Yataktan Bir Türlü Çıkamıyor musun? Uyanır Uyanmaz Dopamin Seviyenizi Yükseltecek Öneriler
Dopamin, beyinde salgılanan ve mutluluk veren bir hormondur. Dopaminin hem eksikliği hem de fazlalığı vücutta ciddi sorunlara yol açar. Dopamin eksikliği hareket, hafıza, kavrama, öğrenme, duygu durumu ve uyku üzerinde çok ciddi tahribata yol açar. Doğal yollarla dopamin seviyemizi yükseltmek oldukça kolay. Sabahları dopamin seviyemizi yükseltecek aktivitelerle güne başlayarak yataktan daha kolay çıkmayı sağlayabiliriz.
1. Öncelikle alarmı uyanmamız gereken saaten 10-20 dakika daha öncesine kuruyoruz.
2. Abartmadan kısa bir süre yatakta keyif yapabilirsiniz.
Bu sabah mahmurluğunuzu yataktayken atmanızı sağlayacak. Böylece kalktığınızda her eşyayı 10 dakika boş boş incelemeyeceksiniz.
3. Uyanır uyanmaz kaslarınızı esnetin.
Bildiğiniz gerinmek yani. Esnemek kan dolaşımınızı hızlandıracak, bu şekilde hem daha kolay canlanacak hem de gün boyu daha dengeli hareket edeceksiniz.
4. Güneş mutlaka odanıza girsin.
Güneş ışığı ve mutluluk arasında net bir bağlantı var. Kapalı havalarda mutsuz hissetmemizin sebebi bu. Hatta D vitamini eksikliği sebebiyle kullanılan ilaçların antidepresan etkisi yaptığı söyleniyor. Her gün 15 dakika boyunca güneşi direk olarak almamız gerekiyor. Sabah uyanır uyanmaz gün ışığıyla buluşmak güne daha mutlu başlamamızı sağlayacak. Ayrıca sabah uyanır uyanmaz odanıza giren gün ışığı beyninize melatonin ve adrenalin hormonlarının salgılanmasını sağlayarak sizi uyanmaya hazır hale getirecek.
5. Kolay uyanmak için sert, yüksek sesli alarm müzikleri değil; sizi rahatlatan, sevdiğiniz müzikleri seçin.
Japonlar, alarm sesi ve kalp krizi arasında bir bağlantı olduğunu düşünüyor. Güne daha mutlu başlamak için mutlaka sizi rahatlatacak, motive edecek müzikler seçin.
6. C vitamini alın.
Sabahları limonlu ılık su içmenin kilo vermeye yardımcı olduğu konusunda uzmanlar hemfikir değil fakat sabahları güne C vitamini alarak başlamak mutlu uyanmanızı sağlayacak. Çünkü C vitamininin dopamin düzeyinde artış sağladığı bilimsel olarak kanıtlandı.
7. Sizi motive edecek kahvaltı planları yapın.
Uyanır uyanmaz ne yiyeceğinizi planlayın. Sağlıklı yiyeceklerle, sizi uyanmak için motive edecek mis gibi bir kahvaltıyla güne başlayın. Yağdan ve şekerden uzak, sağlıklı besinler de dopamin seviyenizi yükseltir.
8. Uyanır uyanmaz eliniz telefonunuza gidiyorsa, sosyal medyaya dalmak yerine en sevdiğiniz şarkıyı dinleyin.
Sevdiğimiz müziğin açlık hissini bastırma gibi bir özelliği olduğu bile söyleniyor. Sabahları güne sevdiğimiz müzikle başlamak hem kolay uyanmamızı sağlayacak hem de bizi yeni güne motive edecek.
9. Mutlaka bir gece önceden yapılacaklar listesi oluşturun.
Listede mutlaka sevdiğiniz, keyif alacağınız maddeler de olsun. Bu tarz listeler bir an önce güne başlamanız gerektiğini daha net görmenizi sağlayacak, bu şekilde daha kolay uyanacaksınız. Ayrıca gün içinde yapacağınız şeyleri aklınızdan geçirmek, sizin bu işlerin oldukça fazla ve karmaşıkmış gibi algılamanıza sebep olacaktır. Hem yapılacak işleri elle tutulur bir biçimde görmek hem de yaptığınız işlerin üzerini çizmek size büyük motivasyon sağlayacak.
10. Mutlaka bir hobiniz olsun ve gün içinde bu hobinizi gerçekleştireceğinizi bilin.
Hobileriniz sizi yeni güne motive edecek en büyük etkenlerin başında gelir. Çünkü keyifli vakit geçireceğiniz etkinlikler dopamin seviyesini fazlasıyla yükseltir.
11. Önemli kararları sabaha bırakmayın.
Sabahları uyanamamamızın bir sebebi de gün içinde yapacağımız işlerin zorluğudur. Bu yüzden sabahları ne kadar net uyanırsak güne o kadar kolay başlarız. Önemli kararları mutlaka geceden alın. Ayrıca kararsız bir şekilde uyumak, gece uykunuzu da olumsuz etkileyecektir.
12. Mutlaka bir sabah rutininiz olsun.
Diş fırçalamaktan giyinmeye her şeyin sırasını bilin. Zaten uyku sersemliğiyle önce ne yapacağımıza karar vermek çok kolay olmuyor. Bu sebeple belirli bir sabah rutini size fazladan en az 10 dakika, yani yatakta geçirilecek daha fazla zaman kazandırır.
13. Okula ya da işe gitmiyorsanız bile her sabah aynı saatte uyanın.
Uyku düzenini sürekli bozmak, vücudunuzun dengesini bozmak demektir. Bu da sabahları huzursuz uyanmanıza sebep olacaktır.
14. Sabahları 30 dakika egzersiz, yürüyüş ya da meditasyon yapın.
Her hafta düzenli olarak buna başlayacağımıza dair kendimize söz verip kısa sürede vazgeçiyoruz. Çünkü genel olarak motivasyonumuz her zaman kilo vermek oluyor. Bunları yalnızca güne güzel başlamak için yapın. Çünkü vücut, sporun 20. ve 30. dakikaları arasında dopamin salgılar.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
sabah 6da uyanıyorum ne kahvaltısı ne güneşi ne motivasyonu :/
"Güneş giren bir odanız olsun" şuanda boluda yaşıyorum ve güneş saat 8' de doğuyor. Düşünün bir insan karanlık havada uyanabilir mi? Kış saati uygulamasını k... Devamını Gör
Biz bunları hiç bilmiyorduk gerçekten çok sağolun. Güneş doğmadan kalkıyoruz ne D vitamini ne seratonini. Kimse hayatından memnun değil ki sabah mutlu uyansı... Devamını Gör