 Günde 35 Bin TL Kazanmak mı? Etlik Civciv Besleyip Kendi İşinizi Yaparak Kazanmanın Yolunu Anlatıyoruz!
Aslında hiç de fena fikir değil gibi...
Evet hepimizin küçükken bir dönem beslediği civcivlerden bahsediyoruz.
Civcivler ile ne kadar kazanabileceğimizi ise köy hayatı ve hayvancılık ile ilgili videolar yapan Nuri Saltan anlatıyor.
Hesabında farklı hayvanlar ve tarım üzerine uğraşan kişilere yer vererek aslında farklı iş kollarını ve köy hayatını da bize anlatıyor.
Öncelikle 20 bin etlik civciv ile hesaplamamıza başlayalım, tüm civcivleri kuluçkadan çıktıklarının ertesi günü almanız gerekiyor.
Küçükken hangisinin piliç hangisinin horoz olduğu ise belli olmuyor, bu yüzden onu beklemek gerekiyor.
30 günü doldurduklarında cinsiyetleri de belli oluyor. Sonrasındaki süreç ise seyreltme ve kesime gitme süreçleri.
Ama 20 bin civcivi almadan önce ısı yalıtımı olan panellerle birlikte bir çadır yani alan oluşturmak gerekiyor.
Civcivler için içerinin sıcak olması gerekiyor bu sıcaklığı da yeni nesil ısı yalıtımlı panellerle sağlayabiliyorsunuz.
Çiftliğin konumlanacağı arsa biraz maliyetli olsa da çiftliği daha uygun fiyata mal edebiliyorsunuz.
Özellikle son dönemde popülerleşen konteyner çiftlikler çadırlara göre daha uygun fiyatlı. Ama elinizdeki bütçe kısıtlı değilse çadır sistemini kullanarak daha büyük ve kullanışlı bir alan da inşa edebilirsiniz.
İçerinin sıcaklığını ve civcivleri kontrol etmek için her gün belirli zamanlarda içeriye girmeniz gerekiyor.
Bazı civcivler köşede sıkışmış olabiliyor ya da derece düşmüş olabiliyor. Bu yüzden de düzenli kontrol etmek için tüm çadırı boydan boya 2-3 kez gezmeniz gerekebiliyor.
Peki bu civcivlerin ilk geliş maliyeti ne kadar?
Aslınca bu civcivler tamamen size ücretsiz geliyor. Burada belirli şirketler ile anlaşma yapıyorsunuz, böylece 20 bin civcivi şirket size ücretsiz şekilde temin ediyor.
Yani civcivleri ve civcivlerin yemlerini de anlaştığınız şirket karşılıyor ama bütün sorumluluk sizde.
Civcivlerin bakımı, büyütülmesi, alan temini gibi her şey sizde ama bu süreçte civcivlere ve yemlerine para vermemek de bütçenizi oldukça rahatlatacak bir şey tabii ki.
45 günün sonunda her bir civcivin 2 kilo 700 gram civarı olması gerekiyor, bu da zaten şirket tarafından size verilen yemi doğru kullanmanız ile mümkün.
Yani 45 gün sonunda şirket civcivlere doğru şekilde bakıp bakmadığınızı kalan yemlerden ve hayvanların ağırlıklarından anlayabiliyor.
Eğer size verilen ortalama 3 ton yemi tamamen bitirdiyseniz ama hayvanların ağırlıkları 2 kilo 700 gram değilse size ödenecek paradan bu düşülüyor, hatta direkt ceza yazılıyor.
Eğer yemi artırırsanız ama hayvanların kilosu istenen kiloya ulaştıysa kârda oluyor hatta prim kazanıyorsunuz.
Yani civcivler size teslim edildikten 45 gün sonra yine şirket tarafından alınmaya geliniyor ve böylece para hesaplama kısmı başlıyor.
20 bin civciv gittikten 15 gün sonra yeni civcivler geliyor, bu 15 gün boyunca da temizlik yapılıyor.
Yine ilaçlama kısmını şirket üstleniyor, sizin sadece genel temizliğini yapmanız ve yeni civcivler için yerleri ayarlamanız gerekiyor. Bu işe en önemli şey dezenfektan, her zaman içeriye girerken bile tulumla girmek çok önemli.
Bir civcivin hastalık kapması tüm çiftliği etkiliyor.
Peki 45 gün sonra civcivler kesime gitmek için toplandıklarında ne kadar kazanıyorsunuz?
Eğer prim yaptıysanız bu miktar 35 bin TL oluyor. Ama bu ücret herhangi bir gideri karşılamıyor.
Elektrik aylık ortalama 2 bin, kömür ise 5 bin civarında oluyor.
İlk başta da dediğimiz gibi yem için herhangi bir gider yok zaten onu anlaştığınız şirketler karşılıyor.
Eğer fazla yem tüketip hayvanları belirlenen kiloya ulaştıramazsanız o zaman ceza kesiliyor bu da 35 bin TL'den düşülüyor. Onun haricinde daha az yem tüketirseniz o zaman bu size prim şeklinde yatıyor.
Elektrik, su ve kömür giderlerini çıkardığımızda buradaki kar 25 bin TL'ye düşüyor.
Bunu da 45 + 15 gün dinlenme ve temizlik süresine göre hesapladığımızda aylık gelir aslında 12 bin TL civarında oluyor.
Aşı ve yemi şirket karşıladığı için de diğer hayvancılık türlerine göre bu tarafta kazancınız oldukça iyi, sizin yapmanız gereken tek şey dikkat ve özenle civcivlere bakmak.
Olası bir hastalık durumunu önlemek ve civcivlerin doğru ve güvenli şekilde büyümesini sağlamak. Zaten anlaştığınız şirket veya şirketler size 60 günde bir 20 bin civciv gönderiyor, böylece 15 gün boşluklarla bu işi devam ettirebiliyorsunuz.
Ama ekstra dikkat etmek ve her gün bakmak gerekiyor.
Bu işi tüm yıl boyunca yapabilirsiniz ama sonbahar ve ilkbahar aylarında geliriniz daha yüksek olacaktır.
Çünkü bahar günleri ekstra kömür yakmanıza gerek olmuyor bu da aylık giderinizi düşürüyor ve daha fazla kar elde etmenizi sağlıyor.
Yorum Yazın
Bir ara ciddi ciddi bu işe girmek üzere araştırma yapmış birisiyim. Burada eğer civcivlerle direk siz ilgilenmeyecekseniz 8'er saatlik vardiyalarla 3 kişiye ... Devamını Gör
Ancak her patron gibi 8 değil de 12 saat çalışmaya gönüllü(!) 2 çalışan bulursanız her ay 4200 size kalır. Yaptığınız yatırımı göz önüne aldığınızda, bir ev ... Devamını Gör
Her işte para var yeter ki sen sevdiğin işi yapmaya çalış. Bu civciv işini de yaptık, burada yazanlar doğrudur, kazancı iyi hatta aldığın gibi satsan bile kâ... Devamını Gör
Yıllardır aynısını söylüyorum topraksız tarım, gelecek topraksız tarımda. Gelecek kravatlı çiftçilerde. Hatta şimdi topraksız ve güneşsiz tarım başlıyor. UV ... Devamını Gör