Görüş Bildir
Haberler
Yüzüklerin Efendisi Meğer Gerçek Bir Hikâyeye Dayanıyormuş! J.R.R Tolkien'e İlham Olan Kayıp Silvianus Yüzüğü

Yüzüklerin Efendisi Meğer Gerçek Bir Hikâyeye Dayanıyormuş! J.R.R Tolkien'e İlham Olan Kayıp Silvianus Yüzüğü

13.10.2022 - 07:36

Yüzüklerin Efendisi, tüm dünyada fenomen hâline gelmiş bir kitap serisi olmasının yanında 11 dalda Oscar ödülü kazanmış filmleriyle de sinemaseverlerin gönlünde taht kurmuştu. Peki, J.R.R. Tolkien’i bu kitapları yazmaya iten şey neydi? “Hepsini yönetecek tek bir yüzük. Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak.” cümlesindeki o tek yüzüğün ilham kaynağı neydi? Bu soruların cevaplarını merak ediyorsanız haydi buyurun!

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yüzüklerin Efendisi'ndeki o meşhur yüzüğün ilham kaynağı: Silvianus'un yüzüğü.

Yüzüklerin Efendisi'ndeki o meşhur yüzüğün ilham kaynağı: Silvianus'un yüzüğü.

Antik Roma döneminden kalma sayısız yüzük var fakat bunların hepsinin normal yüzükler olduğunu söylemek yanlış. Özellikle 'Senicianus’un yüzüğü' ve 'Vyne yüzüğü' olarak da adlandırılan Silvianus’un yüzüğü, hiç de alışkın olduğumuz antik takılardan değil. Yüzüğün geçmişinin karanlık ve lanetli olması, onu diğerlerinden farklı kılıyor.

Silvianus’un yüzüğünün geçmişi yaklaşık 1500 yıl öncesine dayanıyor.

Silvianus’un yüzüğünün geçmişi yaklaşık 1500 yıl öncesine dayanıyor.

Ne yazık ki bu yüzük hakkında bilinenler oldukça kısıtlı fakat kaynaklara göre yüzüğün tarihinin MS 4. yüzyıla kadar uzandığı düşünülüyor. İngiltere’nin Gloucestershire kentine konuşlanmış Silvianus adındaki Romalı bir asker, Kelt tanrısı Nodens’e adanmış bir tapınağı ziyaret etmeye karar veriyor. Silvianus bu tapınaktayken altın yüzüğünü kaybediyor ve bunun suçunu Senicianus adında birine atıyor.

Silvianus, Senicianus'u lanetliyor.

Silvianus, Senicianus'u lanetliyor.

Yüzüğü kaybolan Silvianus, tapınaktan ayrılmadan önce yüzüğünün değerinin yarısı kadar parayı, 'lanet tableti' olan bilinen levhanın üstüne bırakıyor ve şu sözleri yazıyor: “Nodens'e. Silvianus yüzüğünü kaybetti ve değerinin yarısını Nodens’e verdi. Senicianus denen kişiler, yüzüğü Nodens tapınağına getirene kadar onlara sağlık vermeyin.” Silvianus’un neden Senicianus’u suçladığı bilinmiyor fakat başka bir yazıt, Senicianus’un bahsedilen yüzüğe sahip olduğunu kanıtlıyor. Ancak Senicianus gerçekten de yüzüğü çaldı mı yoksa yüzüğün sahibi en baştan beri o muydu, tam bir muamma.

Silvianus’un yüzüğü benzersiz bir tasarıma sahip.

Silvianus’un yüzüğü benzersiz bir tasarıma sahip.

25 mm çapında ve 12 gram ağırlığında olan bu meşhur yüzüğün 10 yüzü var. Ön kısmında kare bir çerçeve bulunuyor ve bu çerçevenin içinde Roma tanrıçası Venüs figürü yer alıyor. Yüzüğün oldukça büyük olmasından dolayı tahminler sahibinin bu takıyı başparmağına ya da eldivenin üstüne taktığı yönünde. Söylenenlere göre Silvianus döneminde yüzüğün üstünde herhangi bir işleme yoktu fakat yüzüğün sonraki sahibi, üstüne: 'Senicianus, Tanrı ile yaşasın.' anlamına gelen 'SENICIANE VIVAS IIN DE.' yazısını işletmişti.

Peki, kaybolan yüzüğe ne oldu?

Peki, kaybolan yüzüğe ne oldu?

Silvianus’un yüzüğü, 18. yüzyılın sonlarında Silchester yakınlarındaki bir tarlada tekrar bulundu. Nodens Tapınağı’nın yer aldığı Lydney’e 128 kilometre uzaklıkta olan tarlaya yüzüğün nasıl geldiği, kaybolup kaybolmadığı, Senicianus ya da başka birisi tarafından atılıp atılmadığı bilinmiyor. Silchester çiftçisi, zor zamanlar geçirdikten sonra yüzüğü satmaya karar verdi. Yüzüğün alıcısı ise Chute ailesi oldu. Bu aile, tarihe ve antik eserlere çok ilgiliydi. İlk başta yüzük ailenin dikkatini pek çekmese de 1888 yılında Chaloner Chute yüzük üstünde çalışmaya başladı ve yüzüğün tarihi hakkında bir makale yazdı.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Silvianus'un yüzüğünün gizemi Tolkien'e ulaşmış.

Silvianus'un yüzüğünün gizemi Tolkien'e ulaşmış.

Silvianus’un lanetini yazdığı tablet, 19. yüzyılda ortaya çıktı fakat arkeolog Sir Mortimer Wheeler dışında kimse, 1929 yılına kadar tablet ile yüzük arasında bir ilişki kurmadı. Sir Wheeler, tablet ile yüzük arasındaki ilişkiyi hiçbir zaman kanıtlayamasa da bazı deliller ile teorisini destekleyebiliyordu. Öncelikle ortada, Senicianus isminin Roma metinlerinde nadir olması gerçeği vardı. Ayrıca eserlerin aynı döneme ait olması da teorisini güçlendiriyordu. Wheeler, bu şüpheleri gidermek için arkadaşı Tolkien’e yazdı. Tolkien, o sırada Oxford Üniversitesinde Rawlinson ve Bosworth Anglo-Sakson profesörüydü ve Wheeler, arkadaşının Nodens isminin kökenini anlamasında ona yardımcı olacağını düşünüyordu.

Peki, Hobbit'teki yüzük ile bu yüzük arasında nasıl bir benzerlik var?

Peki, Hobbit'teki yüzük ile bu yüzük arasında nasıl bir benzerlik var?

Tolkien, bu isim üstünde çalışmak için birkaç kez Nodens Tapınağı’nı ziyaret etti ve bir yıl içinde Hobbit’i, ardından Yüzüklerin Efendisi'ni yazmaya başladı. Silvianus’un hikâyesiyle Hobbit arasındaki benzerlikler dikkat çekiciydi. Hem Silvianus hem Hobbit’teki Gollum karakteri yüzüklerini kaybediyor ve yüzüklerinin çalındığını iddia ediyorlardı. Hatta Gollum, Bilbo’nun yüzüğü aldığını öğrendikten sonra ona 'Hırsız!' diye bağırıyordu. Tıpkı Silvianus gibi... İki yüzüğün de lanetli olduğunu atlamamak gerek. Peki, o meşhur yüzüğün öyküsünü öğrendiğinize göre seriyi bir de bu gözle izlemeye ne dersiniz?

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
14
6
5
2
2
1
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Uyuşuk adam

İçerik yanlış gerçek ama Türkiye menşeili bir hikayedir.

Enkidu An

Nasıl bir hikaye!

SO_FAR_SO_GOOD

bu sadece bir söylentiden ibaret. "der ring des nibelungen" ile daha çok benzerlik içeriyor.

Bence de Tolkien'in ilgi ve uzmanlık alanları düşünüldüğünde Wagner'in "Der Ring des Nibelungen"den etkilenmiş olması daha büyük bir olasılık.