Görüş Bildir
Haberler
Yıllardır Dizi ve Filmlerden Doktorlar ve Hastalarla İlgili Öğrendiğimiz Doğru Bilinen Yanlışlar

etiket Yıllardır Dizi ve Filmlerden Doktorlar ve Hastalarla İlgili Öğrendiğimiz Doğru Bilinen Yanlışlar

Nergis
28.04.2020 - 14:27

Yıllardır kandırılıyormuşuz desenize!😂

İçeriğin Devamı Aşağıda

1. 'Elektroşok cihazı herkesi hayata döndürebilir' düşüncesi:

1. 'Elektroşok cihazı herkesi hayata döndürebilir' düşüncesi:

Bir elektroşok cihazının çalıştırılabilmesi içi, kalpte bir miktar elektriksel aktivite olması zaruridir. Çünkü bu cihazlar ancak kalp atışı düzensiz olduğunda etkilidir ve normal ritmine geri döndürülmesi gerekir. Filmlerde, hiçbir kalp atışı olmayan birini canlandırmak için uygulanan elektroşok ise oldukça sık görülen bir yanlıştır. Bir elektroşok cihazı sanılanın aksine kalpteki elektriksel aktiviteyi başlatmaz. Aslında elektriksel aktiviteyi durdurur.

2. 'Kalp masajı neredeyse her zaman insanları kurtarabilir ve bu çok çabuk gerçekleşir' düşüncesi:

2. 'Kalp masajı neredeyse her zaman insanları kurtarabilir ve bu çok çabuk gerçekleşir' düşüncesi:

Kalp masajı (CPR) yapmanın doğru yolu, hastaya ambulans gelene kadar 30 göğüs kompresyonu ve ardından 2 solunum yapmaktır. Dakikada 100 ila 120 kez bu işlemi yaptığınızdan emin olmanız da önemlidir. Kalp masajı zaten bir doktor tarafından yapılıyorsa, hastaya 30 dakikadan daha uzun süre uygulamak zorunda kalabilir. Dizilerde, kalp masajı sonrası hayatta kalma oranı yaklaşık% 70'tir; fakat bu oran gerçekte daha düşüktür. Ve karakterle  birkaç kalp masajından sonra uyanır ve konuşmaya başlar. Örneğin, 'Açlık Oyunları: Ateşi Yakalamak' filminde Finnick kalp masajı yapmaya başladıktan sonra Peeta'nın uyanması ve tamamen işlevsel hissetmesi bir dakikadan az sürer. Bu durum ise imkansızdır.

3. 'Doktorların temizlik konusunda bireysel davranışlar sergilediği' düşüncesi:

3. 'Doktorların temizlik konusunda bireysel davranışlar sergilediği' düşüncesi:

Ameliyathanede herkes maske ve eldiven giymek zorundadır. Ayrıca eldivenler takıldıktan sonra, maskeyi çıkartamaz ve herhangi bir yüzeye dokunamazsınız. Bir cerrahın maskeyi ayarlaması veya tıbbi ekipmana dokunması gerekiyorsa,  başka biri bunu onun için yapar. Fakat filmlerde ve dizilerde bu durum pek de gerçekteki gibi işlemez. Örneğin, Doctor Strange'deki ameliyat sahnesinin başında sadece bir kişi maske takıyor ve ayrıca Doctor Strange'in gözlüklerini ayarlamak için eldivenlerinden birini çıkaran bir asistan görüyoruz.

4. 'Yıllardır komada olan bir insan bir anda uyanabilir' düşüncesi:

4. 'Yıllardır komada olan bir insan bir anda uyanabilir' düşüncesi:

İnsanlar komadan uyandığında, iyileşmek için zamana ihtiyaçları vardır. Bazıları için ise bu durum yıllarca fizyoterapiyi bile gerektirebilir fakat her nasıl oluyorsa diziler ve filmlerde komada olan karakterler oldukça hızlı bir şekilde iyileşirler. Örneğin 'Kill Bill: Volume I' filminde ve 'The Walking Dead' dizisinde ana karakterler komadan uyandıktan sadece birkaç dakika sonra yürümeye başlarlar.

5. 'Doktorların yaptığı hataların cezasız kalacağı' düşüncesi:

5. 'Doktorların yaptığı hataların cezasız kalacağı' düşüncesi:

Dizilerde doktorlar sıklıkla hata yaparlar ama her nasıl oluyorsa yaptıkları için yeterince ağır cezalandırılmazlar. Örneğin, 'Grey's Anatomy' dizisinde Izzie bir hastaya aşık olur. Daha sonra da onu bağışçı listesine taşımak için kasıtlı olarak durumunu kötü gösterir.  Aslında gerçekte böyle bir duruma kalkışan bir doktor olsaydı, büyük bir olasılıkla önce  meslekten men edilir ve sonra da hapis cezası verilirdi.

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Ameliyat edilen hastaların gözlerinin bantlanmaması:

6. Ameliyat edilen hastaların gözlerinin bantlanmaması:

Hastalar ameliyathanede anestezi altında uyurken, göz kapaklarının kapatılması önerilmektedir. Bu durum, gözlerinin yaralanmasını önlemek için yapılır. Dizilerde ise bu durum genellikle göz ardı edilir. Tabi buna istisna olan bir film arayanlar 'Awake' filmini izleyebilirler.

7. Hemşirelerin her zaman geri planda kalması:

7. Hemşirelerin her zaman geri planda kalması:

Dizilerde genellikle doktorları ana karakterler olarak görmeye alışkınız. Hastalarını sürekli kontrol eden ve temel olarak hastanedeki tüm “önemli” işleri yapan kişiler doktorlardır. Ama nedense hemşireler arka planda kalırlar. Fakat bu durumun gerçekle pek bağlantısı yoktur. Hemşireler kritik tıbbi bakım sağlarlar ve ayrıca kendileri hastalarla en çok etkileşime giren kişilerdir.

Ayrıca dizilerde doktorlar tarafından yapılan işlerin çoğu genellikle hemşireler tarafından yapılır. Örneğin, Dr. House ve ekibi, hastanın tenya enfeksiyonu olduğunu söylerken bize çok havalı gelse de aslında deneyimli bir hemşire de aynı tanıyı koyabilir.

8. Hastalar nöbet geçirirken doktorların tepkileri:

8. Hastalar nöbet geçirirken doktorların tepkileri:

Birisi nöbet geçirdiğinde dizilerdeki doktorlar genellikle hastayı tutar ve hasta dilini yutmasın diye ağzına bir şey koyarlar. Ama gerçek hayatta bu asla yapılmamalıdır. Nöbet geçiren bir kişinin dilini yutması imkansızdır ve ağzına bir nesne koymak dişlerini kırabilir. Yapabilecekleri ve yapmaları gereken tek şey hastanın daha kolay nefes almasına yardımcı olmak ve başlarının altına yumuşak bir şey koymak için hastayı bir tarafa hafifçe çevirmektir.

Peki siz bunlardan hangisinin gerçek olmadığını biliyordunuz? Yorumlarda buluşalım...

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
273
34
30
20
15
8
3
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Bkt

Kill bill'de uma hemen kalkamamıştı, o ayak parmaklarını oynatması ne kadar uzun sürdü biliyo musun 😅

Kevin

Cidden güzeldi kendine gelişi.

Gamze Nallar

#5teki sahne doktorlarda ki ağla kalbim çalarak herkesi yasa boğan sahne değil mi ya 😂

Enes

Doktorlar o diziden uyarlama zaten.

sessizadam

Hepsi onaylamakla beraber hemsireler kısmı cok cok dogru...Gercekten bir dr olarak dr lardan fazla emekleri ve cabalari oldugunu goruyorum... Dr larin en az... Devamını Gör