Yargıtay Mahkumiyet Hükümlerini Bozdu, Cumhuriyet Çalışanları Serbest Kaldı
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, eski Cumhuriyet gazetesi yazar ve yöneticilerine Fetullahçı Terör Örgütü'ne yardımdan hapis cezası veren yerel mahkeme kararının temyiz incelemesini tamamladı.
Daire, temyiz isteminde bulunan Akın Atalay, Orhan Erinç, Murat Sabuncu, Aydın Engin, Hikmet Çetinkaya ile Ahmet Şık hakkındaki mahkumiyet hükümlerini bozdu.
Sadece Ahmet Şık’ın örgüte yardımdan değil, propaganda suçundan cezalandırılması istendi.
"Derhal salıverilsin"
Kararda, mahkumiyet hükmünün kesinleşip infaza başlanmış olması nedeniyle ileride bir hak kaybına sebebiyet vermemek açısından bu kişilerin cezalarının infazının durdurulmasına hükmedildiği belirtildi.
Ayrıca, başka suçtan tutuklu veya hükümlü değillerse derhal salıverilmelerinin istenmesine, hakkında yakalama kararı bulunan Bülent Utku'nun yakalama müzekkeresinin kaldırılması kararlaştırıldı.
Ceza kararları istinaf mahkemesince kesinleşenlere de aynı hüküm uygulanacak
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, bozma kararının aynı suçtan yargılanan ancak mahkumiyet hükümleri istinaf mahkemesinde kesinleşen Önder Çelik, Bülent Utku, Güray Tekinöz, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Ahmet Kadri Gürsel'e Ceza Muhakemesi Kanununun 'Hükmün bozulmasının temyiz isteminde bulunmamış diğer sanıklara da uygulanacağı'nı düzenleyen 306. maddesi gereğince sirayet ettirilmesine karar verdi.
Mahkeme, Güray Tekinöz, Hacı Musa Kart, Hakan Karasinir, Mustafa Kemal Güngör, Önder Çelik ve Bülent Utku hakkında yurt dışına çıkış yasağı uygulanmasına hükmetti.
Aydoğdu'nun cezası onandı
FETÖ'ye yardımdan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası alan diğer sanık Yusuf Emre İper hakkında sirayet şartları oluşmadığından istinaf mahkemesinin verdiği ret kararını onayan Daire, Twitter'daki 'jeansbiri' hesabının sahibi Ahmet Kemal Aydoğdu'ya FETÖ üyeliğinden verilen 10 yıl hapis cezasının da onanmasına karar verdi.
Karar sonrası dosya yeninden İstanbul 27. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gidecek.
Ve tahliye oldular
Yargıtay 16. Ceza Dairesi cezalarının infazının durdurulması kararının ardından, Cumhuriyet gazetesinin beş eski yazarı, tutuklu bulundukları Kandıra 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nden akşam saatlerine tahliye oldu. Önder Çelik, Güray Tekinöz, Musa Kart, Hakan Karasinir ve Mustafa Kemal Güngör serbest bırakılan isimler oldu. Gazeteciler, kendilerini bekleyen sevenleri ile kucaklaştı. Karikatürist Musa Kart, cezaevi çıkışında açıklama yaptı.
Kart konuşmasında, 'Mizah duygusunu kaybetmiş ülkelerde yaşamak zordur ama her şeyin mizah olduğu ülkelerde yaşamak daha da zordur. Ne yazık ki her şeyin mizah olduğu dönemden geçiyoruz. Dava dosyamıza da bakıldığında bu görülecektir. Çağdaş hukuk devletlerinde insanlar önce yargılanır, sonra cezalandırılır. Bizde tam tersi oldu. 9 ay Silivri'de tutuklu kaldıktan sonra hakim karşısına çıkabildik. Yani peşinen cezalandırıldık' dedi.
"Yargıtay’ın verdiği bir kararla yanlıştan dönüldü"
Yargıtay’ın verdiği kararla yanlıştan dönüldüğünü belirten Musa Kart, 'Yaklaşık 4.5 ay önce Kandıra Cezaevi'ne girerken şöyle demiştik: Bu dava yani Cumhuriyet davası halkın vicdanında görülmeye devam edilecek. Nitekim öyle de oldu. Yargıtay’ın verdiği bir kararla yanlıştan dönüldü. Şimdi ömrümüzden çalınan aylar, yıllar üzerinden mağduriyet edebiyatı yapacak değiliz. Ama çağdaş bir hukuk devleti talebimizden vazgeçmiş değiliz ve bu konuda ısrarlıyız. Şu an özgürüz ama arkamızda Emre İper ile birlikte pek çok mağduriyet hikayesi bıraktık. Acilen adalet bekleyen insanlar bıraktık. Gazetecilerin korku iklimi yaratmak için cezaevine atıldıklarını artık herkes biliyor. Bunun doğru bir yol olmadığı artık anlaşılsın istiyoruz. Ayrıca bilinsin ve görülsün ki cezaevleri ne duruşumuzu bozuyor ne de gülüşümüzü' diye konuştu.
Yorum Yazın
ŞU ülkeden cacık olmaz askere gitmemek için obez oldum yinede şu aşağılık sistemin şu lanet ÜLKENİN parçası olmamak için benim gibi ülkesinden soğuyan insanl... Devamını Gör
geçmiş olsun..
Geç de olsa Cumhuriyet kararı verildi.Susmayacağız!!!