Görüş Bildir
Haberler
Gezmek İçin Can Atacaksınız! Muhtemelen Türkiye'de Olduğunu Bilmediğiniz Muhteşem Antik Kentler

Gezmek İçin Can Atacaksınız! Muhtemelen Türkiye'de Olduğunu Bilmediğiniz Muhteşem Antik Kentler

13.07.2022 - 09:24

Anadolu toprakları, tarihte pek çok medeniyete ev sahipliği yaptı. Bu nedenle ülkemizde birbirinden etkileyici tarihi alanlar ve yapılar bulunuyor. Tarihi mekân denilince de akıllara ilk olarak antik kentler geliyor tabii. İnsanlara geçmiş dönemlerin özelliklerini en iyi şekilde gösterebilen antik kentler, Türkiye'de seyahatlerin vazgeçilmez yerleri arasında yer alıyor. Bu yazımızda sizler için Türkiye'de mutlaka görmeniz gereken antik kentleri listeledik. Haydi, hep birlikte tarihî bir yolculuğa çıkalım.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Göbeklitepe (Şanlıurfa)

1. Göbeklitepe (Şanlıurfa)

Listenin ilk sırasında Türkiye'deki en ünlü antik kent yer alıyor. Aynı zamanda tarihteki ilk tapınak olan Göbeklitepe, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 2018 yılında eklendi. 12 bin yılı aşkın süre önce inşa edilmiş olan bu tapınak, o dönemlerde insanların nasıl bir hayat yaşadığına dair bilgiler veriyor. Koruma altına alınan alan içerisinde T şeklinde birçok dikili taş var. O zamanın şartlarında bu dikili taşları inşa etmek için çok fazla insan çalışmış. Bu da Göbeklitepe'nin zamanın koşullarında zorluklarla inşa edildiğini düşünmek için yeterli. Ek olarak Göbeklitepe'nin daha çok şölen gibi çeşitli etkinliklerde geçici olarak kullanıldığı düşünülüyor; çünkü alan içerisinde yerleşik yaşama dair izlere rastlanmamış.

2. Efes Antik Kenti (İzmir)

2. Efes Antik Kenti (İzmir)

Roma İmparatorluğu döneminden kalan Efes Antik Kenti, yerli ve yabancı turistlerin bir diğer favori noktası. Kent, MÖ 5000'li yıllarda oldukça önemli bir yerdi. Asya ve Avrupa kıtalarına geçit olan bu kent, aynı zamanda stratejik bir limana sahipti. Bu yüzden önemli bir ticari ve politik bölge işlevi görüyordu. Bu kentin başka bir özelliği ise kültür, sanat ve bilime bolca katkı sağlaması.

3. Kaymaklı Yer Altı Şehri (Nevşehir)

3. Kaymaklı Yer Altı Şehri (Nevşehir)

Yabancı filmlerde gördüğünüz yer altı şehirlerini merak ediyor musunuz? Türkiye'de olduğunu muhtemelen bilmediğiniz Kaymaklı Yer Altı Şehri, bu tür merakları giderecek cinsten. Bu şehir tüf adlı kayalar oyularak yapılmış. 8 kattan oluşan yer altı şehri, insanlığa Roma ve Bizans döneminden tarihî izler sunuyor. Keşfetmeye doyamayacağınız Kaymaklı Yer Altı Şehri'nin 4 katı, turistlerin gezmesi için ayrılmış durumda.

4. Nemrut Dağı (Adıyaman)

4. Nemrut Dağı (Adıyaman)

Nemrut Dağı, Türkiye'nin en ünlü dağlarından biri. Kommagene Kralı, MÖ 1. yüzyılda bütün kültürleri ve dinleri bir çatı altında toplamak için bu dağı seçti. Dağ, volkanik özelliği, ev sahipliği yaptığı muhteşem anıtlar ve tarihî eserler ile öne çıkıyor. Ayrıca dağ, UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 1987 yılında girdi. Muhteşem konumu sayesinde manzarası da en az heykelleri kadar ziyaretçi çekiyor.

5. Alacahöyük (Çorum)

5. Alacahöyük (Çorum)

Aynı anda birden çok medeniyete ev sahipliği yapan Alacahöyük, Türkiye'de yapılan ilk millî kazı çalışmasından sonra ortaya çıkıyor. Alacahöyük'te Hatti'lere ait olan kral mezarlarından tutun da Selçuklu, Osmanlı, Bizans ve Roma zamanlarından kalmış kalıntılar bulunuyor. Bu antik kent, aynı anda birden tarihi kültüre tanıklık etmek isteyen kişiler için oldukça ideal.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Hierapolis Antik Kenti (Denizli)

6. Hierapolis Antik Kenti (Denizli)

Hierapolis Antik Kenti, herkesin bildiği Denizli'nin meşhur Pamukkale Travertenleri'nin yakınına inşa edilmiş. Muhteşem bir mimariye sahip olan bu kent, Helenistik ve erken Hristiyanlık zamanlarından izler taşıyor. Bu kent UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne 1988 yılında girdi. Ayrıca Hierapolis ismi 'Kutsal Şehir' demek.

7. Olympos Antik Kenti (Antalya)

7. Olympos Antik Kenti (Antalya)

Olympos Antik Kenti'nin tam olarak inşa edildiği tarih bilinmese de gücü eski zamanlarda herkesin dilindeydi. Bu kentin gücü, Likya Birliği'nde 3 oy hakkı olmasından geliyor. Olympos Antik Kenti'nden geriye kalanlar, büyük ölçüde doğaya teslim olmuş durumda. Ormanla iç içe olan kenti gezdikten sonra civarda bulunan Çıralı Koyu'nun eşsiz sularında keyif yapmayı da ihmal etmeyin.

8. Sardes Antik Kenti (Manisa)

8. Sardes Antik Kenti (Manisa)

Sardes, Lidya devletine başkentlik yapmış bir Antik Kent. Parayı da icat eden Lidyalılar bu kentte, tarım, hayvancılık madencilik ve ticaret yaparak adeta zenginliğin dibine vurmuş. Böylelikle Sardes Antik Kenti önemli bir yerleşim merkezi haline gelmiş. Zamana direnmeyi Sinagog ve Gymnasion yapıları ile sürdüren bu kent, Roma ve Bizans dönemine ışık tutuyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
21
11
4
1
1
1
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
1.Harald

Patara Antik Kent de efsane. Oldukça geniş bir alana yayılmış mezarlar, amfi tiyatrolar mevcut... ( https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/antalya/gezilec... Devamını Gör

SO_FAR_SO_GOOD

"Muhtemelen Türkiye'de Olduğunu Bilmediğiniz" diye başlık açıp dünyanın bildiği Göbeklitepe'yi yazmak nasıl bir cehalet?