onedio
Görüş Bildir
Türkiye'de Şair ve Yazarların İsmini Taşıyan Sokaklar
Sokaklar bir şehrin kültürel ve sosyal zenginliklerini içinde barındırır. Caddeler, sokaklar, binalar bulunduğunuz yere ilişkin bir algı oluşturmanıza yardımcı olurlar. Yaşadığınız veya yaşamadığınız herhangi bir sokağa karşı yönelttiğiniz; sokağın ismi nereden geliyor? Bu sokakta kimler yaşamış? Nasıl bir konumda yer alıyor? Kuruluşu ile ilgili anlatılan hikayeler var mıdır? gibi sorular sokakla kurduğumuz aidiyet duygusu açısından büyük önem taşır. Sokakta bulunan bir duvar yazısı, çeşme, cami... her biri bize sokağın kimliğine ait bir ipucu verir. Bu yazıda Türkiye'de birbirinden önemli şair, yazar ve edebiyat tarihçilerimizin isimlerinin verildiği sokaklara bakacağız.
Okyanusun Altındaki Sır Perdesini Aralıyoruz: Titanik'in Hiç Görülmemiş Videosuyla Ortaya Çıkan Gerçekler
Çok uzun zaman önce batan Titanik gemisi; filmlere, belgesellere ve öykülere konu oldu. Görkemli yapısı ve muhteşem mimarisiyle herkesin büyülenerek baktığı bu yolcu gemisi, bir buz kütlesine çarparak battı ve yaklaşık 2000 kişinin mezarı oldu. En ölümcül deniz felaketlerinden biri sayılan Titanik kazasının derin sular altındaki gizemi hâlâ sürüyor. 110 yıl önce batan geminin geçtiğimiz günlerde gelişmiş çözünürlükte çekilen videoları, olağanüstü ayrıntıları ortaya çıkardı. Haydi gelin, Titanik'in hiç görülmemiş videosunu birlikte inceleyelim.
1900'lü Yıllarda İnsanlar Günümüz Teknolojisi Hakkında Ne Düşünüyorlardı?
20.yüzyılın başlarında yaşanan gelişmeler, gelecekte gerçekleşecek teknoloji için olan ümitleri son safhaya çıkarmıştı. 1900 yılından 1910 yılına kadar fütüristik çizimleriyle ünlenen  Jean-Marc Côté, 20.yüzyılın geleceğe olan ümidi ve öngörülerini sanatına aktarmış Gelin hep birlikte hem geçmişe hem de ümit edilen geleceğe bir yolculuk yapalım.
Reklam
Çin'den İskoçya'ya Her Ülke "Ben Buldum'' Diyor: Golfün Tarihsel Süreçteki Yerini Mercek Altına Alıyoruz
En eski sporlardan biri olan golf, günümüzde zengin ve prestijli insanların yaptığı bir hobi olarak görülse de geçmiş dönemlerde halk arasında epey popülerdi. Golfün ilk ortaya çıkışıyla ilgili çeşitli görüşler olsa da modern golfün Orta Çağ Avrupası'nda bulunduğu düşünülüyor. Peki, golfü kim buldu? Bu spor ilk ortaya çıktığında nasıldı? İşte, golfün tarihteki seyri...
Reklam
Orhan Pamuk'un Masumiyet Müzesi Romanındaki Motifler ve Sergilenen Eşyaların Roman ile Arasındaki Bağlam
Masumiyet Müzesi, Orhan Pamuk’un 1990'ların başından itibaren romanı ve müzeyi beraber düşündüğü bir eseridir. İstiklal Caddesi ile Tophane arasında yer alan Çukurcuma Caddesi'nde yer alan müzede, anlatılan kahramanların kullandığı, giydiği, gördüğü, biriktirdiği, hayal ettiği şeyler kutu ve vitrinlerde özenle sergilenir. 2008 yılında yayımlanan romanın müzesi 2012 itibariyle kapılarını ziyaretçisine açmıştır.Müzeden zevk almak için romanı okuma mecburiyetiniz yoktur. Aynı şekilde romanı daha iyi kavrayabilmek içinde müzeyi gezmek zorunda değilsiniz. Fakat romanı okuyan ziyaretçiler arasındaysanız müzenin her bir detayını kavrayacak, müzeyi gezip romanı okumaya karar verdiyseniz pek çok detayı bilerek daha keyifli okuyacağınızdan emin olabilirsiniz.
Türk Dili Kurultayı'nı Topladı, Avusturya Gazetesine Demeç Verdi; Atatürk'ün Günlükleri: 26 Eylül - 2 Ekim
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 'Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi, benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu kafidir.' derken onu daha iyi anlayabilmek için eylemlerini, söylemlerini anlamamız gerektiğini ifade eder. İşte bu yüzden biz de onun günlüklerinden yola çıkarak onu daha iyi anlayalım istedik. Bakalım Büyük Kurtarıcı geçmişte, 26 Eylül - 2 Ekim arasında neler yapmıştı?Kaynak: Atatürk Araştırma MerkeziKronolojik Fotoğraflar: İşte Atatürk
Reklam
Aklınıza Bakanı Taşa Çeviren ve Çirkin Görünümlü Kadın Gelmesin! Geçmişten Günümüze Medusa'nın Gerçek Hikayesi
Medusa'nın yıllarca canavar olarak anlatıldığı ve aslında olayların hiç de o şekilde gelişmediği bir Yunan mitolojisi hikayesi ile karşınızdayız. Bir Yunan mitolojisinin hikayesi olan Medusa, birçok farklı versiyonu ile günümüze ulaşmıştır. En fazla kabul gören hikaye ise birazdan size anlatacağımız gibidir. Hadi gelin yılan başlı kadın Medusa'nın hikayesini birlikte inceleyelim!
Reklam
Reklam
Bugün Hala Yapmaya Devam Ettiğimiz Şaman Gelenekleri
Birçoğumuzun gün içerisinde nedensizce yaptığımız ve belki ailemizden belki de çevremizden alıştığımız bazı davranışlar vardır. Örneğin tahtaya vurmak, kurşun döktürmek ya da köpek uluması duyduğumuz zaman kötü bir şey olacağını düşünmek. Bu batıl inançların kimilerinin anlamını biliyor olsak da kimilerini hiç fikrimiz olmadan uygulamaya devam ediyoruz. Hayatımızın her alanında yer alan bu inançlar ise bizlere Şamanizm'den kalmış gelenekler. Bu gelenekleri ve anlamlarını sizler için derledik. Keyifli okumalar!
4 Bin Metrekarelik Alanı ile Bir Deniz Platformu Üzerinde Kurulu Olan Dünyanın En Küçük Ülkesi: Sealand
Dünyanın en küçük şehrini ya da en küçük adasını belki duymuşsunuzdur. Peki ya dünyanın en küçük ülkesinin aslında bir deniz platformu olduğunu ve resmi olarak pasaporta ve kendi para birimine sahip olduğunu biliyor muydunuz? Kendisinin ülke olduğunu iddia eden bu platform İkinci Dünya Savaşı esnasında hava saldırılarını engellemek için kurulmuş bir kaleydi. Devamı için...👇
Reklam