100.Yılını Kutlayan Türkiye Sineması Dünya Turunda
Türkiye sinemasının son yıllardaki başarılı örnekleri, dünya festivallerindeki özel gösterimlerde yer alıyor. Busan'dan sonra Hong Kong festivalinde de özel bölüm yer alacak.
Hong Kong Asya Film Festivali’nde de dokuz yerli yapımımız profesyonel sektör temsilcileri ve sinemaseverlerle buluşacak. Festivalin yarışma bölümlerinden biri olan New Talents (Yeni Yetenekler) başlığı altında ise Yönetmen Kaan Müjdeci’nin ödüllü “Sivas” yapımı yarışacak.
Festival’de “Yeşilçam’dan Yeni Türk Sineması’na” kısmında gösterilecek dokuz yerli film arasında: Atıf Yılmaz’ın “Selvi Boylum Al Yazmalım”, Yılmaz Güney’in “Umut”, Şerif Gören ile Yılmaz Güney’in “Yol”, Çağan Irmak’ın “Babam ve Oğlum”, Yavuz Turgul’un “Eşkıya”, Yeşim Ustaoğlu’nun “Bulutları Beklerken”, Semih Kaplanoğlu’nun “Meleğin Düşüşü”, Reha Erdem’in “5 Vakit”, Orhan Eskiköy’ün “İki Dil Bir Bavul”u yer alıyor.
Tüm dünyada sinema çevrelerinin ilgi odağı haline gelen Festival 24 Ekim’de başlayacak ve 11 Kasım’a kadar sürecek.
BUSAN’DA TÜRKİYE FİLMLERİ
Türk sinemasının başarılı filmleri Busan’da da gösterildi. Ekim ayı başında düzenlenen ve 79 ülkeden 313 filmin katıldığı Busan Uluslararası Film Festivali’nde Türkiye Özel Bölümü gerçekleştirildi. 19’uncusu yapılan Festival kapsamında “Yeni Türk Sineması: 21. Yüzyılın Yüzleri” başlığıyla sinemamızdan örnekler izleyiciyle buluştu.
“Yeni Türk Sineması: 21. Yüzyılın Yüzleri’ başlıklı bölümde; Tayfun Pirselimoğlu’nun “Ben O Değilim”, Reha Erdem’in “Şarkı Söyleyen Kadınlar”, Zeki Demirkubuz’un “Yeraltı”, Uğur Yücel’in “Soğuk”, Onur Ünlü ’nün “Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi”, Ahmet Boyacıoğlu’nun “Siyah Beyaz” ve Ali Aydın’ın “Küf” isimli yapıtları yer aldı.
Dünya Sineması bölümünde ise Nuri Bilge Ceylan’ın “Kış Uykusu” ve Kutluğ Ataman’ın “Kuzu” adlı filmlerinin gösterimi gerçekleştirildi. Festival kapsamında 27 seansla gösterimi yapılan 9 yerli film 4 bin 612 sinemasever tarafından izlendi.
“Şarkı Söyleyen Kadınlar”, “Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikâyesi” ve “Soğuk” filmlerinin gösterimi Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu (FIPRESCI) başkanı Alin Taşçıyan’ın sunumuyla gerçekleştirilirken, Tayfun Pirselimoğlu, Ercan Kesal ve Ahmet Boyacıoğlu’nun katılımıyla film gösterimlerinin ardından soru cevap bölümlerine geçildi.
5 Ekim günü “Küf”ün gösteriminin ardından “Yeni Türk Sineması: 21. Yüzyılın Yüzleri” başlıklı bir panel düzenlendi. Ali Aydın, Ercan Kesal, Ahmet Boyacıoğlu ve Alin Taşçıyan’ın katılımıyla gerçekleştirilen bu panelde 1990’ların ortalarından bu yana uluslararası başarıları göz dolduran Türk sinemasındaki değişimin nedenleri, yeni eğilimler, gişe gelirleri ve genel gidişata ilişkin bilgiler paylaşıldı.
Panelin ardından Türkiye’nin Seul Büyükelçisi’nin, Festival Onursal Başkanı Kim Dong Ho ve sektör temsilcilerinin katıldığı bir davet verildi. Sektöre buluşma zemini yaratılan resepsiyonda, ülkemiz sineması ve 100’üncü yılına ilişkin de tanıtım yapıldı.
Kaynak: Radikal
Yorum Yazın