Görüş Bildir
Haberler
12 Adımda Başarılı Sosyal Medya Paylaşımı

12 Adımda Başarılı Sosyal Medya Paylaşımı

VUUB | Sosyal Medya
20.04.2015 - 21:13 Son Güncelleme: 20.04.2015 - 22:06

Bir güncelleme yaparken ya da gönder butonuna basmadan önce ne yapıyoruz? Genellikle pek düşünmeden tek tık ile güncellememizi gönderiyoruz. Bu sosyal medya’da başarılı olabilmek için yeterli değil.

Genellikle içgüdüsel olarak paylaşıp üzerine pek düşünmüyoruz. Yazacağımı yazdım, mesajımı da yansıtıyor o halde gönderebilirim. Bu bahsettiğim paylaşım şekli bizi pek başarıya götürmez. Özellikle çok başarılı, insanlar tarafından yayılacak ve faydalı paylaşımlar yapmak istiyorsak.

Takipçilerinizle doğru iletişim içinde olmak, son derece yararlı gönderiler yapabilmek ve en fazla etkileşimi yakalayabilmek için her sosyal medya gönderisinin sahip olması gereken bazı noktalar var. Bunlardan 12 tanesi öne çıkmakta ve bunları sizinle paylaşmaktan mutluluk duyacağım.

12 Adımlık Sosyal Medya Kontrol Listesi

  • Paylaşım eğitici mi yoksa eğlence üzerine mi?

  • Paylaşımın tonu doğru mu?

  • Paylaşım çok uzun mu?

  • Paylaşımın URL’si uygun mu?

  • Bu paylaşımla belli bir takipçi kitlesini hedeflemeli miyim?

  • Paylaşımın etkisini arttırmak için doğru anahtar kelime ve hashtagleri kullandım mı?

  • Bugün toplam kaç paylaşım yaptım?

  • Paylaşımın imla kurallarını kontrol ettim mi?

  • Bu paylaşımı herhangi birinin görmesi beni etkiler mi?

  • Bu paylaşım duygusal bir refleks mi, yoksa doğru planlanmış bir paylaşım mı?

  • Paylaşımda görüntü, video ve slayt gibi görselleri doğru kullandım mı?

  • Güncelleme metni hazırlarken doğru taktikleri kullandım mı?

 

Gönder butonuna basmadan önce sorulacak 12 soru

Bu sorulara aslında tecrübe ile de cevap bulabiliriz. Fakat biraz gözlem yaptığımızda ve mantıklı düşündüğümüzde bu 12 sorunun bir paylaşımdan önce cevaplanması gerektiğine ikna olmaktayız.

Aşağıda detaylı olarak bu  soruları inceleyelim.

1.Paylaşım eğitici mi yoksa eğlence üzerine mi?

Eğitici ve eğlence üzerine olan paylaşımların sosyal medya paylaşımları içinde en çok dikkat çeken ve yayılan paylaşımlar olduklarını görüyoruz. İnsanlar ya öğrenmek ya da eğlenmek istiyorlar, aslında bu çok basit bir mantık.

Markalar kendileriyle ve ürünleri ile ilgili insanlara bilgi vermek, eğitmek ve eğlendirmek suretiyle müşterilerini kendilerine çekmekteler.

Bu aşamada sosyal medya gönderilerininin doğruluğunu belirlemek için bir kaç soru eklemek faydalı olacaktır.

  • İçeriğiniz kullanıcıların paylaşacağı ve hakkında gönderi yapabileceği kadar enteresan mı?

  • Benden başka bu içeriğe gerçekten birileri ilgi gösterir mi?

  • Eğer bu gönderiyi kendi zaman tünelinizde görseydiniz durup okur muydunuz ya da paylaşır mıydınız?

  • Gönderiniz okuyucuya gerçekten bir şeyler katabilir mi?

2.Paylaşımın tonu doğru mu?

Tutarlı ve istikarlı bir tonda sosyal medya içeriği paylaşmak çok önemli. Bu durumda her sosyal medya mesajı:

  • Pozitif

  • Yardımcı

  • Önemli

olmalıdır.

Paylaşım tonunuzun bir fark yaratabilmesi için kullandığınız kelimeler çok önemli. Başkalarının kolaylıkla ve rahatsız olmadan paylaşabileceği bir dil kullanmak çok önemli.

Başkaları sizin paylaşımınızı görüp tekrar paylaştığında sizin paylaştığınızda yarattığı etkiyi yaratacak mı? Yoksa anlamsızlaşacak mı?

3.Paylaşım çok uzun mu?

Sosyal medya paylaşımlarının ideal uzunluğu hakkında çok fazla araştırma yapıldı. Ama genel olarak aşağıda belirteceğim uzunlukları dikkate almanız yeterli olacaktır:

  • Twitter: 71 – 100 karakter arası

  • Facebook: 40 karakter ( Daha fazla karakter kullanılan gönderilerin de başarılı olduğunun gözlemlendiğini söylemeden geçmeyelim)

  • Google+ Başlıkları: 60 karakter

Bahsedilen karakter sayıları önemli çünkü görüntülenen ve paylaşılan gönderimlerin paylaşımın karakter sayısıyla doğrudan ilgisi var. Az karakter kullanıp mesajımızı istediğimiz şekilde verebildiğimizde insanların kısa süre içinde anlayıp paylaşabileceği gönderiler hazırlamış oluyoruz. Unutulmamalı ki bir konu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak isteyen insanlar daha uzun ve resmi siteleri tercih edecektir. Sosyal medya, göz atarak iletilen mesajı anlayabilmek üzerinedir.

4.Paylaşımın URL’si uygun mu?

  • Link uygun mu? Planladığınız yere gidiyor mu?

  • Link sosyal medya gönderinizdeki mesaj ve değerleri ifade edebilecek uygunlukta mı?

Yanlış bir yere giden link ne kadar dikkat çekici ve tıklanabilir olsa da hiçbir şey ifade etmez. Ayrıca takipçilerinizi kandırılmış hissettirip sizden uzaklaştıracaktır. Yani bazı haber sitelerinin yaptığı gibi çok dikkat çekici bir başlıkla insanların meraklarını uyandırıp, içerik olarak tamamen farklı bir bilgi vererek insanların antipatisinden başka bir şey elde edemezsiniz.

5.Bu paylaşımla belli bir takipçi kitlesini hedeflemeli miyim?

Mesajım kimin için?

Çoğu durumda sizin mesajınız bütün takipçilerinizi etkilemek için paylaşılacaktır. Bazı durumlarda ise mesaj sadece bir grup ya da bir kişi için paylaşılabilir. Facebook, kişisel profilinizde yapacağınız gönderimlerin özelliştirilmesini yapmanızı mümkün kılmakta. Sadece belli arkadaşlarınızın, listenizin ya da bağlantılarınızın sizin paylaşımınızı görebileceğini ayarlamanız mümkün. Tabii ki özel mesaj atmanız da mümkün.

Twitter’da @ işaretini kullanarak belli bir kişiden bahsederek (mention) direkt olarak istediğiniz kişiyle istediğiniz gönderiyi paylaşabilirsiniz. Twitter’da da özel mesaj yollayabilirsiniz. (dm)

Burada önemli olan eğer bir gönderinin belli bir grup insanın dikkatini çekebileceğini ya da belli bir grup insanı ilgilendirdiğini düşünüyorsanız sadece o grup insanla paylaşmalısınız. Herkesi ilgilendiriyorsa tabi ki paylaşımı herkesin görebileceği şekilde paylaşmalısınız. Fakat eğer gerçekten kimseyi ilgilendirmiyorsa özel mesaj atmak sizin için en doğru olacak şeydir.

Eğer hashtagler sizin için yeniyse çok başarılı olan bir tarayıcı uzantısı olan RiteTag’ı kullanmanızı öneririm. RiteTag, oluşturduğunuz mesajın hashtag öngörüsünü sizin için eklemektedir.

6.Paylaşımın etkisini arttırmak için doğru anahtar kelime ve hashtagleri kullandım mı?

Klişe gibi görünse de Takipçilerimin dilinden konuşuyor muyum? Sorusu kendinize sormanız gereken bir soru.

  • Bu gönderi çok mu üstü kapalı oldu? Ne demek istediğimi herkes anlayacak mı?

  • Ergen gibi görünmemi sağlayacak çok fazla kısaltma mı kullandım?

Takipçilerinizin kullandığı terminolojiye hakim olmak mesajınızın daha anlamlı ve kolay bulunmasını sağlayacaktır.

Hashtag kullanmak sizi takip eden ya da etmeyen herkese ulaşmanızı sağlar. İnsanlar sosyal medyada hashtagler üzerinden çok fazla arama yapmakta.

7.Bugün toplam kaç paylaşım yaptım?

Sosyal medya’da paylaşım yapma sıklığı çok fazla araştırmaya konu olmuştur. Aşağıda bir çok araştırmanın sonucu olan doğru paylaşım sayısını sizlerle paylaşıyorum:

  • Twitter: Gün içinde 3-5 paylaşım.

  • Facebook: Gün içinde 2 paylaşım.

  • LinkedIn: Gün içinde 1 paylaşım.

  • Google+: Gün içinde 3 paylaşım.

  • Pinterest: Gün içinde 5 paylaşım.

  • Instagram: Gün içinde 1 ya da 2 paylaşım.

Aslında herkes kendisi ya da markası için hangi sıklıkta paylaşım yapması gerektiğini bilir. Başlama noktası olarak yukarıdaki sayıları baz alıp daha sonra gözlemleriniz sonucunda kendiniz için en uygun olan paylaşım sıklığını kendiniz belirleyebilirsiniz. Hedef kitleniz ya da takipçilerinizin tepkilerine göre paylaşım sıklığını düzenlemek en doğrusu olacaktır.

8.Paylaşımın imla kurallarını kontrol ettim mi?

Herkes imla hatası yapabilir, bir kelimeyi yanlış yazmak ya da noktalama işaretleriyle ilgili problem yaşamak gibi. Fakat paylaşımımıza kısaca göz gezdirerek bu hataları kolayca düzeltebiliriz.

Emin olamadığınız durumlarda mesajınızı önce word dosyasında (spell check açıkken) yazıp daha sonra paylaşım yapabilirsiniz. İngilizce paylaşımlar için ise Grammarly uzantısını kullanmanızı tavsiye edebilirim. İmla kuralları ile ilgili daha bir çok uzantı bulunmakta Google’da kısa bir araştırmayla bu uzantılara ulaşabilirsiniz.

9.Bu paylaşımı herhangi birinin görmesi beni etkiler mi?

Özellikle kişisel marka veya profilden paylaşım yapanların bu sorunun çok fazla dallanıp budaklanabileceğini anlaması gerekiyor. Paylaşımlarınızı sadece arkadaşlarınız ve aileniz dışında gelecekte çalışanınız olabilecek, iş arkadaşınız olabilecek ya da sizin için ileride önemli olabilecek kişiler de okuyacak. Yaptığınız paylaşımın bir süre sonra olmadık bir yerde karşınıza çıkması pek hoş olmaz. Arama yapıldığında eskiye dayalı tüm paylaşımlarınız ortaya çıkabilir ya da tek bir screenshot, bir süre sonra canınızı sıkabilir. Bu bakımdan paylaşımlarınızı anlık değil ileriye yönelik olarak da analiz etmeniz gerekir.

10.Bu paylaşım duygusal bir refleks mi, yoksa doğru planlanmış bir paylaşım mı?

Bazen, payalşımdan önce biraz duraklayıp gönderinin arkasındaki duyguyu analiz etmek gerekir. Mesajınız herhangi bir olaya reflex olarak hissetiğiniz duyguları mı içeriyor?

Bununla ilgili aşağıdaki sorular önem taşımakta:

  • Bu içerikle herhangi birini kızdırır yada alınmasını sağlar mıyım? Eğer evet ise, kimi? Bunun bir önemi var mı?

  • Bu sosyal portal için uygun mu yoksa farklı bir şekilde ve yerde mi ifade edilmeli?

  • Bu mesajı bir duygusal boşalma olarak mı yazdım? Eğer böyleyse neden? Duygusal boşalma için bu sosyal portalı kullanmak doğru mu?

  • Bu gerçekten paylaşmak istediğim bir şey mi yoksa sadece rahatlamak mı istiyorum?

11.Paylaşımda görüntü, video ve slayt gibi görselleri doğru kullandım mı?

Görseller sosyal medya içeriklerinin bir numaralı önem taşıyan öğeleridir. Eğer mesajınızda görsel kullanıyorsanız, video, slide vb, bunun tamamen mesajınızı yansıtacak doğru görsel olması gerekir.

Eğer aklınıza pek bir şey gelmiyorsa  dünyada başarılı olduğunu düşündüğünüz sosyal medya kullanıcılarını örnek alabilirsiniz.

12.Güncelleme metni hazırlarken doğru taktikleri kullandım mı?

Bazen daha önce paylaştığımız bir mesajı değiştirme gereği duyarız, bazen bir kelime çıkarmak, eklemek ya da değiştirmek bile bir sürü şeyi değiştirebiliyor. Verilmek istenilen mesajın daha güçlü olmasını sağlamak için bazı değişiklikler yapmak gerekebilir.

Eski bir paylaşımı değiştirmekte hiçbir sorun yok fakat eğer bir bilgi paylaştıysanız ve onunla ilgili bir değişiklik yapmak istiyorsanız temelini de hazırlamanız gerekir. Belki bir anket, quiz ya da istatistik kullanmak çok işinize yarayacaktır.

Eski mesajınızı bir kaç kelime oynamasıyla bile değiştirmek o mesajdan elde etmeyi hedeflediğiniz yararı ikiye katlayabilir.

Sonuç olarak, bu sorular üzerinden giderek bir gönderi hazırlamak daha kaliteli paylaşımlar hazırlamanıza ve paylaşmanıza yardımcı olacaktır. Sosyal medya’nın sadece bir oyun alanı olmadığını ve dikkatli olmak gerektiğinin bilincinde olmak gerekmekte. Aklınıza gelen her şeyi paylaşmak, istediğiniz tonu kullanmak ve takipçileri ya da size ulaşabilecek herhangi birini önemsememek kesinlikle size eksi puan getirecektir. Televizyonda ya da bir gazetede bize doğru gelmeyen bir tarzla karşılaştığımızda aklımızdan neler geçtiğini bir düşünecek olursak tüm bunlar size daha mantıklı gelecektir.

Kaynak: http://www.vuub.net/20/04/2015/12-adi...

12 Adımda Başarılı Sosyal Medya Paylaşımı

12 Adımda Başarılı Sosyal Medya Paylaşımı
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
7
5
4
4
2
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Yılmaz Kaykaç

çok başarılı teşekkürler