Görüş Bildir
Haberler
Okyanusun Altındaki Sır Perdesini Aralıyoruz: Titanik'in Hiç Görülmemiş Videosuyla Ortaya Çıkan Gerçekler

Okyanusun Altındaki Sır Perdesini Aralıyoruz: Titanik'in Hiç Görülmemiş Videosuyla Ortaya Çıkan Gerçekler

01.10.2022 - 14:00

Çok uzun zaman önce batan Titanik gemisi; filmlere, belgesellere ve öykülere konu oldu. Görkemli yapısı ve muhteşem mimarisiyle herkesin büyülenerek baktığı bu yolcu gemisi, bir buz kütlesine çarparak battı ve yaklaşık 2000 kişinin mezarı oldu. En ölümcül deniz felaketlerinden biri sayılan Titanik kazasının derin sular altındaki gizemi hâlâ sürüyor. 110 yıl önce batan geminin geçtiğimiz günlerde gelişmiş çözünürlükte çekilen videoları, olağanüstü ayrıntıları ortaya çıkardı. Haydi gelin, Titanik'in hiç görülmemiş videosunu birlikte inceleyelim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Yıllar önce sulara gömülen Titanik'in her köşesinde başka bir ayrıntı gizli.

Yıllar önce sulara gömülen Titanik'in her köşesinde başka bir ayrıntı gizli.

Başarılı bir dalgıç olan ve Titanik kazasının araştırmalarını yapan Roy Golden, daha önce görülmemiş ayrıntıları kameraya almayı başarıyor. Roy, şaşkınlığını 'Uzun yıllar boyunca enkazı inceliyorum ve pek çok dalış yaptım ama bu kadar ayrıntılı şekilde detayları gösteren görüntülere rastlamadım.' sözleriyle ifade ediyor.

Geminin her noktasında yer alan çürüme izleri, görenleri hayrete düşürüyor.

Geminin her noktasında yer alan çürüme izleri, görenleri hayrete düşürüyor.

Videoda görüldüğü üzere geminin her tarafı paslanmış ve yosun tutmuş bir hâlde. Geminin ana güvertesi, gövdesi, zincirleri hatta vidaları bile paslanarak yeşil-gri rengine bürünmüş. Çürüyen geminin izlenmesi ve daha iyi araştırmalar yürütülebilmesi için ilerleyen günlerde yüksek çözünürlüklü kamera kullanılacağı OceanGate tarafından duyuruldu. Yani Titanik'in çürümesinin her aşaması kayıt altında olacak.

Gün yüzüne çıkan küçük ayrıntılar.

Gün yüzüne çıkan küçük ayrıntılar.

Roy Golden'ın açıklamalarına göre daha önce keşfedilmemiş birçok detay da ortaya çıkıyor. Örneğin; çapa üreticisi olan Noah Hingley and Sons Ltd. şirketinin adı, iskele tarafındaki çapa üzerinde görülüyor. Bu daha önce araştırmalara ve incelemelere yansımayan bir detay olarak görülüyor.

Videoda görülen geminin bölümleri çürük içinde kalmış.

Videoda görülen geminin bölümleri çürük içinde kalmış.

İtinayla ve dikkatle çekilen videoda izleyiciler, trajik kazanın izlerini gözlemleyebiliyor. Titanik'in ünlü pruvası, iskele tarafında yer alan büyük çapa, devasa büyüklük ve ağırlıktaki çapa zinciri, gövde, bir numaralı kargo ambarı ve bronz demir ırgatı gibi geminin birçok bölümü videoda yer alıyor. Bunun yanı sıra geminin bazı raylarının çökerek gemiden uzaklaştığı, zincirlerin ise bazı noktalarda ayrıldığı görülebiliyor. Yıllar önce denizin üzerinde muhteşem görünen gemi; şimdi yeşil, gri ve sarı renklerinin hâkimiyeti altında.

İlerleyen çalışmalar için bir adım niteliğinde bu video.

İlerleyen çalışmalar için bir adım niteliğinde bu video.

8K yüksek çözünürlükle çekilen video, Titanik kazasının detaylarını ve çürümenin ne denli güçlü olduğunu göstermeye yetiyor. Yine de bazı gün yüzüne çıkması gereken detaylar, hâlâ saklı. Titanik'in daha önce görülmeyen bu videosu gelecek çalışmalar adına mükemmel bir inceleme kaynağı görevi görüyor. Açıklamalara göre bilim insanlarının yardımı sayesinde Titanik'in kendisi ve battığı yerin çevresindeki alanlar incelendi. Bu çevrede yer alan ve gözlemlenen türlerin tanımlanması da desteklenebilecek. Ayrıca arkeologlar, geminin enkazını ve bu alanın özelliklerini ayrıntılarıyla belgeleyebilme fırsatı bulacak. Başarılı bir dalgıç ve Titanik uzmanı olan Roy Golden, 'Aradan geçen bunca yıl sonra önceki nesil kamera teknolojilerinde yakalayamadığımız ve çok belirgin olmayan ayrıntıları keşfetmek heyecan verici.' şeklinde açıklamalar yaptı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Dramatik çöküşün izlerine birçok tepki veriliyor.

Dramatik çöküşün izlerine birçok tepki veriliyor.

İlk defa bu kadar canlı görüntülere ulaşılmış olması, sadece araştırmacılar için değil; herkes için heyecan verici. İzleyiciler, yüksek çözünürlük kalitesindeki bu videoya hayran kaldı. Muhteşem ve oldukça başarılı bir inceleme olduğunu düşünen birçok insan var. Sular altında derinlerde çekilen bu videonun ürkütücü olduğunu düşünenler de var tabii. Kazanın kalıntıları, üzücü izleri ortaya koyarak ve bunu en iyi şekilde yansıtarak birçok kişinin boğazını düğümlüyor. Yıllar sonra hiç dokunulmamış şekilde bulunan bu enkazı, net bir şekilde görmek ise akıllara durgunluk veriyor. Ayrıca izleyiciler, bir dakikalık bu videonun yeterli olmadığını belirtiyor ve daha uzun versiyonunu bekliyor.

Bir devrin görkemli gemisi, derin sular altında çürümeyi sürdürüyor.

Bir devrin görkemli gemisi, derin sular altında çürümeyi sürdürüyor.

Kendi zamanının muazzam ve en göz alıcı yolcu gemisi olan Titanik, binlerce insanı heyecanlandırıyordu. Muhteşem tasarımı, devasa büyüklüğü ve sunduğu imkânlar ile herkesin yolculuk yapmak istediği bir gemiydi. Birçok insanın mezarına dönen Titanik, ardında pek çok dram ve hayat hikâyesini bıraktı. Hâlâ çürümeye devam eden parçaları ise yaşanan olayın gizemini çözmek için bir yol olarak görülüyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
13
4
4
3
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
herif_hayvan

Videodan alınan görüntüler var da video göreceğim diye açtım haberi. Göremeyen bir ben miyim?

Koray

yahu 100 yılı aşkın süredir denizin dibinde yatan metal yığınının çürümesini görmek bizi niye hayrete düşürsün..

AyAs

DENİZLERDE Kİ YOĞUN METAL YÜZÜNDEN YEDİĞİMİZ BALIKLARDAKİ METALLERDEN ÇOCUKLARIN ZİHİNSEL GELİŞİMİNDE GERİLEME OLDUĞU VE ATEPİK OTİZM VAKALARININ ÇOĞA... Devamını Gör

Melih Ulutaş

İmkansıza yakın olduğu için olabilir mi?