Görüş Bildir
Haberler
Meraklı Tazeler Toplaşın: 5500 °C Olan Güneşe Su Döküldüğünde Oluşacak İhtimaller Ağzınızı Açık Bırakacak

Meraklı Tazeler Toplaşın: 5500 °C Olan Güneşe Su Döküldüğünde Oluşacak İhtimaller Ağzınızı Açık Bırakacak

18.09.2022 - 11:42

Aklımızın alamayacağı kadar büyük evren, minicik görünen Samanyolu galaksisi ve içinde bulunan binlerce sistemden sadece biri olan, Güneş Sistemi ve Güneş hakkında ne kadar bilgi sahibisiniz? Güneş'in yüzey sıcaklığının 5500 °C ve iç çekirdeğinin sıcaklığı ise 15.6 milyon °C olduğunu biliniyor. Peki, bir çılgınlık yapıp bu kadar sıcak olan Güneş'in üstüne su dökülse ne olurdu? Haydi gelin, bu fikir gerçekleşmiş gibi düşünelim ve Güneş ile Dünya'ya neler olabileceğine bakalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güneş tam olarak nerede konumlanıyor?

Güneş tam olarak nerede konumlanıyor?

Güneş'i her zaman sabit durup kendi etrafında dönen bir yıldız olarak düşünürüz fakat aslında durum bundan ibaret değil. Güneş, her gezegen gibi ekseni etrafında dönüş yaparken aynı zamanda Samanyolu'nda da hareket ediyor. Üstelik galaksinin ortasında bulunan bir kara deliğin etrafında dönüyor! Tabii ki bu dönüş kendi etrafındaki gibi kısa süreli değil, yaklaşık 200 milyon yıl sürüyor. Güneş, Kahraman kolu ve Yay kolu arasında bulunan Orion Kolu'nun iç kısmında yer alıyor. Dünya'ya yaklaşık olarak 17 ışık yılı uzaklıkta bulunduğunu da söylemeden geçmeyelim!

Güneş'in hangi elementlerden oluştuğunu biliyor musunuz?

Güneş'in hangi elementlerden oluştuğunu biliyor musunuz?

Her ne kadar biz Dünya'dan baktığımızda Güneş, sarı renkli gibi görünse de aslında onun sıcaklığından dolayı beyaz renkli olduğu biliniyor. Gün ışığı atmosferden geçerken kırıldığı için bize sarı renkli olarak gözüküyor. Hidrojen, Güneş'in yüzey kütlesinin %74'ünü ve sahip olduğu hacminin %92'sini ve ayrıca helyum ve bazı diğer elementler de Güneş'in kütlesinin yaklaşık 24'ünü ve hacminin ise %7'sini oluşturuyor.

Güneş'in yapısı aslında nasıl?

Güneş'in yapısı aslında nasıl?

G2 tip olarak isimlendirilen Güneş, aslında sarı cüce bir yıldız olarak biliniyor ve Güneş Sistemi'nin yaklaşık olarak %99'unu oluşturuyor. Genel şekline bakıldığında çok az denebilecek kadar basık olmasının yanında neredeyse mükemmel bir küre şekline sahip. Güneş katı olmayıp plazma yapıda bir yıldız olduğu için kendi etrafında dönerken kademeli olarak dönmek zorunda kalıyor. Bu durum, Ekvator ve kutuplarda oluşundan daha hızlı dönmesine neden oluyor. Güneş'in kutuplardaki dönüşü 35 gün, Ekvator'daki normal dönüşünün ise yaklaşık olarak 25 gün olduğu biliniyor.

Güneş bu kadar sıcakken ona su dökersek ne olur?

Güneş bu kadar sıcakken ona su dökersek ne olur?

Bu soruya verilecek en net yanıt, 'Hayır.' olur çünkü böylesine sıcak bir nesneye su dökmeniz, onu daha da alevlendirir. Bunu tıpkı çok sıcak bir tencereye sıcak su dökmeye benzetebilirsiniz. Az çok tahmin yürüterek su ve sıcak tencerenin tepkimeye gireceğini ve daha da sıcak bir ortam yaratabileceğini anlayabilirsiniz. Her ne kadar Güneş'i bir odun ateşi gibi düşünseniz de sahip olduğu patlamalar, sıradan yanma tepkimelerinden kaynaklanmıyor. Bu patlamalar, nükleer füzyon tepkimesi olarak adlandırılıyor.

Nedir bu nükleer füzyon tepkimesi?

Nedir bu nükleer füzyon tepkimesi?

Güneş'te gerçekleşen nükleer füzyon tepkimesini şu şekilde anlatabiliriz: Bu tepkimeler, bizim gözümüzle görebileceğimiz bazı durumlardaki gibi oksijen ile yanma yolu ile gerçekleşmiyor. Bu da demek oluyor ki Güneş'in yüksek kütlesinden kaynaklanan aşırı yüksek basınç; son raddesine geliyor ve çekirdeğinde bulunan hidrojen atomları, birbiriyle çarpışmaya başlıyor. Bu çarpışmalar sonucunda helyum ortaya çıkıyor. Helyumun ortaya çıkışından hemen sonra akılalmaz büyüklükte bir enerji açığa çıkıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Güneş'e su döktükten sonra Güneş'te ve Dünya'daki yaşamda neler olur?

Güneş'e su döktükten sonra Güneş'te ve Dünya'daki yaşamda neler olur?

Güneş, içinde hem bolca hidrojen hem helyum barından bir yıldız. Dolayısıyla nükleer füzyon tepkimesine sahip bir yıldıza su dökerseniz onu söndürmekle kalmaz, aynı zamanda patlamalar yaşaması için daha çok enerji vermiş olursunuz. Böylesine enerji depolamış olan Güneş, art arda güçlü patlamalar yaşarsa sonucu elbette Dünya için kötü olur. Güneş ışınları Dünya'ya 8.44 dakikada ulaştığı için etkiler hemen görülmese de bir anlık da olsa elektrik kesintileri, uydularda bozulma ve radyasyon artışı gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Elbette bu da Dünya'daki günlük yaşamı olumsuz etkilemeye yeter de artar bile.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
4
2
2
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Resul Ülker

Zaten dünyadaki su kaynakları tükenmek üzere bir de güneşe döküp israf mı edicez

mamafih

MERAKLI TAZE nedir?