Görüş Bildir
Haberler
Sizi Tarihî Bir Yolculuğa Davet Ediyoruz: Antik Uygarlıkları Keşfe Çıkmanızı Sağlayacak En Çarpıcı Belgeseller

Sizi Tarihî Bir Yolculuğa Davet Ediyoruz: Antik Uygarlıkları Keşfe Çıkmanızı Sağlayacak En Çarpıcı Belgeseller

26.08.2022 - 07:04

Dizi ve film izlemekten sıkılanları buraya alalım. Antik Yunan'dan Mısır medeniyetine, Büyük İskender'in gizemli mezarından Göbeklitepe'ye kadar saklı kalmış birçok noktayı aydınlatan belgeseller; ufkunu genişletmek ve dizilerden biraz olsun uzaklaşmak isteyenlere harika seçenekler sunuyor. Biz de antik uygarlıkların gizemlerini keşfe çıkmak, tarihine yolculuk yapmak ve arkeologlar ile yeni keşiflerin en özel anlarına tanıklık etmek isteyenler için birbirinden güzel belgeselleri sizin için derledik. Şimdiden iyi seyirler!

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Mısır'ın Kayıp Hazinelerinin Peşinde

1. Mısır'ın Kayıp Hazinelerinin Peşinde

Köklü geçmişe sahip olan Mısır'ın zengin arkeolojik geçmişine bu belgeselle yolculuk yapabilirsiniz. Sürükleyici bir belgesel serisi olan Mısır'ın Kayıp Hazinelerinin Peşinde ile arkeologların çalışmalarına birinci gözden tanıklık edebilirsiniz. Kavurucu sıcakta çalışmalarını sürdüren ekip, yaptıkları keşifler sayesinde heyecanı hep üst düzeyde tutuyor. Modern zaman kaşiflerini takip edeceğiniz bu eşsiz seriyi Disney Plus'ta veya National Geographic'te izleyebilirsiniz.

2. Sakkara'nın Sırları

2. Sakkara'nın Sırları

Netflix'in belgesellerinden biri olan Sakkara'nın Sırları, Mısır'ın derinliklerine yolculuk yapan bir diğer yapım. Kadim bir geçmişe sahip olan Mısır Medeniyeti'nde gerçekleşen arkeolojik keşifleri ortaya çıkarıyor. Lahitleri ve mezarları kazan keşif ekibinin elde ettiği bulgular tarihe ışık tutmakla kalmıyor, izleyicileri âdeta ekrana kilitliyor. 2.600 yıllık mumyalanmış bir hayvan, kedi tanrıçası olarak bilinen Bastet'e adanmış tapınakta bulunuyor ve olaylar bundan sonra gelişiyor. Bu belgeseli sakın kaçırmayın!

3. Uygarlığın Hazineleri

3. Uygarlığın Hazineleri

15 bölümden oluşan bu belgesel serisinde neler yok ki? Ege'nin antik kentleri, Hitler, Kutsal Kase'nin gizemi, Selahaddin Eyyubi, Truva'nın ortaya çıkarılışı, Antik Roma'nın görkemli yaşamı, Nil'in kayıp firavunları, Mayalılar, Tibet Krallığı ve daha birçok kadim konu belgesel serisinde işleniyor. Dünya tarihinde yaşanan olaylar ve bize bırakılan mirasları detaylıca işleyen Uygarlığın Hazineleri, aklınızdaki sorulara cevap bulmanızı sağlıyor.

4. Medeniyet Kaşifleri

4. Medeniyet Kaşifleri

Şimdi de bir TRT belgeseli ile karşınızdayız. Yıllarca antik kentlere ev sahipliği yapmış Anadolu topraklarının gizemlerini ortaya çıkaran bu belgesel serisinin her bir bölümünde ayrı bir kente yolculuk yapıyoruz. Avcı-toplayıcı insanların hayvanlarla olan ilişkisi, Frig inançları, Hititlerin doğuşu, Lidyalıların zenginliği, Hıristiyanlığın Anadolu'da yayılışı gibi pek çok farklı konuya ışık tutan belgesel serisi sayesinde topraklarımızdaki kadim geçmişe bir kez daha tanıklık edebilirsiniz.

5. Büyük İskender'in Kayıp Mezarı

5. Büyük İskender'in Kayıp Mezarı

Büyük İskender'in Kayıp Mezarı, yıllardır kaşifler için büyük bir merak konusu. Durum böyle olunca bu konuyu bir belgesel hâline dökmek de izleyicilerin epey ilgisini kazanıyor. Büyük İskender'in Kayıp Mezarı belgeselinde İskender'in 2300 yıl önce Mısır'da kurduğu İskenderiye şehrinin merkezinde yapılan kazıların birçok keşfin yapılmasını sağladığı anlatılıyor. Yunan hazineleri, tüneller ve İskender'in heykeli başta olmak üzere birçok keşfi gözler önüne seren belgeselde Arkeolog Papi Papakosta'yu görüyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Tut'un Hazineleri

6. Tut'un Hazineleri

Tutankhamun'un mezarının 1922'de Howard Carter tarafından keşfedilmesi dünya genelinde oldukça ses getirmişti. Eski Mısır için âdeta dönüm noktası olan bu keşiften 10 yıl sonra firavunun eşyalarının çoğu Mısır'da bulunan mezar bodrumlarına ve arşivlere koyularak insanlarda bir şok etkisi daha yaratmıştı. Mezarda bulunan 5398 eşya, ilk defa Büyük Mısır Müzesi'nde bir araya getiriliyor ve Boy King'in hayatına ışık tutacak detayları ortaya çıkarıyor.

7. Mayaların Kayıp Hazineleri

7. Mayaların Kayıp Hazineleri

Kaşif Albert Lin'in Guatemala ormanlarına doğru çıkığı yolculuğu konu alan belgesel serisinde Mayalıların tarihi yeniden yazılıyor. Hazine kalıntılarının nasıl ortaya çıktığını araştıran Albert Lin, kayıp piramit komplekslerinden piramitlerin altındaki gizli mağaralara kadar ekibi ile birçok noktayı aydınlatıyor. Dünyanın en gizemli antik uygarlıklarının başında gelen Mayalıların tüm tarihine tanıklık eden belgesel serisi, harika bir görsel şölen sunuyor.

8. Gizemli Tarih: Göbeklitepe

8. Gizemli Tarih: Göbeklitepe

Göbeklitepe, 'tarihin sıfır noktası' olarak adlandırılan en önemli keşiflerden bir tanesi. TRT Belgesel tarafından hazırlanan Gizemli Tarih: Göbeklitepe belgeseli ile bu eşsiz yerin gizemine iniliyor. Prof. Dr. Hikmet Kırık'ın anlatımıyla ekranlara gelen belgeselde bilinmeyenlerle dolu medeniyetlere ev sahipliği yapan Göbeklitepe'nin sır perdesi aralanıyor. Ülkemizin en popüler yerlerinden biri olan Göbeklitepe'yi merak edenlerin mutlaka izlemesi gereken belgesel, sizi tarihî bir serüvene davet ediyor.

9. Roma'nın Kayıp Hazineleri

9. Roma'nın Kayıp Hazineleri

Tıpkı Mısır Medeniyeti gibi oldukça kadim bir geçmişe sahip olan Roma da belgesellere konu oluyor. Roma'nın Kayıp Hazineleri belgeselinde Antik Roma'ya yolculuk yapılıyor. Pompeii'den Kolezyum'a uzanan kazı görevinde yer alan arkeolog ekiplerinin çalışmalarını gözler önüne seren belgeselde Roma İmparatorluğu'nun antik yaşamının sırları ortaya çıkıyor. Yeni bölümleri de yayınlanmaya devam eden belgesel serisi ile Antik Roma'yı keşfedebilirsiniz.

10. Guatemala: Maya Uygarlığının Kalbi

10. Guatemala: Maya Uygarlığının Kalbi

Listemize Netflix belgesellerinden biriyle devam ediyoruz. Guatemala: Maya Uygarlığının Kalbi, adından da anlaşılacağı üzere Guatemala'ya büyüleyici bir yolculuk yapıyor. Sierra de las Minas'ta Esquipulas'a kadar birçok kültürel noktayı işleyen ve jeolojik zenginliği gözler önüne seren belgesel, doğa harikalarının yanı sıra antik Maya kentlerini gezmenize olanak tanıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Mumya Krallığı

11. Mumya Krallığı

Piramitlerin gölgesinde geçen bir belgesel serisinde sıra. National Geographic yapımı olan Mumya Krallığı, sağlam bir mezar kompleksinin keşfedilmesini ele alıyor. Kumun altına gömülü olarak bulunan mezar kompleksinin keşfedilmesinin ardından gizli lahitleri araştıran ve ipuçlarını birleştirerek gizemleri çözmeye çalışan ekibin maceraları, sürükleyici bir hikâye sunuyor. Yan yana gömülü rahiplerin mezarlarının keşfedilmesi, 12 tonluk bir lahdin bulunması ve daha birçok ilginç olay bu seride sizleri bekliyor.

12. Antik Yunan Uygarlığı

12. Antik Yunan Uygarlığı

Şimdi ise sırada daha kolay ulaşılabilir bir belgesel var. Adım Adım Tarih isimli Youtube kanalının hazırladığı Antik Yunan Uygarlığı belgeseli, mitolojisinden savaş becerilerine kadar birçok alanda isminden söz ettiren Antik Yunan Uygarlığı'na harika bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Yapılan araştırmalar sonucu hazırlanan belgesel, araştırmacıların ve arkeologların ilgisini çeken noktaları sizlere sunuyor.

13. Antik Dünyanın Eşsiz Hazineleri

13. Antik Dünyanın Eşsiz Hazineleri

Profesör Bettany Hughes tarafından hazırlanan bu belgesel serisinde dünyanın en önemli medeniyetlerine yolculuk yapabiliyorsunuz. Dünyaya yön veren medeniyetlerin tarihlerindeki en önemli anları ortaya seren belgesel serisi firavunların hazinelerinden Mısır'ın mumyalarına kadar birçok gizemli olaya ışık tutuyor. Antik Dünyanın Eşsiz Hazineleri sayesinde son keşifleri araştırarak ufkunuzu genişletebilirsiniz.

14. Antik Mısır Koruyucuları

14. Antik Mısır Koruyucuları

Dünya üzerine en zengin arkeolojik geçmişe sahip ülkelerden biri olan Mısır'ın tarihine yolculuk yapan bir belgesel olan Antik Mısır Koruyucuları, bu antik kentin yeniden doğuşunu ele alıyor. Oldukça büyük bir endüstriye de sahip olan Mısır, 2011'de yağmacıların hazinelerini soyması sebebiyle büyük hüsrana uğradı. Bunun üzerine bir kahraman grubu Antik Mısır'a ait parçaları bir araya getirerek müze kurmanın peşine düştü. Bu kahraman grubunun maceralarını gözler önüne seren belgesel sayesinde Mısır'ın geçmişine yolculuk yaparken geçmiş ve bugün arasında bağlantı kurabilirsiniz.

15. Akropolis: Antik Kalenin Sırları

15. Akropolis: Antik Kalenin Sırları

Akropolis: Antik Kalenin Sırları belgeseli sizleri Atina'nın kalbine götürüyor. Anıtlar kompleksi olan ve MÖ 5. yüzyılda inşa edilen Akropolis'in tapınaklarına yolculuk eden ve antik şehrin kalıntılarına ulaşan belgesel ile tarihe tanıklık edebilirsiniz. En özel mimari yapılardan biri olan Akropolis'i uzmanların açıklamaları ile daha iyi anlamanızı sağlayan belgesel, mühendislik ve mimarlık harikası olan yapıtları sunuyor. Atina'nın kalbinde 2000 yılı aşkın süredir var olan Akropolis'in görsel şölenine tanıklık etmek istiyorsanız bu belgesel tam size göre.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
2
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın