Yargıtay ‘İnsan Yaşamının Kutsallığı’ Dedi
Bir hasta, ameliyatta kendisine takılan kalp stendinin bedelini ödemeyen SGK’ya dava açtı. Stendi pahalı bulan SGK ödemeyi reddedince Yargıtay, ‘insan yaşamının kutsallığı’ dedi ve kararı bozdu
Yargıtay 21. Hukuk Dairesi, değeri daha yüksek olan ilaç salınımlı stent takılan hastaya SGK’nın raiç değeri daha düşük stendin ödenmesine karar vermesiyle ilişkin davada “insan yaşamının kutsallığının gözetilmesi ve hekimin yaptığı tercihin kabul edilmesi gerektiği” yorumunu yaptı. Yargıtay, bu gerekçeyle SGK’nın pahalı stendin bedelini ödemesine karar verdi.
Mersin Tıp Fakültesi Hastanesi’nde ameliyat olan hastaya ilaç salınımlı kaliteli bir kalp stendi takıldı. Ancak SGK hastaya stendin bedeli olan 4 bin 629 TL’yi ödemedi. Hasta, bunun üzerine dava açtı. Mahkeme ise davanın reddine karar verdi. Kurum, açılan damara stent yerleştirilmesi yoluyla tedavi yönteminde sorun olmadığını, ancak hasta için kullanılan stendin diğer stentlere oranla daha pahalı olduğu gerekçesiyle ödeme yapmacağını bildirdi.
‘İnsan yaşamı kutsaldır’
Hastanın bunun üzerine açtığı dava yerel mahkemece reddedildi. Ancak kararın temyiz edilmesi üzerine Yargıtay 21. Ceza Dairesi, kararı bozdu. Kararda ulusal ve uluslararası bilimsel çalışmalara göre vücut tarafından yara olarak algılanması nedeniyle, stent takılan damarın aynı yerden yeniden tıkanabildiği, bunu engellemek için bulunan en başarılı yöntemin ilaç salınımlı stentlerin kullanılması olduğu belirtildi. Kararda “İnsan yaşamının kutsallığı ve temel insan haklarından olan, yaşama ve sosyal güvenlik hakkının özüne dokunacak sınırlamalar getirilemeyeceği yönündeki ilkeler göz önüne alındığında; uyuşmazlığın, ilaç salınımlı stentle sınırlı olarak, hekimin tercihine üstünlük tanınarak giderilmesi gerekir. İlaç salınımlı stentin, hasta açısından tıbben gerekli olduğu esas alınmalıdır” denildi.
Yargıtay kararında “Kısa süre içinde müdahale gereken bir halde bulunan hastadan, hangi özellikte ve sayıdaki stentin kendi tedavisi için daha uygun olduğu hususunun kendisinden beklenemeyecek olup, hekiminin yaptığı tercihi kabul edeceği; yine insan yaşamının kutsallığı ve temel insan haklarından olan, yaşama ve sosyal güvenlik hakkının özüne dokunacak sınırlamalar getirilemeyeceği yönündeki ilkelerin göz önüne alınması gerektiği” belirtildi.
Hekimin tercihine üstünlük tanınması gerektiği kaydedilen kararda “İlaç salınımlı stentin, hasta açısından tıbben gerekli olduğu esas alınarak, yetkili kuruluşlardan sorulup sağlık malzemesine ilişkin ihalelerde teklif edilen fiyat ortalaması alınarak raiç fiyatın belirlenmesi” gerektiği kaydedildi. Yargıtay bu gerekçeyle yetkili kuruluşlardan sağlık malzemesine ilişkin ihalelerde teklif edilen fiyat ortalaması alınarak ilaç salınımlı stendin raiç fiyatının belirlenmesi ve sigortalının katılım payı düşüldükten sonra kalan kısmın, SGK’ca faiziyle birlikte tahsiline karar verdi.
Kemal Göktaş | Milliyet