Görüş Bildir
Haberler
Yok Etmeye Devam: Mahkeme İptal Kararı Verene Kadar Salda Gölü'nün Yanına Yapay Göl Yapıldı

etiket Yok Etmeye Devam: Mahkeme İptal Kararı Verene Kadar Salda Gölü'nün Yanına Yapay Göl Yapıldı

Burdur'da, son yılların gözde turizm merkezi Salda Gölü'nü besleyen su kaynakları üzerine Devlet Su İşleri'nin yaptığı gölet projesinin iptali için açılan davada, Isparta İdare Mahkemesi iptal kararı verdi. Ancak mahkeme iptal kararı verene kadar gölet tamamlandı.

İçeriğin Devamı Aşağıda

DHA'nın aktardığına göre, Yeşilova ilçesindeki turkuaz suyu ve bembeyaz kumsalları ile ‘Türkiye’nin Maldivleri’, ‘Saldivler’ gibi isimlerle anılan, son yılların önemli turizm merkezi Salda Gölü’nde, DSİ’nin Kayadibi Göleti ve Sulamasına Ait Malzeme Ocakları Projesi’ne ilişkin ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir’ kararının iptali için 2017 yılında dava açıldı. Yeşilovalı 3 kişi adına 2 yıl önce avukat Tuncay Koç tarafından açılan davada, Isparta İdare Mahkemesi’nce ‘ret’ kararı verildi. Mahkemenin kararı, Danıştay’a temyiz edildi. Danıştay 14’üncü Dairesi yerel mahkemenin kararını bozdu.

Danıştay’ın bozma kararının ardından yeniden görülen davada, bölgede keşif yapan bilirkişi heyeti rapor hazırladı.

Danıştay’ın bozma kararının ardından yeniden görülen davada, bölgede keşif yapan bilirkişi heyeti rapor hazırladı.

Raporda, birinci derece doğal sit alanı içinde kalmasına rağmen gölet için Salda Gölü çevresinden kum alındığı kaydedildi. İnşası tamamlanan göletin, Salda Gölü’nün beslenme havzasında olduğuna da dikkat çekilen raporda, “Salda Gölü’nü besleyen sınırlı sayıdaki su kaynakları göz önünde bulundurulduğunda, Kayadibi Göleti’nin Salda Gölü’ndeki su seviyesinin azalmasına neden olacağı öngörülmektedir” denildi.

Bilirkişi heyetinin bu raporu sonrasında ÇED gerekli değildir raporu iptal edildi

Bilirkişi heyetinin bu raporu sonrasında ÇED gerekli değildir raporu iptal edildi
İçeriğin Devamı Aşağıda

Bilirkişi heyetinin bu raporu sonrasında Isparta İdare Mahkemesi, Kayadibi göletinin Salda Gölü’nde su seviyesinin azalmasına neden olacağı, bölgenin uluslararası önemde ‘Önemli Kuş Alanı’ sınırlarında, göçmen kuşlar için önemli bir barınma ve dinlenme yeri olduğu, bu alanların yaban hayvanları için de doğal yaşama bölgesi olduğu hususları dikkate alındığında ÇED Gerekli Değildir kararında mevzuata ve hukuka uygunluk görülemediğine hükmetti. Mahkeme, ÇED Gerekli Değildir raporunun iptaline karar verdi.

'Davanın ekolojik anlamı yüksek ama pratikte çok bir anlamı kalmadı'

'Davanın ekolojik anlamı yüksek ama pratikte çok bir anlamı kalmadı'

Davacı avukatı Tuncay Koç, davayı kazandıklarını, mahkeme kararıyla iptal edilen göletin, dava sürecinde tamamlandığını söyledi ve şöyle devam etti:

'En son gittiğimizde biten göleti gördük ancak içinde su yoktu. Tam bir israf projesi. Ancak lehimize karar çıksa da gölet yapılmış, şu aşamada yıkılması söz konusu değil. ÇED’siz duruma düştü. Hiçbir planlama olmadan hassas alanlara böyle proje yapılmamalı. Projede malzeme alımı için bir taş ocağı da vardı ve orası Salda Gölü tampon bölgesiydi. Ancak taş ocağını oradan almamışlar ve başka bir yerden getirmişler. Projeyi de sonra bir miktar değiştirmişler. Dolayısıyla davayı kazansak da sonuç değişmedi. Açtığımız davanın ekolojik anlamı yüksek ama pratikte çok bir anlamı kalmadı. Projenin de gereksiz ve hatalı olduğu da ortaya çıktı.'

Salda Gölü geçtiğimiz yıl kirlilik alarmıyla gündeme gelmişti👇

Daha sonrada millet bahçesine dönüştürülüp korumaya alınacağı açıklandı

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
231
70
28
5
2
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
BarBaros Karahangil

Nerenin adı çıksa devlet ırzına geçmeden bırakmıyor Millet bahçesi filan yalan ben burdur da öğrenciyim salda gölünün 4 ayrı yeri vardır ve 4 ayrı yerlere ot... Devamını Gör

Ahmet Bahçeci

Buna sebep olan, katkıda bulunan, destek çıkan, görüp engel olmaya çaşışmayan herkesin ben sülalesini sikeyim

Ayça Gülşah

oraya da sıçın. bu dünyaya o amaçla gelmişsiniz amk