onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yeni Doğan Bebeklerle İlgili Aklınıza Bile Gelmeyen Bu 15 Gerçek Ufkunuzu Bir Değil, Bin Kat Açacak!

etiket Yeni Doğan Bebeklerle İlgili Aklınıza Bile Gelmeyen Bu 15 Gerçek Ufkunuzu Bir Değil, Bin Kat Açacak!

Rinascita
27.06.2019 - 13:12 Son Güncelleme: 28.06.2019 - 17:59

Yeni doğan bebekler, özellikle de annelerin ilk bebeği ise her anı keşfedilecek ve gizemli canlar olarak görülürler. Büyük bir ilgi ve merakla sürekli izlenir, haklarında öğrenilen hemen her şey ilgi çekici gelir. Biz de Buzz Feed'den sizler için derlediğimiz bu içeriğimizde, bebeklerle ilgili öğrendiğiniz zaman şaşıracağınız detayları bir araya getirdik.

Kaynak: https://www.buzzfeed.com/kristatorres...

1. Yeni doğmuş bir bebeğin midesi, yalnızca bir çay kaşığı kadar besin alabilir.

İlk başlarda mideleri bilye kadardır. Ama doğduktan sonraki ilk on gün içerisinde tavuk yumurtası boyutuna hızla ulaşır.

2. Yeni doğmuş bebekler çok ağlamalarına rağmen, gözlerinden yaş akmaz.

Yeni doğanlar yalnızca gözlerini korumak için yetecek kadar göz aşı salgılarlar. Bu nedenle ağladıkları zaman yanaklarından süzülen yaşlar görmeyiz. Bebeklerin gözyaşlarını 3 aylık oldukları zamandan bir yaşına geçen kadar zamanda görmeye başlarız.

3. Yeni doğan kız bebekler 'küçük bir regl dönemi' geçirebilirler.

Rahimde, annenin yüksek östrojen seviyelerinin bir kısmı bebeğin rahmini uyararak fetusa geçebilir. Bu olduğunda bebekler, rahimlerinden küçücük bir parça kanın aktığı 'mini regl dönemi' yaşayabilirler.

4. Yeni doğanların teknik olarak diz kapakları yoktur.

Bebekler diz kapaklarından ziyade kıkırdakla doğarlar. Kıkırdak sonunda sertleşir ve yetişkinlerde bulunan diz kapakları oluşur.

5. Ve bademciklerinde tat alma cisimcikleri bulunur.

Yeni doğan bebeklerin çok hassas bir tat hissi vardır, çünkü sadece dillerinde değil, aynı zamanda bademciklerinde ve boğazlarının arkasında da tat alma cisimcikleri vardır. Acı ve tatlı tatları ayırt edebilirler.

6. İlk kakaları kokmaz ve zift gibi görünür.

Bebeğin ilk kakasına yapışkan, katran benzeri bir madde olan mekonyum denir. Rahmin içindeyken bağırsaklarında biriken her şeyi böylece atarlar.

7. Yeni doğan bebeklerin memeleri büyük ve şişkin olabilir.

Hem erkek hem de kız yeni doğanların büyümüş veya şişmiş göğüsleri olması normaldir. Bunun nedeni, anne karnındayken maternal hormonlara maruz kalmasıdır. Kısacası, bir annenin göğüslerinin şişmesine neden olan hormonlar bebeğe taşınabilir. Bununla birlikte, birkaç hafta sonra, bebeğin meme dokusu normale döner, çünkü hormonlara daha fazla maruz kalmaz.

8. Ve meme uçlarından süt sızabilir.

Bebekler, doğumdan sonra da birkaç hafta boyunca annelerinin hormonlarını taşıdığı için memeleri büyümeye devam edebilir ve meme uçlarından süt akabilir.

9. Birçok yeni doğanın kafası koni şeklindedir.

Yeni doğan bir bebeğin kafa tasındaki kemikler hareketlidir. Zaten bu sayede o dar rahim kanalından rahatlıkla geçebilirler. Bunun sonucu olarak da kafaları koni şeklini alır. Genellikle birkaç gün sonra daha yuvarlak bir şekil almaya başlar.

10. Yeni doğan bebekler kendilerinden yalnızca 20-40 cm uzaklıkta olan nesneleri görebilirler.

Ayrıca nesnelere ve şekillere bakmak yerine, yüzlere bakmayı tercih ederler. Doğumdan hemen sonra yalnızca siyahı, beyazı ve grinin tonlarını görebilirler. 4 aylık olduklarında diğer renkleri görmeye başlarlar ve görüş mesafeleri de artar.

11. Ve hepsi mavi veya gri göz rengiyle doğarlar.

Bebeğin gözlerinin rengi melanin adı verilen bir proteine dayanır. Hepimizin vücudunda melanin salgılayan melanositler vardır. Bir bebek tüm hayatını karanlıkta geçirdiğinden, vücudundaki melanositler doğduklarında ışığa cevap verecektir. Bir bebek az miktarda melanin salgılarsa, mavi gözleri olacaktır. Biraz daha salgılarsa, gözleri yeşil veya ela olacaktır. Ve eğer bir sürü melanin salgılanırsa, gözleri kahverengi olur. Melanositlerin bir bebeğin göz rengini gerçekten oluşturması yaklaşık bir yıl sürer.

12. Birçok bebeğin vücudunda doğumdan sonra ince tüyler görülür.

Lanugo olarak adlandırılan bu ince tüyler gebeliğin son aşamasında oluşur. Genellikle bir bebeğin sırtını, omuzlarını, kulaklarını ve alnını kapsar. Vaktinde doğan birçok bebek bu 'şeftali tüyleri' ile doğar ve ilk birkaç hafta ile birkaç ay arasında bu tüyler dökülür.

13. Bebekler gün boyunca 14-18 saat uyumalarına rağmen, bu saatler yalnızca bir iki saatlik uykuların toplamıdır.

Bebekler doğduktan sonraki birkaç ayda küçük parçalar halinde uyurlar. Genellikle bir iki saat uyanık olurlar, sonrasında bir iki saat uyurlar. Bu nedenle ebeveynler çok yorulurlar. Uyku dengeleri bozulur.

14. Yeni doğan bebekler bilinçli bir şekilde gülümsemezler.

Bebeklerin ilk gülüşleri herhangi bir şeye cevap değildir. Yalnızca gülerek tepki verirler. Bu gülümsemeler, hızlı kol hareketleri ve seğirmeler gibi bebeğin vücudunu tanımak için yaptığı hareketlerdir. Bebekler mutluluk ve keyiften gülmeye iki haftalık olduklarında başlarlar.

15. Bir yetişkinin vücudunda 206 kemik bulunmasına rağmen, bir yeni doğanın vücudunda 300 kemik bulunur.

Bebeklerin sahip olduğu bazı kemikler, kıkırdaklardan oluşur. Böylece emeklemeyi ve yürümeyi öğrendikleri süreçte bir yerlerini kırmaya daha az meyilli olurlar. Büyüdükçe bu kemikler bir araya gelerek, yetişkinlerin sahip olduğu 206 kemiği oluştururlar.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
487
353
98
18
15
9
5
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Beste kafkar

benim oğlum şu anda 4. ayında. 🥰 Tebessümle okudum her bir satırı. dünyanın en güzel varlıklarıdır bebekler. onlara uzanan eller kırılsın

vemrv

9.maddenin ülkemizde ki halk yorumlaması;armut kafadır.