Görüş Bildir
Haberler
'Rus Birlikleri Suriye'de Esad İçin Savaşıyor'

'Rus Birlikleri Suriye'de Esad İçin Savaşıyor'

Onedio Medya
11.09.2015 - 12:59

Rusya ordusuna bağlı birliklerin, Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı güçlerin yanında muhalif gruplara karşı çatışmalara girdiği bildiriliyor. ABD ve NATO, Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını artırdığı yönündeki haberlerden kaygılı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Suriye'deki iç savaşın başlamasından bu yana Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a desteğini devam ettiriyor.

İngiliz Reuters haber ajansına bilgi veren kaynaklar, Suriye'de çatışmalara katılan Rus birliklerinin sayısının şu an için sınırlı olduğunu ifade etti.

Ajansın haberinde 'Son gelişmeler ABD'nin 'Rusya Suriye'deki iç savaşa müdahale etmeye hazırlanıyor' endişelerini doğrular nitelikte' deniyor.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de dün akşam yaptığı açıklamada, Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığını artırdığı yönündeki haberlerin kendisini endişelendirdiğini söyledi.

Jens Stoltenberg böylesi bir gelişmenin Suriye'de sorunun çözümüne katkıda bulunmayacağını vurguladı.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin de bu yöndeki kaygılarını dün yaptığı telefon görüşmesinde Rus meslektaşı Sergey Lavrov'a bir kez daha ilettiği belirtiliyor.

Bu hafta içerisinde Rusya'ya ait üç askeri kargo uçağı, Suriye'nin Lazkiye kentine iniş yapmıştı.

ABD Rusya'dan yapılan sevkiyatın prefabrik binaların yanı sıra hava kontrol teçhizatları içerdiğini iddia etse de, Rusya uçakların rutin insani yardım taşıdığını savunuyor.

ABD: Esad'a desteği kabul etmeyiz

Amerikalı yetkililer Rusya'nın Suriye'de askeri yığınak yapma gerekçesinin henüz net olmadığını ifade ediyor.

Washington'un üzerinde durduğu bir diğer ihtimal ise Rusya'nın Suriye'de bir hava üssü oluşturup Suriye ordusuyla birlikte muhalif güçlere yönelik hava operasyonlarına katılması olasılığı.

Beyaz Saray sözcüsü Eric Schultz düzenlediği basın toplantısında Irak Şam İslam Devleti'ne (IŞİD) karşı girişimleri destekleyeceklerini ifade etti ve 'Rusya'dan IŞİD'e karşı gelecek yapıcı adımları destekleriz. Ancak Ruslar dahil herhangi birisinin Esad rejimine yardım etmesini kabul etmeyiz' dedi.

Lazkiye ve Şam'da Rus varlığının arttığı haberleri gelirken, Suriye ordusu ülkenin kuzeyindeki İdlib kentinde bulunan hava üssünü Nusra Cephesi öncülüğündeki Fetih Cephesi'ne bırakmış durumda.

Dün Suriye birliklerinin İdlib'den tamamen çekilmesiyle birlikte Esad'a bağlı güçlerin Suriye'nin kuzeyindeki etkinliği daha da azalmış oldu.

Rusya: Tuhaf bir histeri

Öte yandan Rusya'nın Dışişleri Bakanlığı, Moskova'nın Suriye'deki eylemlerine ilişkin batılı ülkelerin tepkilerini 'tuhaf bir histeri' olarak yorumladı.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, bakanlık sözcüsü Maria Zakharova, Rusya'nın hiçbir zaman Suriye ile askeri-teknik işbirliğini gizlemediğini ifade etti. Zakharova, 'Rus askeri uzmanları Suriye'ye tedarik edilen silahların eğitimini vermek üzere bu ülkede bulunmaktadır' dedi. Rusya'nın bu ülkedeki varlığında olağan dışı bir şey olmadığını belirtti.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
2
2
1
1
1
0