Görüş Bildir
Haberler
'Bize Yamyam Tavuk Yedirmeye Devam mı Edeceksiniz?' Sorusu Meclis Gündeminde

etiket 'Bize Yamyam Tavuk Yedirmeye Devam mı Edeceksiniz?' Sorusu Meclis Gündeminde

ATKN
30.11.2016 - 12:42

CHP Mersin Milletvekili Fikri Sağlar, geçtiğimiz günlerde tavuklarla ilgili basına yansıyan 'rendering işlemi'ne ilişkin Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sözcü gazetesinin 28 Kasım'daki haberinde, tavukların kafasının, tüylerinin, bacaklarının ve iç organlarının işlemden geçirilip tavuklara yem yapıldığı, eğer tavuk sakatatının yem yapılmasını yasaklayan ve iki kere ertelenen karar yürürlüğe girmezse “yamyam tavuk” yemeye devam edeceğimiz iddia edilmişti.

CHP'li Sağlar konuyu Meclis gündemine taşıdı ve Başbakan Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

CHP'li Sağlar konuyu Meclis gündemine taşıdı ve Başbakan Yıldırım'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Fikri Sağlar

Sağlar, tavuk sakatatından yapılan bu işlemin sonunda ortaya çıkan ürünlerin yine tavuklara yedirildiğine vurgu yaptığı önergede 'Bize yamyam tavuk yedirmeye devam mı edeceksiniz?' diye sordu.

Sağlar'ın Başbakan'ın yanıtlaması için verdiği önergede şu ifadelere yer verildi:

Sağlar'ın Başbakan'ın yanıtlaması için verdiği önergede şu ifadelere yer verildi:
İçeriğin Devamı Aşağıda

'Türkiye’nin gıda sektöründeki kalite sekmendi hala tartışma konusudur. Sözcü’de çıkan habere göre; tavukçuluk sektörünün büyük bir bölümü, tavukların kafası, tüyleri, bacakları, bağırsakları, kanı ve kullanılmayan iç organları “rendering” adı verilen işlemle yem haline getirip, tavuklara yedirilmektedir. 

Yani yediğimiz tavuklar, insan tüketimine uygun olmayan kendi artıklarını yiyerek beslenmektedir. Tavuk sakatatının yem olarak kullanılmasını yasaklayan karar yürürlüğe girmezse, “yamyam tavuk” yemeye devam edeceğiz.

Rendering işlemi; tavukların iç organları, kafaları, tüyleri, bacaklarının kıyılarak, 20 dakika süreyle 133 santigratta işlenmesiyle gerçekleşmektedir. Daha sonra bu ürünlerden et, un, et kemik unu, kanatlı unu, tüy unu, kan unu, balık unu, don yağı veya kanatlı yağı gibi ürünler elde edilmektedir. Bunlar yemle karıştırılarak, tavuklar bunlarla beslenmektedir. 24 Aralık 2011’de Resmi Gazete’de yayımlanan ancak uygulamaya 5 yıl sonra konması için ertelenen yasak, 1 Ocak 2016’da bitmesine karşın geçen yıl, bir yıl daha uzatılarak 1 Ocak 2017’ye ertelenmiştir. Ancak çıkan haberlere göre, sektör yetkililerinin bu yasağın 5 yıl daha ertelenmesi için büyük bir lobi çalışması başlattığı iddia edilmiştir.

İngiltere’de koyunlardan elde edilen ve scarpie proteini içeren rendering yemlerin, sığırların beslenmesinde kullanılması sonucu sığırlarda süngerimsi beyin hastalığı oluştuğu gözlemlenmiştir. Daha sonra bu hastalık, bu etleri yiyen insanlarda, başka bir forma dönüşmüştür. Bunun sonucunda da Avrupa Birliği, 1994-95 yıllarında rendering yemlerinin tüketilmesini yasaklamıştır. Avrupa'da olduğu gibi bizde de yasaklandığında, Rendering işlemiyle elde edilen bu tür un ve yağ halindeki yemlerin çimento fabrikalarında enerji olarak kullanılacağı, yağlarının ise kimya sanayiine katkı sağlayacağı belirtilmektedir.

'Vatandaşımızın sağlığı mı daha önemlidir yoksa yamyam tavuk üreticilerinin çıkarları mı?'

'Vatandaşımızın sağlığı mı daha önemlidir yoksa yamyam tavuk üreticilerinin çıkarları mı?'

Bu çerçevede:

  • Vatandaşlarımızın beş yıl daha “yamyam tavukları” yemesine müsaade edecek misiniz?

  • Sözcü’nün haberinde geçen lobicilik faaliyetleri doğrultusunda rendering sisteminin yasaklanması hakkında erteleme kararının çıkması için baskı yapıldığı iddiası doğru mudur?

  • Vatandaşımızın sağlığı mı daha önemlidir yoksa yamyam tavuk üreticilerinin çıkarları mı?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
226
64
33
17
10
8
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Hanzo

Şimdi bak domuz neden haram kendi pisliğini yediği için dimi şimdi müslüman ak kardeşlerim siz gerizekalı mısınız

alper tunga

4 yılı aşkın bir süre "Rendering" tesisinde sorumlu yönetici olarak çalıştım. yıllarca bu durumu insanlara anlatmaya uğraştım. en basitinden "tavuk yemeyin" ... Devamını Gör

verita

Ben ediyorum anlatabilirsin

gökhan gök

Hangi o.ç. o rendering işlemini akıl etmiş ya? Bu insanlarda nasıl bir akıl var neler neler düşünüyorlar anlayamıyorum!