Görüş Bildir
Haberler
Hepsi Birbirinden Suçlu! Kötü Şöhretiyle Nam Salmış Tarihin En Azılı 10 Mafya Lideri

Hepsi Birbirinden Suçlu! Kötü Şöhretiyle Nam Salmış Tarihin En Azılı 10 Mafya Lideri

claude cahun
08.09.2021 - 09:15

Mafyalar uyuşturucudan kadın ticaretine, haraç kesmeden yasadışı silah satışına onlarca kirli işle meşgul oluyorlar. İtalya, Japonya, Kolombiya gibi dünyanın dört bir yanında faaliyet yürüten mafyaların şöhreti bulaştıkları akıl almaz suçlarla artıyor. Öyle ki birçok filme ve diziye de konu oluyorlar. Biz de tarihin en azılı 10 mafyasını sizler için derledik. 

Not: Sıralama rastgeledir, sayıların herhangi bir derecesi yok. 

Kaynak: 1, 2

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Dawood Ibrahim

1. Dawood Ibrahim

Hintli bir mafya patronu ve hâlâ aranan bir terörist olan Dawood Ibrahim, 1993'te Bombay 'deki bomba patlamalarını düzenlemekle suçlanıyor.  Mumbai yeraltı organize suç örgütü D Company'nin başında yer alan Ibrahim; uyuşturucu ticaretinden sahte marka üretimine, silah kaçakçılığından cinayete kadar her türlü yasadışı faaliyetin içinde oldu. 2008'de Mumbai'deki bir dizi yüksek profilli, gösterişli otele düzenlenen saldırılarda da parmağı olduğu düşünülen İbrahim'in El Kaide gibi terörist gruplarla yakın bağları olduğu ve Pakistan'da olabileceği iddia ediliyor.

2. Xie Caiping

2. Xie Caiping

'Yeraltı dünyasının mafya anası' lakaplı Çinli Xie Caiping, Çin'in güneybatısındaki Chonging şehrinde görülen organize suçlar davasında 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Caiping'in yargılandığı suçlar şöyleydi: Suç çetesi oluşturmak ve yönetmek, kumar oynatmak, alıkoymak, uyuşturucu kullananlara yataklık etmek ve resmi görevlilere rüşvet vermek. 

Ayrıca Caiping, 16 genç erkekten oluşan haremiyle övünüyordu.

3. Salvatore Riina

3. Salvatore Riina

'Babaların babası', canavar' ve 'kısa Toto'  lakaplarıyla anılan gangster Salvatore Riina,  İtalya'nın en büyük mafya yapılanmalarından Cosa Nostra'nın patronuydu. Sayısız cinayete adı karıştı, mafyayla mücadele eden savcı ve yargıçların ölümünde azmettirici olarak adı geçti.  

Uzun yıllar kaçak yaşadıktan sonra 1993'te tutuklanan Riina, 26 kez ömür boyu hapse mahkûm edildi. 2017'de 87 yaşındayken hapiste öldü.

4. Tony Accardo

4. Tony Accardo

Chicago mafya patronlarından Tony Accardo, Al Capone'un koruması olarak başladığı Chicago Kıyafeti'nde ilerleyen dönemde otorite hâline geldi. 'Büyük Ton Balığı'  ve Joe Batters lakaplı gangster; likör vergi damgaları, narkotik kaçakçılığı, sahte sigara, otomat ve slot makineleri gibi pek çok iş kolu kurdu.

 Sevgililer Günü Katliamı listesinde adı olduğu söylenen Accardo, 1992'de doğal sebeplerden hayatını kaybetti.

5. John Gotti

5. John Gotti

İtalyan-Amerikan gangster ve mafya babası John Gotti, 1930'lardan günümüze faaliyette olan New York'un beş mafya ailesinden Gambino'nun 1986-1992 yılları arasında liderliğini üstlendi. 'The Dapper Don' ve 'The Teflon Don' gibi lakaplara sahip suçlu, FBI'ın kendisini sıkı takibe aldığı dönemde  işlediği cinayetleri, yasa dışı işleri ve Sammy Gravano hakkında kötü düşüncelerini bir arkadaşıyla tartışırken gizlice kayda alındı. En sonunda Gotti tutuklandı. Tutuklananlardan Sammy Gravano, FBI ile işbirliği yaparak itirafçı oldu ve Gotti müebbete mahkûm edildi. 

John Gotti 2002 yılında hapisteyken hayatını kaybetti.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Pablo Escobar

6. Pablo Escobar

Kolombiyalı uyuşturucu baronu Pablo Escobar, Medellin Karteli'nin de kurucusudur. Uyuşturucu ticaretinde zirveyi yaşadığı yıllarda 'dünyanın en zengin insanları' listesine 7. sıradan girmiştir. Ayrıca Kolombiya Hükümeti'ne karşı adeta savaş ilan ederek güvenlik birimlerine, kamu çalışanlarına ve sivillere karşı bombalı ve silahlı eylemler gerçekleştirmiştir. Kara para aklama, kaçak silah ticareti suçlarının yanı sıra en an 4000 insanın ölümünden sorumlu tutulmuştur. 

Escobar 1993 yılında kanun kaçağı olarak gizlenirken Kolombiya polisi tarafından düzenlenen bir operasyonda öldürüldü.

7. Charles 'Şanslı' Luciano

7. Charles 'Şanslı' Luciano

New York'un beş mafya ailesini bir çatıda toplayan Komisyon'un kurucusu olan Charles Luciano, genç yaşta kendi çetesini kurdu.  İçki kaçakçılığı işinin yanı sıra uyuşturucu, tefecilik, kumar, rüşvet gibi suçlara bulaştı. İtalyan, Yahudi ve İrlandalı gangsterlerle yaptığı işbirlikleri diğer 'muhafazakâr' görüşlü örgütlerce eleştiriliyordu. 

İkinci Dünya Savaşı’ndan önce 90 ayrı suçtan hapse atılan Luciano, savaş sonrası ABD'ye geri dönmemek şartıyla salındı. 1962'de Napoli'de kalp krizi geçirip öldü.

8. Al Capone

8. Al Capone

İtalyan asıllı Amerikalı suç baronu Al Capone, yüzündeki yara izi nedeniyle 'Yaralı Yüz' lakabını aldı. Pek çok mafyayla iş ilişkisi kurdu, pek çok devlet insanıyla yakın ilişkileri sebebiyle devlet bünyesinde mafya teşkilatlanmasını sağlamlaştırdı. İçki kaçaklık ağını genişleterek kumar gibi yan işlerle destekledi. Servetine servet kattı. 

1929 yılında vergi kaçakçılığı suçundan tutuklanarak Alcatraz Hapishanesi'ne kapatılan Capone, 1947 yılında burada öldü.

9. Semion Mogilevich

9. Semion Mogilevich

Ukrayna doğumlu Rus mafya lideri Semion Mogilevich, Amerikan mafya yapılanması tarzında bir suç örgütü kurdu. Yaklaşık 250 kişilik örgütün çoğu üyesi bizzat akrabasıydı. 

FBI'ın 'En çok aranan 10 firarisi' listesinde yer alan Mogilevich'in yasa dışı gaz ticareti, silah ticareti, uyuşturucu kaçakçılığı suçlarıyla onlarca cinayete bulaştığı biliniyor. 

2008 yılında vergi kaçakçılığından tutuklansa da 2009 yılında kefaletle serbest kaldı.

10. Hisayuki Machii

10. Hisayuki Machii

Japonya'nın en meşhur yakuzalarından Toa-kai'nin kurucusu Hisayuki Machii, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Japon yeraltı dünyasında yükselişe geçti. Turizm ve eğlence sektöründen  fuhuş ve petrol ithalatına geniş bir alanda çalışarak imparatorluğunu yükseltti.  Japonya-Güney Kore arasındaki en büyük feribot seferini alarak iki ülke arasındaki en kısa mesafeli rotayı oluşturdu. 

2002 yılında Tokyo'da öldü.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
5
4
3
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın