Görüş Bildir
Haberler
Winston Churchill Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Winston Churchill Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Şey

Selahattin Özkan
19.01.2015 - 13:29 Son Güncelleme: 20.01.2015 - 22:54

İngiliz ve Dünya Tarihine Damgasını Vuran İsim!

Eksantrik kişiliği, tarihi şahsiyeti ve en olmadık yerde karşınıza çıkan siyasi becerisiyle geçtiğimiz yüzyıla damgasını vuran İngiliz devlet adamı Winston Churchill; 2015'te vefatının 50. yılında  anılıyor. Edebiyatçılığı, tarihçiliği ve ressamlığı her ne kadar siyasetçiliğinin gölgesinde kalsa da Winsiton Churchill bir yaşam düşkünü, dil ustası ve sadık bir aşık olarak da anılmayı hak etmektedir.

Avrupalı tarihçiler tarafından numaralandırılarak tüm dünyaya nam salınan Paylaşım Savaşlarının ortaya çıkardığı; laf cambazı, akıl oyunları ustası ve siyaset erbabı; aktif olarak politika yaptığı on yıllarda İngiliz halkı kadar başka halkların da kaderine etki etmiştir.   

Elli yıl önce 24 Ocak'ta aramızdan ayrılmadan önce İngiliz devletinin her kademesinde hizmet veren Churchill; savaş zamanlarının amirali olduğu kadar barış zamanlarının arsız muhalifi olarak da anılmaktadır. 

İşte tarihin yetiştirdiği sıradışı liderlerden birisi olan Churchill hakkında bilmemiz gereken 10 şey...

Kaynak: http://www.historyextra.com/feature/p...
İçeriğin Devamı Aşağıda

1. Büyük Adamın Hınzır Çocukluğu

1. Büyük Adamın Hınzır Çocukluğu

Her zaman altını çizmekten büyük keyif aldığı atalarının sahip olduğu şanlı tarihin aksine küçük Winston'ın hayatı oldukça zorlu geçmiştir. Kekemelikten muzdarip Winston'ın ileride İngiliz dilindeki en ünlü söylevlere imza atacağını kimse tahmin edememiştir. Öte yandan öğrencilik kariyeri de başarılı geçmez küçük Winston'ın; annesine yazılmış bir mektupta, Harrow'daki öğretmenleri ileride dünya tarihini etkileyecek öğrencilerinin unutkanlığından, dikkatsizliğinden ve zamanla uyumsuzluğundan şikayet etmişlerdir.

2. İngiliz Dilinin Kurmaylarından

2. İngiliz Dilinin Kurmaylarından

Oluşumu yüzyılları bulan; bir İmparatorluk dilinin verdiği hazzı sonuna kadar tadan ve günümüz teknolojisiyle artık evrenselleşen İngiliz dilinin Shakespeare'den sonra en çok alıntılanan yaratıcılarından birisi de Churchill'dir. Belki küçüklüğünden kalan dildeki yetersizliği üzerine gitmekten gizli bir haz duyan bu inatçı liderin alıntılamada bulundurduğu yetisinin kendi ününe ayrı bir katkı sağladığı da ileri sürülebilir. Zira Churchill; milyonların kulak kesildiği söylevlerinde tam da yerinde alıntılar/göndermeler yapmakla tanınmaktadır. 

'Eğitimsiz birisinin iktibas kitabı okuması yeğdir... iktibasın çıkardığı hatıra güzel düşünceler içerir ' Churchill, My Early Life, 1930

3. Shakespeare gibi bir "Kelime Mucidi"

3. Shakespeare gibi bir "Kelime Mucidi"

Elbette ki Shakespeare gibi olamasa da cambazlarından olduğu İngiliz diline kelime hediye etmişliği de vardır Churchill'in. Bugün çok sıradan gelen kelimelerin, deyişlerin bir zamanlar ilk kez Churchill tarafından kullanılması hayret vericidir. Kelimelerle oynamayı seven bu sivri dilli politikacı 72 ciltten oluşan 43 kitabın da yazarıdır.

4. Kurt Politikacı Nobelli Yazar

5. Hınzırlığın Kötücül Sonuçlarına Alışkanlık

5. Hınzırlığın Kötücül Sonuçlarına Alışkanlık

Umarsızlık, sakarlık, göz-görmezlik yada hınzırlık; Churchill'in yakasını bırakmayan talihsizliklerinin yoldaşıdır adeta. Gözünü budaktan sakınmayan bu hayat aşığı engin çınar; siyasi yaşamında olduğu kadar kişisel yaşamında da olayların akışına kendisini oldukça bırakmaktadır. Hınzırlıkları bitecek gibi değildir. Atlattığı ölümcül yaralanmaların, sağ çıkmayı başardığı kazaların, hınzırca direnmeyi sürdürdüğü yenilgilerin kişisel özelliklerinin talihsiz yansımaları olduğu açıktır.

'Performansınızı başarıyla sonlandırmak istiyorsanız; aslanın ağzına kafanızı sokmalısınız.' W. Churchill, South Africa: London to Ladysmith via Pretoria, 1900

İçeriğin Devamı Aşağıda

6. Bir Ömür Boyu Süren Aşk

6. Bir Ömür Boyu Süren Aşk

Clementine ile birlikte yaşadıkları aşkları; altmış yıl, beş çocuk ve sayısız aşk mektubuyla tarihe derin bir iz bırakmıştır. Time dergisinin tarihin en unutulmaz aşk mektupları listesine girecek kadar eski bu defterleri karıştırmak şımarık devlet adamının kamu önündeki mizacına pek uymasa da bugün tarih araştırmacıları ve edebiyat tutkunları için eşsiz malzemeler sunmaktadır.

Love Letter from Winston Churchill to Clementine:

Sevgilim Clemmie,

...hayatını zenginleştirdiğime dair açık sözler yazmışsın. Bunun bana ne kadar büyük bir tatmin verdiğini anlatamam. Zira söz konusu olan aşk ise; sana büyük oranda borçlu olduğumu hissederim... Bunca yıl seninle yaşamayı ve refakatini  tanımlayacak söz bulamam.

Zaman hızlıca geçiyor; fırtınaların ortasında, onca olayların gerginliğinde, milyonların trajik ve berbat yıllarında birlikte sahip olduklarımızın azametini ve neşesini görmemize imkan vermiyor.

Adanmışından narin sevgilerle,

W.

7. Ressam Churchill

7. Ressam Churchill

1915'te resim yapmaya başlayan Churchill 500'e yakın tablo sahibidir. Bahçe tasarımı, duvar örgüsü gibi acayip hobileri arasında ressamlığa da yer bulan Churchill'in tablolarına şuradan ulaşabilirsiniz.

Art by Winston Churchill

8. Hedonist Değil Churchillist Bir Yaşam

8. Hedonist Değil Churchillist Bir Yaşam

Yaşamdan tat almayı takıntı haline getiren Churchill; alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklarına rağmen yemek yemekten ve seyahat etmekten büyük keyif almıştır. Klasikleşmiş purosuna öylesine tutkuludur ki savaş zamanında seyahat sırasında uçakların maskesine bir delik ekletip, uçuş sırasında dahi tüttürmeyi sürdürmüştür.

9. Garip Adamın Garip Kıyafeti

9. Garip Adamın Garip Kıyafeti

Batılara ait 'Onesie' tabir edilen geleneksel gece tulumunu gündüzleri de giymeyi akıl eden, toplum içinde kendi tasarımı olan tulumu giyerek modaya aykırı tavırlar sergileyen bir devlet adamı alıştıklarımızın aksine bir portre çizmektedir. Onesie'nin birçok farklı tasarımı olsa da gündüzleri kamuya açık olarak kullanımını ilk akıl edenin Churchill olduğu düşünülmektedir.

10. Bir Tank'a Adı Verilmiştir.

10. Bir Tank'a Adı Verilmiştir.

Tarihsel gelişimi tüm batılı devletlerin vahşi savaş güdülerine dayanan ve bu anlamda mucidi bilinmeyen 'Tank'ın İngiltere'deki ateşli savunucularından olan Churchill'in adı İngiltere'de 1941 yılında yapılan bu modele verilmiştir. 

Aynı zamanda Ressam, Edebiyatçı, Tarihçi, Aşık, Hedonist, Seyyah ve Duvar Ustası olabilirsiniz ama Politikacıysanız adınız ancak bir Tank'a verilir!

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
181
171
67
46
39
22
9