22 Polis Adliye'de
İki ayrı soruşturmada gözaltına alınan polislerden 22'si adliyeye sevk edildi. Haklarında gözaltı kararı olan 11 polisten altısı teslim oldu. Gözaltındaki polis sayısı 111'e yükseldi.
Teslim olan üç isim arasında İstanbul İstihbarat Şubesi'nin eski müdürü Erol Demirhan da var. Demirhan, Ali Fuat Yılmazer'in ardından İstanbul İstihbarat Şube Müdürü olarak atandı. Selam örgütü soruşturmasının yanı sıra 'KCK soruşturması' ve 'DHKP-C avukatlar' soruşturmasını yürüttü. Ancak 7 Şubat 2012'deki MİT krizi sonrası bu görevden alınarak Ankara'da başka bir göreve atandı.
Teslim olan diğer beş kişi; emniyet müdürü Ahmet Öztürk ile emniyet amirleri İsmail Aslan, Murat Hamarat, Muhammed Ali İkli ve başkomiser Muhammed İkbal Karaduman.
Teslim olan polisler arasında eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Erol Demirhan da var.
Erol Demirhan hakkında gözaltı kararı olan ve aranan dört emniyet müdüründen biriydi. Diğer emniyet müdürleri Mehmet Yılmaz, Halil Karakuzu.
Ayrıca başkomiserler Fatih Tezcan da hâlâ aranıyor.
İki polis serbest kalmıştı
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan polislerden ikisi çarşamba günü sorgularının ardından serbest bırakıldı.
Rütbeli polislerin ifadesinin çarşamba ve perşembe günleri alınması bekleniyor. Ancak bazı rütbeli polislerin susma hakkına kullanacağı öğrenildi. Bu polislerden biri İstanbul İstihbarat Şubesi'nin eski müdürü Ali Fuat Yılmazer. Yılmazer’in avukatı müvekkilinin emniyetteki sorulara cevap vermeyeceğini, susma hakkını kullanacağını ifade etti.
'Bunlar şeref madalyaları'
Yılmazer, çarşamba sabah saatlerinde sağlık kontrolünden geçirilmek için Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tabipliği'ne götürüldüğünde de kendisine kelepçe takılmasına tepki gösterdi. 'Bu şeref madalyalarını görün, bunlar şeref madalyalarıdır. Bunlar da bugünün polisliğidir. Reza'lara (Rıza Sarraf) yapılmamış polisliği görüyoruz. Bunlar devletimden aldığım şeref madalyalarıdır. Türkiye görecek, tarihe geçecek' dedi.
Bu polislerden Kadri Cemil Y. de gazetecilere, 'Ben polisim. Hırsız, terörist gördüm mü bulur, yakalarım' diye bağırdı.
Polislere destek eylemi
Şüpheli polislerin tutulduğu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nün önü ailelerin eylemine sahne oldu. Binanın önünde toplanan polislerin aileleri ve yakınları taşıdıkları dövizlerle operasyona tepki gösterdi.
'Hırsıza geçit yok', 'Allaha şükür evimizden kutular çıkmadı', 'Saatlerimiz hep doğruyu gösterdi' gibi yazıların olduğu dövizlerle 17 Aralık operasyonuna gönderme yapan aileler, gözaltındaki yakınlarına destek mesajı verdi. Bazıları ise Kur'an-ı Kerim okuyup dua etti.
Gözaltındaki Terörle Mücadele Şubesi'nin eski müdür yardımcısı Yurt Atayün'ün oğlu Mustafa Atayün'ün ise Emniyet İstihbarat Şubesi'nin eski müdür yardımcısı Hayati Başdağ'ın kelepçesini gösterdiği fotoğrafını tişörtüne bastırarak eyleme katıldı.
Al Jazeera 'nin edindiği bilgilere göre polislere, 'Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etme', 'casusluk', 'usûlsüz dinleme', 'resmi belgede sahtecilik', 'suç uydurma', 'özel hayatın gizliliğini ihlal', 'konut dokunulmazlığını ihlal', 'soruşturmanın gizliliğini ihlal' ve 'delil üretmek' suçlamaları yöneltiliyor.
Başbakan Tayyip Erdoğan da Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da operasyonun süreceği ve başka alanlara da sıçrayabileceği mesajı vermişti.
Kaynak: Al Jazeera, AA