Görüş Bildir
Haberler
Akıl Oyunları'ndan Mr. Robot'a, Psikolojiye İlgi Duyan Herkesin İzlemesi Gereken En İyi Film ve Diziler

Akıl Oyunları'ndan Mr. Robot'a, Psikolojiye İlgi Duyan Herkesin İzlemesi Gereken En İyi Film ve Diziler

15.07.2022 - 10:31

Bazı yapımlar, özel karakterler yaratmak ve senaryoya derinlik katmak için psikolojiden yararlanır. Böylelikle psikolojik etkileri bakımından akıllarda yer eden, kalplerde iz bırakan örnekler ortaya çıkar. Siz de bu tarz yapımlara ilgi duyuyorsanız hazırladığımız listeyi incelemelisiniz!

İçeriğin Devamı Aşağıda

16. Split / Parçalanmış (2016) - IMDb 7.3

16. Split / Parçalanmış (2016) - IMDb 7.3

Çoklu kişilik bozukluğu olan Kevin, 23 farklı alter egoya sahip. Bu alter egolar arasında baskın olmayı başaran, suça yatkın bir portre çizer ve 3 kız kardeşi kaçırır. Kevin, kızlarla farklı alter egoları üzerinden farklı iletişimler kurar. Bu egoların kendi aralarında çarpışması ise Kevin'ı tehlikeli biri yapar. Kızlar, iyi huylu alter egolar üzerinden kaçmanın yollarını ararken kötü huylu olanları da tetiklememeye çalışır.

15. Identity / Kimlik (2003) - IMDb 7.3

15. Identity / Kimlik (2003) - IMDb 7.3

Şiddetli fırtına, birbirinden farklı on yabancıyı bir araya getirir. İzbe bir otele sığınmak zorunda kalan kişilerin bu otelde dünyayla iletişimleri de kesilir. Çok geçmeden tuhaf olaylar serisi başlar. Kim olduğunu bilmedikleri biri, seri cinayetler işler. Hayatta kalmak ise her geçen dakika zorlaşır. Identity'de John Cusack, Ray Liotta, Amanda Peet, John Hawkes ve Alfred Molina gibi önemli isimler yer alıyor.

14. The Skin I Live In / İçinde Yaşadığım Deri (2011) - IMDb 7.6

14. The Skin I Live In / İçinde Yaşadığım Deri (2011) - IMDb 7.6

Bir Pedro Almodovar filmi olan The Skin I Live In, güçlü bir psikolojik gerilim yapıtı. 2005 yılında okuyucularla buluşan Thierry Jonquet'nin Mygale adlı eserinden uyarlanan filmin merkezinde bir plastik cerrahın hikâyesi var. Dr. Legard, kızına tecavüz eden adamdan intikam almaya çalışan ve yaptığı çalışmalarla Frankestein olma yolunda ilerleyen psikolojisi bozuk bir plastik cerrah. Dr. Legard'ı Antonio Banderas canlandırıyor.

13. Mulholland Dr. / Mulholland Çıkmazı (2001) - IMDb 7.9

13. Mulholland Dr. / Mulholland Çıkmazı (2001) - IMDb 7.9

Sıra dışı yönetmen David Lynch'ten sıra dışı bir psikolojik gizem. Betty Elms, Hollywood'da yıldız olmak isteyen genç ve güzel bir kadın olarak resmedilir. Bu uğurda Hollywood'a doğru yolculuğa çıkar. Hollywood'da ise başarılarına hayran kaldığı bir kadınla tanışır. O kadın da Betty'den hoşlanır. Aralarında hem gizemli hem erotik bir ilişki başlar. Mulholland Kavşağı'nda bir kaza geçirmeleri üzerine tüm hayatlar, bilinç ve bilinçaltı birbirine karışır. Filmin başrollerinde Naomi Watts, Laura Harring ve Justin Theroux yer alıyor.

12. Black Swan / Siyah Kuğu (2010) - IMDb 8.0

12. Black Swan / Siyah Kuğu (2010) - IMDb 8.0

Filmde Natalie Portman'ın hayat verdiği Nina'yı başarılı bir balerin olarak görürsünüz. Annesinin de etkisiyle hayatı danstan ibaret olan Nina'nın, Kuğu Gölü Balesi'nin baş dansçısı olabilmesi için beyaz kuğuyu ve siyah kuğuyu aynı anda canlandırması gerekir. Nina, iyiliği ve saflığı temsil eden beyaz kuğuda üstün bir performans sergilerken aynı başarıyı kötülüğü sembolize eden siyah kuğuda gösteremez. Siyah kuğuda etkileyici performans gösteren Lily'le yakın arkadaş olur. İkilinin rolü kapmak için girdiği mücadelede Nina karanlık tarafıyla yüzleşir.

İçeriğin Devamı Aşağıda

11. Lie to Me (2009-2011) - IMDb 8.0

11. Lie to Me (2009-2011) - IMDb 8.0

Lie to Me, beden dilinin önemine vurgu yapan bir dizi. Lie to Me'de Dr. Cal Lightman ve meslektaşları, beden dili ve mikro ifadelerden yararlanarak polisin yürüttüğü soruşturmalara destek verir. Dizinin başrollerinde ise Tim Roth, Kelli Williams ve Brendan Hines yer alıyor.

10. Rain Man / Yağmur Adam (1988) - IMDb 8.0

10. Rain Man / Yağmur Adam (1988) - IMDb 8.0

Babasının ölümü üzerine büyük bir mirasa konacağını düşünen Charlie, kendisine sadece 1949 model bir Buick kaldığını öğrenince hayal kırıklığına uğrar. Babası; servetin tamamını Charlie'nin daha önce haberdar olmadığı, otizmli abisi Raymond'a bırakır. Mirastan vazgeçmek istemeyen Charlie, bakıma muhtaç abisi Raymond'ı da yanına alarak ülke turuna çıkar. Böylelikle bazen trajikomik bazen dramatik anlara sahne olan yolculukta, Charlie kendisini ve matematik dehası abisini sorgular. Filmin başrollerinde Dustin Hoffman ve Tom Cruise var.

9. Bates Motel (2013-2017) - IMDb 8.2

9. Bates Motel (2013-2017) - IMDb 8.2

Bir Hitchcock klasiği olan 1960 yapımı Sapık filminin modern bir versiyonu Bates Motel. Film öncesi döneme odaklanan Bates Motel'de Norman Bates ve annesi Norma'nın hayatına mercek tutuluyor. Dizinin oyuncu kadrosunda ise Freddie Highmore, Vera Farmiga ve Max Thieriot gibi isimler öne çıkıyor.

8. Shutter Island / Zindan Adası (2010) - IMDb 8.2

8. Shutter Island / Zindan Adası (2010) - IMDb 8.2

Dennis Lehane'nin aynı adlı eserinden uyarlanan Shutter Island, usta yönetmen Martin Scorsese'nin ellerinde etkileyici bir yapıta dönüşüyor. Film, Rachel Solando isimli akıl hastasının kaçmasıyla başlar. Solando'yu arayan iki polis memurunun yolları, tehlikeli akıl hastalarının tedavi gördüğü Shutter Island bölgesine düşer. Burada bir isyanla karşılaşan polislerin davayı çözmesi giderek zorlaşırken gerçek ve rüya iç içe geçer. Filmin başrolünde Leonardo DiCaprio yer alıyor.

7. A Beautiful Mind / Akıl Oyunları (2001) - IMDb 8.2

7. A Beautiful Mind / Akıl Oyunları (2001) - IMDb 8.2

A Beautiful Mind, Nobel Ödüllü ünlü matematikçi John Nash'in sıra dışı yaşamına eğiliyor. Başarılı bir öğrenci olan John Nash, kazandığı burs sayesinde Princeton Üniversitesi'ne adım atar. Henüz üniversitenin ilk yıllarındayken çevresiyle uyum sorunu yaşamaya başlayan Nash, matematik dünyasında ses getirecek bir teoriyi öne sürer ve kanıtlama aşamasına gelir. Zaman içerisinde şizofrenik sanrıları başlayan Nash, kurguyu ve gerçekliği ayırt edemeyecek aşamaya gelir. Ron Howard imzalı A Beautiful Mind filminde John Nash karakterini Russell Crowe canlandırıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Atypical (2017-2021) - IMDb 8.3

6. Atypical (2017-2021) - IMDb 8.3

Atypical, 18 yaşındaki otistizm spektrum bozukluğundan muzdarip olan Sam Gardner'ın yaşamını konu ediniyor. İzleyicileri zaman zaman duygulandıran yeri gelince de güldüren dizide Keir Gilchrist, Brigette Lundy-Paine ve Jennifer Jason Leigh kamera karşısına geçiyor.

5. In Treatment (2008-2021) - IMDb 8.3

5. In Treatment (2008-2021) - IMDb 8.3

In Treatment, merkezine bir psikiyatristi ve doktorun danışanları ile yaptığı seansları konu alıyor. İçinde psikolojiye dair her şeyi bulabileceğiniz In Treatment, bir terapistin iş ve ev hayatı arasında nasıl yaşadığına da dikkat çekiyor. İlk bölümü açmadan sizi uyaralım: Diziyi izlerken bol bol ağlayabilirsiniz!

4. Memento / Akıl Defteri (2000) - IMDb 8.4

4. Memento / Akıl Defteri (2000) - IMDb 8.4

Memento, bir Christopher Nolan filmi. İş adamı imajı çizen ve sadece nakit para kullanan Leonard, ucuz bir otelde konaklamasına karşın şık giysiler giyer ve Jaguar marka araca biner. Yansıttığının aksine Leonard, aslında karısına tecavüz edip onu öldüren adamın peşinde! Ancak Leonard'ın amacına ulaşmasına engel olan ciddi bir sorunu var: Türüne ender rastlanan ve tedavisi mümkün olmayan bir hafıza kaybı türü.

3. Mr. Robot (2015-2019) - IMDb 8.6

3. Mr. Robot (2015-2019) - IMDb 8.6

Siber güvenlik mühendisi olarak çalışan Elliot, geceleri bir hacker'a dönüşür. İllegal bir hacker grubu olan fsociety, Elliot ile iletişime geçebilmek için onun çalıştığı şirketin sistemine zarar verir. Grubun amacı ise dünyanın en büyük şirketi olan E Corp'un finansal bilgilerini ele geçirmek ve tüm borç kayıtlarını yok etmek. Dizi başrolünde Rami Malek yer alıyor.

2. This is US (2016-2022) - IMDb 8.7

2. This is US (2016-2022) - IMDb 8.7

Aile kavramını farklı bakış açılarıyla ele alan dizi, başarılı kurgusu ve oyunculuklarıyla dikkat çekiyor. Farklı kültürlere tanıklık edebileceğiniz diziyi izlerken farklı hayatlar üzerinden farklı deneyimlere de seyirci olabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Fight Club / Dövüş Kulübü (1999) - IMDb 8.8

1. Fight Club / Dövüş Kulübü (1999) - IMDb 8.8

Jack, monoton hayatının içerisine hapsolmuş ve insomnia hastalığına yakalanmış, psikolojik sorunları olan bir karakter. Psikolojik sıkıntılarından kurtulmak için grup terapilerine katılır. Jack, bu terapiler sırasında Marla adında güzel bir kadınla tanışır. Akabinde de hayatını tamamen değiştirecek olan Tyler Durden'la. Tyler Durden, Jack'i adından asla bahsedilmemesi gereken bir organizasyon ile tanıştırır: Dövüş Kulübü ile! Fight Club, David Fincher imzası taşıyor. Filmin başrollerini Brad Pitt, Edward Norton ve Helena Bonham Carter paylaşıyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
0
0
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın