Görüş Bildir
Haberler
Pablo Escobar'ın Yerini Doldurdular! Avrupa'nın ve Balkanların Mafyaları Hakkında Bilmediğiniz Detaylar

Pablo Escobar'ın Yerini Doldurdular! Avrupa'nın ve Balkanların Mafyaları Hakkında Bilmediğiniz Detaylar

Bu yazıda size Amerikan Mafyası'ndan sonra Avrupa'da ve Balkanlarda yer alan mafyaların özelliklerinden bahsettim. İçerisinde Türk mafyası da bulunmakta.

İyi okumalar dilerim.

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Amerikan Mafyası'nın kökenleri İtalyan Sicilya Mafyası'ndan gelir.

1. Amerikan Mafyası'nın kökenleri İtalyan Sicilya Mafyası'ndan gelir.

1861 yılında kurulan ve ABD'de genellikle İtalyan-Amerikan Mafyası, Mafya veya Çete olarak anılan Amerikan Mafyası, oldukça organize bir İtalyan-Amerikan suç topluluğudur. New York'un Doğu Harlem'i ve Brooklyn'in yoksul İtalyan göçmen mahallelerinde ortaya çıktı. Mafya üyeleri kendilerini bizim davamız anlamına gelen Cosa Nostra olarak adlandırır. Bu isim Sicilya Mafyası'ndan türetilmiştir. Amerikan Mafyası, Sicilya Mafyasını oluşturan göçmen İtalyanlar tarafından kuruldu ancak zamanla Sicilya'dan bağımsız bir mafya haline geldi.

"5 Aile" bugün Amerikan mafyasına egemendir.

"5 Aile" bugün Amerikan mafyasına egemendir.

Günümüzde Amerikan Mafyası Sicilya kökenli olmayan İtalyan göçmenleri, İtalyan-Amerikan gangsterleri, Amerika ve Kanada'daki İtalyan-Amerikan suç gruplarını kapsamaktadır. Bugün Amerikan Mafyası, Sicilya Mafyası ve diğer İtalyan suç gruplarıyla çeşitli suç faaliyetlerinde işbirliği yapmaktadır. Amerikan Mafyası'nın en önemli suç grubu, Beş Aile olarak bilinen Gambino, Lucchese, Genovese, Bonanno ve Colombo aileleridir. The Godfather filmine de konu olan bu aileler hâlâ ABD'de organize suç faaliyetlerine egemendir.

2. 2007'de AB'ye girdikten sonra Rumen mafyası suç ağını genişletti.

2. 2007'de AB'ye girdikten sonra Rumen mafyası suç ağını genişletti.

Romanya mafyası ya da diğer adıyla Rumen organize suç örgütü, 1960'lı yıllarda faaliyete geçen bir suç grubudur. Üyeleri Romanya vatandaşlarından ve yurtdışında yaşayan Rumen diasporasından meydana gelir. Rumen mafyası dünya çapında ATM'lerde dolandırıcılık, uyuşturucu kaçakçılığı, fuhuş, haraç, adam kaçırma, sözleşmeli öldürme ve siber suçlarla ünlüdür.

Rumen mafya liderlerine "Naşu" denir.

Rumen mafya liderlerine "Naşu" denir.

Rumen mafyasının içinde birçok çete vardır ve bu çetelerin liderine Rumencede baba anlamına gelen 'Naşu' denir. Bazı çeteler ise kollarına mafya dövmeleri ile işaret yapar. Rumen mafyası Avrupa'da geniş bir suç ağına sahiptir, hatta uzantıları Orta ve Kuzey Amerika'ya kadar gider. Özellikle 2007 yılında AB'ye girdikten sonra Avrupa'daki suç faaliyetlerini genişlettiler. Sırp, Arnavut ve Bulgar mafyalarıyla da müttefiktir.

3. Arnavut mafyasının kendi içinde yüksek bir organize olma kapasitesi mevcuttur.

3. Arnavut mafyasının kendi içinde yüksek bir organize olma kapasitesi mevcuttur.

Arnavut mafyası 1990'lı yıllardan bu yana çeşitli Balkan ülkelerinde faaliyet gösteren bir suç örgütleri topluluğudur. Üyeleri Arnavutluk'ta yaşayan etnik Arnavutlardır. Arnavutluk'ta organize suçları kontrol eden 15'in üzerinde mafya ailesi vardır. Arnavut mafyası bugün Avrupa, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Orta Doğu ve Asya dahil olmak üzere dünyanın çeşitli yerlerinde aktiftir. Kara para aklama, uyuşturucu kaçakçılığı, tefecilik, rüşvet, fuhuş, kundakçılık, silah ve insan kaçakçılığı gibi çok çeşitli suç girişimlerinde bulunur.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Modern mafya özelliği taşırlar.

Modern mafya özelliği taşırlar.

Avrupa'daki milyar dolarlık toptan kokain pazarının büyük bir bölümünü kontrol ettikleri iddia ediliyor ve Londra dahil çeşitli Avrupa uyuşturucu merkezlerinde kokainin dağıtıcıları oldukları dile getiriliyor. Arnavut mafyasının geleneksel bir yapısı vardır. Mafyanın içinde katı ve disiplinli aile yapısı ve topluluktan dışarıya bilgi sızmasını engellemek adına yapılan örgütler arası evlenme sayesinde organize suç üretimi yüksektir. Ayrıca ulusötesi ticari baskı özelliği, geniş lojistik kapasitesi ve yerel suç unsurlarıyla birlikte çalıştıkları için modern mafya özelliği taşırlar. Bulgar, Türk, Yunan ve Britanya mafyasıyla müttefiklerdir.

4. Azerbaycan mafyası büyük ölçüde Rusya'nın başkenti Moskova'da etkindir.

4. Azerbaycan mafyası büyük ölçüde Rusya'nın başkenti Moskova'da etkindir.

Azerbaycan mafyası, Moskova'da ve Saint Petersburg gibi şehirlerde yaşayan Azerbaycanlılardan oluşan ve diğer büyük Rusya şehirlerinde faaliyet gösteren organize suç çetelerini ifade eder. Mafya, Rusya dışında eski Sovyet devletlerinin çoğunda, Türkiye, Hollanda, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde aktiftir. 1980'lerin başında Moskova'da Rus, Çeçen, Ermeni ve Gürcü suç örgütlerinden sonra Azerbaycan mafyası da hızla oluşmaya başladı. Özellikle Rus ve Çeçen gruplarla çatışmalardan sonra yükseldiler. Azerbaycan'dan Moskova'ya göç eden eski gerilla savaşçıları ve savaş ağaları mafyanın güçlenmesine neden oldu. Zamanla Çeçen mafyası zayıfladığı için Azerbaycan mafyası eroin ticaretinin büyük bir bölümünü devraldı.

Azerbaycan mafyası gayrimenkul yatırımlarıyla biliniyordu.

Azerbaycan mafyası gayrimenkul yatırımlarıyla biliniyordu.

1990'lı yıllarda Dağlık Karabağ bölgesindeki insan ticaretini ve gerilla savaşlarını finanse ettiler. Azeri çeteler suç alanlarını eroin ticaretinin yanı sıra kara para aklama, yasadışı kumar, kalpazanlık ve silah kaçakçılığına doğru genişletti. Hatta kara para aklama yoluyla gayrimenkul yatırımı yaptıkları bilinmektedir. Çok sayıda sebze, giyim ve araba pazarını, kumarhaneleri, gece kulüplerini, restoranları, bakkalları, birkaç bankayı, spor salonlarını ve birçok büyük süpermarketi kontrol ediyorlar. Sadece Moskova'da yaklaşık 200 şirket Azerbaycan mafyası tarafından yönetiliyor. Azerbaycan mafyası, Türk, Rus ve Pakistan mafyası ile müttefikken, Ermeni mafyası ile düşmandır. Ayrıca Azerbaycan mafya liderlerinden Canıyev 2016 yılında Beşiktaş İstanbul'da öldürüldü.

5. Türk mafyasının kökenleri genelde Karadeniz bölgesinde yer almaktadır.

5. Türk mafyasının kökenleri genelde Karadeniz bölgesinde yer almaktadır.

Çeşitli organize suç örgütlerinden oluşan Türk mafyası 1970'li yıllarda silah ticareti, 1980'lerden günümüze kadar da eroin ticaretine karışmış ve daha sonra insan kaçakçılığına geçiş yapmıştır. 1981 yılında mafya üyesi Bekir Çelenk  Papa 2. Jean Paul'e yönelik suikast olayına karıştı. Türk mafyasının bazı üyelerinin Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Bozkurtlar dahil olmak üzere derin devletle bağı vardır. Bu bağlar 1996 yılında Susurluk skandalı ile ortaya çıkmıştır. Türk mafyasının yerel kolluk kuvvetleri ve politikacılarla bağlantısı bulunur. Türk mafyasını oluşturan suç örgütleri genellikle Türkiye'nin Karadeniz bölgesinden, özellikle de Trabzon'dan gelir. Alaattin Çakıcı ve Cengiz Telci gibi mafya babaları buna örnektir. Ayrıca Sarallar, Şahinler ve Sedat Peker'in liderlik yaptığı örgütler ülkede varlık gösterir. Bulgar, Azerbaycan, Pakistan ve Rus mafyasıyla müttefik olan Türk mafyası Kolombiya kartelleri ile de müttefiktir.

6. Sırp mafyası, Escobar'ın ölümünden sonra uyuşturucu pazarını ele geçirdi.

6. Sırp mafyası, Escobar'ın ölümünden sonra uyuşturucu pazarını ele geçirdi.

Sırp mafyası, eski Yugoslavya ve Sırp diasporasındaki etnik Sırplardan oluşan çeşitli suç örgütleridir. Silah kaçakçılığı, uyuşturucu kaçakçılığı, yasadışı kumar ve soygun suçlarıyla bilinir. Özellikle kokain ticaretinde uzmanlaşmış uluslararası suç örgütlerinden biridir. Avrupa çapında geniş bir suç ağına sahiptir. Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar'ın ölümünden sonra, Sırp mafyası  Güney Amerika'daki uyuşturucu pazarını ele geçirdi. Peru ve Brezilya polisi ve medyasına göre Sırplar yasadışı uyuşturucu ticaretinde Güney Amerikalıları geride bıraktı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

Sırp suçlular devlet görevine alındı.

Sırp suçlular devlet görevine alındı.

Sırp mafyası, Yugoslav Savaşları sırasında Sırbistan'a karşı uygulanan uluslararası yaptırımların uygulanmasının ardından ülkede meydana gelen ekonomik felaketten birçok Sırp'a bir çıkış yolu sağladı. Sırp suçlular devlet güvenlik güçlerine alındı. Birçok sinema filmine konu olan Sırp mafyası, İtalyan, Rumen, İsrail, Fas ve Yunan mafyasıyla müttefiktir.

7. Korsika mafyası günümüzde dağınık ve birden fazla çeteden oluşur.

7. Korsika mafyası günümüzde dağınık ve birden fazla çeteden oluşur.

Korsika mafyası, 1910'lu yıllarda Korsika kökenli olan ve hem Fransız yeraltı dünyası hem de İtalyan Mafyası ile yakından bağlantılı çalışan suç örgütüdür. Başta Fransa olmak üzere Rusya, Afrika ve Latin Amerika'da aktiftir. Korsikalı mafya çeteleri 2. Dünya Savaşı sırasında Fransız Direnişi içindeki anti-komünistlerin yanında yer aldı. Soğuk Savaş yıllarında Marsilya'da Sovyet etkisini kırmak için Fransız Hükümeti ve ABD ile birlikte çalıştı. Eroin ve afyon kaçakçılığı yapan Korsika mafyası, Fransız bağlantısının kopmasıyla dağıldı. Ancak kumarhane, uyuşturucu ticareti ve fuhuş suçlarına devam etti.

Mafya içi çatışmalar devam etmiştir.

Mafya içi çatışmalar devam etmiştir.

1980'li yıllardan 2000'lerin sonuna kadar Korsika adasında mafya içinde şiddetli iç çatışmalar yaşandı, 102 cinayet işlendi. Bugün Korsikalı mafyası dağınık bir şekilde birden fazla aile, müttefik ve rakipten oluşmaktadır. Amerikan, Sicilya ve Galiçya mafyasıyla yakın ilişkileri vardır.

Ülkelerin mafyaları birbirlerine benzese de kültürel ve siyasi olarak farklılık gösteriyor. Siz mafyalar hakkında hangi detayları biliyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyorum.

Bunlar da İlgini Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
12
7
3
3
2
0
0
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın