onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bamya Tohumu: Yüksek Vitamin ve Mineral İçeriğine Sahip Enfeksiyonlara Karşı Koruyucu Mucizevi Bir Besin

Bamya Tohumu: Yüksek Vitamin ve Mineral İçeriğine Sahip Enfeksiyonlara Karşı Koruyucu Mucizevi Bir Besin

Özge Tepe
13.04.2023 - 17:30

Aktarlarda hemen hemen herkesin karşısına çıkmıştır bamya tohumu. Çeşit çeşit doğal ürünler arasında en faydalılardan biri olan bamya tohumu, vücuda önemli katkıları olan bir besindir. Bu tohum, Asya'da tıbbi amaçla da sık sık kullanılır. Magnezyum, demir, A ve C vitaminleri başta olmak üzere birçok açıdan faydalı olan bamya tohumu, dört mevsim bulunabilmesi ile de öne çıkar. 

Bu içeriğimizde sayısız faydası olan bamya tohumu hakkında merak ettiğiniz tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

İşte bamya tohumu faydaları:

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Bamya Tohumu Nedir?

Bamya Tohumu Nedir?

Bamya tohumu, bamya isimli bitkinin içinden çıkan küçük çekirdeklerdir. Bamya, ebegümecigiller familyasına ait bir bitkidir. Ilık iklimlerde yetişen bu yıllık bitki, kuraklığa dayanabilir ancak dondan olumsuz olarak etkilenir.

Yaş ve kuru olarak tüketilebilen bamyanın tohumu da ayrı olarak tüketilebilmektedir. Doğru koşullar altında kurutulması gereken bamya tohumları, kurutulduğunda yıl boyu kullanılabilir. Bu aşamada doğru saklama koşullarına da mutlaka dikkat etmek gerekir.

Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Bamya Tohumunun Faydaları Nelerdir?

Bamya tohumu, sayısız faydaya sahip özel bir besindir. Kan şekerinin dengelenmesinden enfeksiyonlara karşı korumasına kadar birçok faydayı beraberinde getirir. Bamya tohumunun uzmanlar tarafından açıklanan önemli faydaları ise şunlardır:

  • Yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahip olan bamya tohumu, kas ve kemik sağlığının korunmasına yardımcı olabilir. B grubu vitaminler, kalsiyum, demir ve çinko açısından zengin olan bamya tohumu, kansızlık sorunu olan bireylere de önerilen bir besindir.

  • Bamya tohumu, enfeksiyonlara karşı da koruma sağlar. Virüsler, bakteriler, mantar ve daha pek çok mikroorganizmanın yol açacağı enfeksiyonlara karşı bamya tohumu etkilidir.

  • Bamyanın kendisinde olduğu gibi tohumunda da bol miktarda antioksidan bileşenler bulunur. Bu bileşenler hücrelerin sağlığını geliştirerek kanserleşme eğilimine girmesinin önüne geçer. Böylece vücutta tümörlerin oluşması engellenebilir.

  • Sindirim sistemini düzenleyen bamya tohumu, vücudun ihtiyaç duyduğu diyet liflerinin yeterli miktarda alınmasını da sağlar. 

  • Lifli yapısı sayesinde bamya tohumu, kolesterolün düşürülmesini sağlayabilir.

  • Bamya tohumu, bilişsel fonksiyonların iyileşmesine katkı sunar. B vitamini içeriği sayesinde sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına olanak tanır.

  • Bamya tohumu, kilo vermeye yardımcı bir besindir. Lifli bir besin olduğundan uzun süre tokluğu destekler.

  • Yüksek potasyum içeriği de idrar söktürücü etki sağlayarak ödem ve şişkinliğin önlenmesine yardımcı olur.

Bu faydalar genel bilgi amaçlıdır. Bamya tohumunu sağlık amaçlı kullanmadan önce mutlaka bir uzmana başvurmanız gereklidir.

Bamya Tohumu Nasıl Tüketilebilir?

Bamya Tohumu Nasıl Tüketilebilir?

Bamya tohumu, onlarca faydaya sahip olduğundan pek çok kişi bu besini hemen tüketmek ister. Bazı insanlar tohumları olduğu gibi yutarken bazıları da demleme yöntemiyle içmeyi tercih edebiliyor. Bamya tohumunun en yaygın ve genel kanı olarak doğru kabul edilebilen tüketim şekilleri ise şu şekilde:

  • Demleme: Bamya tohumlarını kahve öğütücü gibi bir cihaz ile öğüterek toz haline getirdikten sonra french press yardımıyla üzerine sıcak su ekleyerek demleyebilirsiniz.

  • Suya Atarak: Akşamdan oda sıcaklığındaki bir su bardağı suyun içerisine 9-10 bamya tohumunu atabilir; sabah uyanınca bu suyu içebilir ve bu şekilde bir rutin oluşturabilirsiniz.

  • Bamya Tohumu Kürü: Bamya tohumlarını öğütücüden geçirip toz hale getirdikten sonra 1 yemek kaşığı bal ve 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile karıştırın. Karışım macun kıvamına gelecektir. Her gün bu karışımdan bir çay kaşığı kadar tüketebilirsiniz. 1 hafta düzenli kullanımda en az 1 hafta ara vermeniz gerektiği de ifade ediliyor.

  • Yoğurt Karışımı: Bamya tohumunu bir miktar yoğurdun içerisine karıştırarak da tüketebilirsiniz.

Bamya Tohumu Nerede Bulunur?

Bamya Tohumu Nerede Bulunur?

Bamya bitkisinin içerisinde yer alan bu küçük çekirdekler, bitkinin içerisinden özel yollarla alınır ve profesyonel bir biçimde kurutulur. Kurutma ve saklama aşamaları oldukça önemli olduğundan bu hususlara dikkat eden güvenilir yerlerden besin satın almak gerekir.

Bamya tohumunu bulabileceğiniz en iyi yer aktarlardır. Aynı zamanda doğal ürün satışı bulunan mağazalar veya online satış yerlerinden de bamya tohumu alabilirsiniz. Bu aşamada satın aldığınız yerin güvenilir olup olmadığına mutlaka dikkat etmeniz gerekli.

Üretim ve son tüketim tarihi belli ürünleri satın almanız da oldukça önemli. Açıkta satılan ve ne kadar süredir satışta olduğunu bilmediğiniz ürünlerde aflatoksin adı verilen kanserojen maddenin oluşma ihtimali bulunur. Bu olumsuz ihtimallere de mutlaka dikkat etmelisiniz.

Bamya Tohumunun Zararları Nelerdir?

Bamya Tohumunun Zararları Nelerdir?

Bamya tohumu bilinen ciddi bir zararı olan bir besin değildir. Yine de alerjik bünyesi olan bireylerde bamya tohumu reaksiyonlara sebebiyet verebilir. Şu risk gruplarındaki bireylerin kontrolsüz bir biçimde bamya tohumunu tüketmemesi; öncesinde bir uzmana danışması önerilir:

  • Hamileler

  • Kronik hastalığı olanlar

  • Özel bir beslenme programını takip etmesi gerekenler

  • Düzenli ilaç kullananlar

  • Emzirme dönemindeki kadınlar

  • Alerjik hastalıkları bulunanlar

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
15
6
4
3
2
2
1
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
booba

Jack diye mi hitap ediyoruz 🙄 ay ben hala oturtamadım isim işini 😅😅😅

booba

ahahahaha alt alta yazma işini de oturtamadım, Allah'tan Ömer yok etrafta 😅😅😅