Görüş Bildir
Haberler
12 Bin Yıllık Hasankeyf Sular Altında Kalacak

etiket 12 Bin Yıllık Hasankeyf Sular Altında Kalacak

Emre Ordu
29.01.2016 - 21:16 Son Güncelleme: 30.01.2016 - 15:06

Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı dün TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı. Bu yasayla birlikte UNESCO'nun 10 kriterinden 9'unu yerine getiren 12 bin yıllık Hasankeyf sular altında kalacak. 

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dicle Nehri üzerinde inşa edilen Ilısu Barajı ve HES Projesi göl alanında kalacak olan Batman ili Hasankeyf ilçesinin ekli krokide koordinatları, belirtilen alana taşınacak. Ayrıca, Hasankeyf ilçe merkezinin yeni yerleşim yerine nakline kadar geçecek süre içinde, ilçenin hukuki varlığını mevcut yerleşim yerinde sürdürmesi hüküm altına alınacak.

'Sular altında kalacak binlerce mağaranın taşınması söz konusu değil'

'Sular altında kalacak binlerce mağaranın taşınması söz konusu değil'

Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada duruma tepki gösteren CHP İstanbul Milletvekili Gülay Yedekci, Hasankeyf'in Mezopotamya'da insanlığın yerleşik hayata geçtiğinin en belirgin örneği olduğunu söyledi. Yedekçi, 'Hasankeyf'i birinci derece sit alanı yapan en önemli özellik bir bütün içerisinde mağaralar, kalenin tarihî dokusu, ibadethaneler ve burada yaşayan atalarımızın mezarları ve kazı çalışmaları daha bitmemiş, gün ışığına çıkmayı bekleyen binlerce tarihî eserin burada yer almasıdır. Sular altında kalacak olan binlerce mağaranın taşınması zaten söz konusu değildir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Zeynel Bey Türbesi'nin ise dış cephesindeki mozaik kaplamalardan dolayı eski özelliğini koruyamayacağı için sökülüp tekrar montajı imkânsızdır. Ray sistemiyle taşınması durumunda ise kot farkı çok olduğundan sarsıntılarla türbenin kesinlikle yıkılacağı ortadadır. Bir yapının planını yapmadan önce bireyin yaşadığı coğrafyadaki kültürel değerler, gelenekler, dinî değerler ve kültürel mekânlar gözetilmelidir; aksi hâlde, plan işlevsizdir. Bu kural dünyanın her yerinde, planlama bazında, her kurum ve kuruluş için geçerlidir' dedi.

'Bu barajın yapımı anayasaya aykırı'

'Bu barajın yapımı anayasaya aykırı'

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan ise Hasankeyf' yerleşim biriminin 12 bin yıllık tarihî bir geçmişi olduğuna dikkat çekti. Bu barajın yapımının anayasaya aykırı olduğunu ileri süren Aslan, Anayasa'nın 63'üncü maddesinde 'Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır' yazdığını hatırlattı. 

Kanuna, Anayasa'ya uymayan girişimleri terörist girişimler olarak niteleyen Aslan, '60 yıl sonra düşünün torunlarımız -hani 60 yıllık bir enerjiden söz ediyoruz ya- enerjiyi de görmeyecekler,Hasankeyf'i de görmeyecekler. Dolayısıyla, 12 bin yıllık bir tarih katledilmiş oluyor ' dedi.

CHA

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
380
224
147
32
22
11
9
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Pasif Kullanıcı

Insanoglunun avci-toplayiciliktan ilk yerlesik hayata gectigi bolgeler burasi, toplumlarin ilk kez tarim yaptigi, tapinaklar yaptigi bolgeler. Ve biz bu bolg... Devamını Gör

Schwarz

Bu yapılanı doğru bulmuyorum ancak HDPKK vekilinin söylediği şey gerçekten tuhaf ulan şerefsizler sizin herhangi bir şeyi terör diye eleştirme hakkınız yok b... Devamını Gör

Alpay Mutlu

küçük hesaplar için binlerce yıllık atalarımızın mirasını yok edilecek çok yazık. o baraj yapılmasa ülkenin ne kadar büyük bir kaybı olur? elektriksiz kalmay... Devamını Gör