onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yetenek Sınavı ile Girilen Bölümler: Güzel Sanatlar Fakültesi

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Yetenek Sınavı ile Girilen Bölümler: Güzel Sanatlar Fakültesi

parlakbirgelecek.com
25.04.2014 - 09:35 Son Güncelleme: 25.04.2014 - 12:41

Yetenek Sınavı ile Girilen Bölümler: Güzel Sanatlar Fakültesi

İnsanlarda coşku, hayranlık ve heyecan uyandıran; duyu organlarının birine ya da birkaçına aynı anda etki edebilen sanatlar ‘Güzel Sanatlar’ olarak tanımlanabilir. Geçmişte geometri, güzel konuşma, felsefe ve astronomiyi de içine alan Güzel Sanat dalları, bugün edebiyat, resim, heykel, mimarlık, müzik, tiyatro ve dans olarak biliniyor. Ayrıca günümüzde sinema ve fotoğrafçılık da Güzel Sanat dalları arasında yer alabiliyor.

Güzel Sanatlar Fakülteleri, farklı sanat dallarında sanatçıların yetiştirilmesi, toplumun sanat yapısının evrensel değere ulaştırılması, sanat alanlarında bilgili ve yetkin sanat eğitmenlerinin yetiştirilmesi ve gelecek kuşaklara sanatsal değerlerin aktarılması amacıyla kuruldu. 

Güzel Sanatlar Fakültelerinde eğitim almak isteyen öğrencilerin, kesin bir karar vermeden önce aileleriyle, arkadaşlarıyla ve rehber öğretmenleriyle fikir alışverişinde bulunmalarında ve kendilerini daha iyi tanımalarında fayda var. Bu konuda daha doğru bir karar almak için öncelikle şu soruları cevaplamalısın: 

  • Yeteneğimi geliştirip, hayatım boyunca sürdürmeyi düşüneceğim bir kariyer olarak değerlendirmek istiyor muyum?

  • Sahip olduğum yeteneği geliştirmek için sürekli emek ve zaman ayırmaktan  hoşlanıyor muyum?

  • Disiplinli ve istikrarlı mıyım?

  • Yaratıcılığımı ilgilendiğim alanda ortaya koyabiliyor muyum?

  • Sabırlı mıyım?

  • Kendi kendimi motive edebiliyor muyum?

  • Benzer konular üzerinde uzun süre çalışabiliyor muyum?

  • Rekabetin yoğun olduğu ortamlarda kendimi rahat hissedebiliyor muyum?

  • Baskı altındayken verimli çalışabiliyor muyum?

  • Güzel sanat dalları ile ilgili temel kavramları ve yaklaşımları biliyor muyum?

  • Eğitim almak istediğim alana ilişkin yeterli bilgim var mı?

Giriş Koşulları

Güzel Sanatlar Fakülteleri, Yükseköğrenime Geçiş (YGS) ve Özel Yetenek Sınavlarında başarılı olan öğrencileri kabul ediyor. Adayların YGS’de almaları gereken puan her üniversiteye ve her bölüme göre değişiklik gösterebiliyor. Özel yetenek sınavları ise üniversitelerin Nisan ile Temmuz ayları arasında açıkladıkları tarihlerde yapılıyor. Bu tarihler ve sınavın aşamaları da her üniversiteye ve bölüme göre değişiklik gösteriyor. Dolayısıyla, eğitim hayatına Güzel Sanatlar Fakültesinde devam etmek isteyen adayların, girmek istedikleri üniversitelerin YGS taban puanlarını, özel yetenek sınavlarının tarihlerini, aşamalarını ve bu aşamalarda ne tür yeterliklerin gerektiğini dikkatli bir biçimde araştırmaları gerekiyor.

Ortaöğretim ve dengi kurumlardan mezun olan bütün öğrenciler, YGS’de yeterli puan almaları halinde Güzel Sanatlar Fakültelerinin özel yetenek sınavlarına başvurabiliyorlar. Adaylar çok sayıda üniversitenin sınavına ve üniversitelere göre farklılık gösteriyor olsa da, her üniversitede birkaç bölüme birden başvuru yapılabiliyor. Ayrıca, bu programlara girebilmek için bir yaş sınırı aranmıyor.

Bölümler

Güzel Sanatlar Fakültelerinde yer alan bölümler genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

Baskı Sanatları

Çizgi Film (Animasyon)

El Sanatları Tasarımı ve Üretimi

Endüstri Ürünleri Tasarımı

Fotoğrafçılık

Geleneksel Türk Sanatları

Görsel İletişim Tasarımı

Grafik Tasarımı

Heykel

İç Mimarlık

İletişim Tasarımı

Kültürel Varlıkları Koruma ve Onarım

Müzik

Müzik ve Sahne Sanatları

Resim

Sahne Dekorları ve Kostümü

Sanat Yönetimi

Seramik ve Cam Tasarımı

Ses Sanatları Tasarımı

Tekstil ve Moda Tasarımı

Tiyatro

Özel yetenek sınavı ile öğrencileri kabul eden bu bölümlerin büyük bir çoğunluğu Güzel Sanatlar Fakültesi altında yer alsa da Ankara Üniversitesi Tiyatro bölümü ‘Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesinde’; İstanbul Üniversitesi Tiyatro Eleştirmenliği ve Dramaturji ile Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarma Programı ‘Edebiyat Fakültesinde’; Gazi Üniversitesi El Sanatları Tasarımı ve Üretimi, Grafik Tasarımı, Moda Tasarımı, Tekstil Tasarımı ve Üretimi, Görsel Sanatlar ve Tasarımı ile Seramik Tasarımı bölümleri ‘Sanat ve Tasarım Fakültesinde’ ve Yıldız Teknik Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları, İletişim Tasarımı ve Sanat bölümleri ‘Sanat ve Tasarım Fakültesinde’ bulunuyor.

İş Olanakları

Güzel Sanatlar Fakültesinden mezun olan öğrenciler, alanlarına göre serbest sanatçı, akademisyen, sanat eğitmeni ve danışmanı olabilirler.

Müzik ve müzik teknolojileri bölümlerinden mezun olan öğrenciler Müzikolog unvanına sahip olurlar. Ancak Türkiye’de müzikologların kısıtlı bir çalışma alanı bulunması sebebiyle; müzik bilimi ve teorileri hakkında çeşitli gazete ve dergilerde yazar olarak görev yapabilir, müzik eserlerini yorumlayabilir, devlet tiyatrolarında repertuar düzenlemesi yapabilir, film, opera ve tiyatrolarda müzik danışmanlığı yapabilir, müzik dershaneleri ve kurslar açabilir ve pedagojik formasyon alarak öğretmenlik yapabilirler. Müzik teknolojisi bölümlerinden mezun olanlar ise aranjörlük, ses kayıt, seslendirme, radyo ve televizyon yayıncılığı ve müzik üretimi gibi alanlara yönelebilirler.

Resim, heykel, iç mimarlık ve çevre tasarımı bölümlerinde eğitim alan öğrenciler çevre tasarımcısı, sanat danışmanı, anıt ve mimariye bağlı değişik tekniklerle uygulanabilecek heykel sanatçısı, iç mimar mücevher sanatçısı, tiyatro dekoratörü ve restorasyon uzmanı olarak görev yapabilirler. Grafik tasarımı bölümünden mezun olan öğrenciler grafik tasarımcısı ve sanat yönetmeni olarak görev yapabilir. Pek çok özel ve kamu kuruluşunun pazarlama ve tanıtım birimlerinde çalışabilirler.

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
40
14
6
5
3
2
2
Yorumlar Aşağıda
Reklam