Görüş Bildir
Haberler
Yunanistan'da 9 Milyon Euro Yolsuzluk Parası Devlete Geri Ödendi

Yunanistan'da 9 Milyon Euro Yolsuzluk Parası Devlete Geri Ödendi

Yunanistan'da 9 milyon Euro yolsuzluk parası devlete geri ödendi

Yunanistan Savunma Bakanlığı Silahlanma eski Genel Müdür Vekili Antonis Kantas, silahlanma programları karşılığında yolsuzluk ve rüşvetten temin ettiği 9 milyon euro’yu merkez bankasına iade etti.

Ülkede böyle bir durumla ilk defa karşılaşılırken, Kantas, silah ihaleleri karşılığında aldığı toplam 16 milyon euro rüşvetin tamamını önümüzdeki günlerde geri ödeyeceğini duyurdu.

Yunanistan'da 1990 ve 2000’li yıllarda hayata geçirilen 10’dan fazla silah alım ihalesi karşılığında yolsuzluk ve rüşvet gibi yasadışı faaliyetlerden temin edilen paralar kamuya iade ediliyor. Soruşturma kapsamında tutuklanan eski Silahlanma Genel Müdür Vekili Kantas’ın avukatları, müvekkillerinin aldığı toplam 16 milyon euro’dan 9 milyon euro rüşveti geri ödediğini, geri kalan 7 milyon Euro’yu da önümüzdeki günlerde Yunanistan Merkez Bankası hesabına yatıracağını duyurdu.

31 Aralık 2013 tarihinde Merkez Bankası’nda açılan özel bir hesaba yaklaşık 7,5 milyon euro’yu yatırdıklarını açıklayan Kantas’ın avukatları Yannis Mantzouranis ve İliyas Bisias, dün yaptıkları yeni bir açıklama ile Kantas’ın 2 milyon euro’yu daha aynı hesaba iade ettiğini kamuoyu ile paylaştı. Önümüzdeki günlerde merkez bankasına gönderilecek paralarla birlikte toplam miktarın 16 milyon euro’ya ulaşacağını duyuran avukatlar, Kantas’ın adalete yardım etmeye devam edeceğini, bunu da iade ettiği paralarla pratikte de gösterdiğini vurguladı.

RÜŞVET PARASI EĞİTİM VE SAĞLIĞA Maliye Bakan vekili Hristos Staykuras, 31 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Kantas’ın rüşvetten aldığı paraların ilk dilimi olan 7 milyon 390 bin euro’yu geri ödediğini duyurmuştu. Bakan vekili, ‘ilk defa’ Yunanistan’da suç eylemlerinden (rüşvet alma, karapara aklama ve yolsuzluk) temin edilen paranın Yunanistan Merkez Bankası’na geri ödendiğini vurguladı. Staykuras, hükümetin, iade edilen bu parayı sağlık ve eğitim ihtiyaçları için harcanacağını ifade etmişti.

SORUŞTURMA GENİŞLİYOR Yunanistan’da 1990 ve 2000’li yıllarda 12 silahlanma ihalesine fesat kırıştırıldığı tespit edilmiş, tutuklanan Kantas’ın ifadesi sonrası en az 17 farklı kişinin rüşvet, karapara ve yolsuzluk ile ilişkili oldukları tespit edilmişti. Bu kapsamda soruşturmayı genişleten savcılar, Alman silah şirketleri hesabına rüşvet veren iki kişiyi daha tutuklamıştı. Bu kişilerin daha başka isimleri de savcılara verdikleri belirtiliyor. Aralarında en az iki eski savunma bakanı, bürokrat, eski hava ve kara kuvvetleri komutanları dahil 10 üst düzey ordu mensubu ve işadamının adının da karıştığı çok sayıda kişi, soruşturma kapsamında yargıya hesap verecek.

CİHAN

Kaynak: http://www.hurriyet.com.tr/dunya/2550...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0