Web Sitleri Hayatımıza Nasıl Girdi?
Web Sitleri Hayatımıza Nasıl Girdi?
World Wide Web kısaca www olarak internet sitelerinin başın gördüğümüz servis sağlayıcıdır. Bu sağlayıcı aslından herkesin bildiği anlamda internet demektir fakat internet bundan ibaret değildir. www internet üzerinde hizmet veren bir sağlayıcıdır sadece. Bu sistem günlük olarak kullanılan internetin temelidir. İsviçreli bilgisayar programcısı Tim Berners-Lee tarafından html programlama dili keşfedildikten sonra ortaya çıkardığı bir sağlayıcıdır. Bugün dünyada bulunan bütün internet siteleri onun kurmuş olduğu bu sitemin içinde yer almaktadır. Web siteleri ilk önceleri sadece html dili tarafından geliştirilebiliyordu. Html tam olarak bir programlama dili olarak düşünülemez. Çünkü html kodlarıyla oluşturulan bir parça kodun kendi başına çalışması mümkün değildir. Bu kodların çalışabilmesi için bu kodları okuyabilecek bir program gereklidir. Google chrome, internet explorer gibi programlar sayesinde html kodları çalışabilir. Bir programlama dili olarak anılmasının nedeni bir internet sitesinin çalışma prensiplerini ve şeklini belirleyen kodları içermesidir.
Web Tasarım, bir web sitesinin genel olarak oluşturulması işlemidir. Html’den bu zamana kadar birçok web programlama dili geliştirilmiştir. Bu dillerin çoğu günümüzde birbiriyle etkileşim halindedir. Bu etkileşimin nedenleri her dilin kendi içinde belli doğrultulara odaklı halde olmasıdır. Örneğin java programlama dili görsel anlamda birçok işlemin yapılmasına olanak sağlarken html daha çok matematiksel ve mantıksal operatörleri içinde barındırır. Çoğu programlama dili java kodlarını çalıştırabilir. Özellikle görsel işlemler gerektiren kısımlar java kodları ile basit bir şekilde halledilebilir. Web siteleri ile ilgili söylenecek şeyler kolay kolay bitmez bir bu kısımdan sonra bir web sitesinin nasıl oluşturulması gerektiği ve nelere dikkat edilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz.
Web sitesine Giden Adımlar Nelerdir?
• Öncelikle düzgün bir plan yapılması gerekir.
• Sitenizin içerik, doküman ve grafiklerinin hazırlanması gerekir.
• Hizmet verilecek alan göre bölümler ve sayfalar ayarlanmalıdır.
• Site için bir domain adresi bulunmalıdır.
• Domain adresi seçilirken sitenin içeriğiyle birebir seçilmelidir.
• Web sitesinin tasarımı yani görsel kısmı hazırlanmalıdır.
• Yazılım kısmı ki gerekli özen gösterilerek yazılmalıdır.
Bu adımların takibi o kadar basit değildir. Öncelikle bir kâğıda veya bilgisayarınızda bir veri dosyasına gerekli adımlar yazılmalı ve tasarımın kaba hali oluşturulmalıdır. Sitenizde bulunacak içerikler hazırlanmalı kullanacağınız ve kullanabileceğiniz resim, tablo, şablon vb. içerikleri hazırda bulundurmanız diğer adımlarda kafanızın daha rahat olmasını sağlar ve daha plan bir biçimde ilerleme kaydedebilirsiniz. Sayfa bölümlerini nasıl yapacağınızı ayarlamanız gerekir. İnternet sitesi içinde bulunan içerikleri nasıl kategorize edebileceğiniz hakkında bazı yorumlar yapmanız gerekebilir. Domain adresi bulmak önemlidir. Domain adresinin doğru seçilmesi gerekir. Kullanacağınız domain adresi sitenizin hizmet verdiği alanda bir isim olmalıdır. Bu arama motorlarında da öne kurduğunuz web sitesinin öne çıkmasında büyük bir etkendir. Görsellik kısmında ise biraz yaratıcı olmak sitenin ziyaret edilebilir olması için gereklidir. Çünkü sadece html kodları ile oluşturulmuş bir site aynı ilk ortaya çıkan web sitelerini andıran bir görünüm alır. Özgün web tasarımı ve siteniz için bulabileceğiniz bir logo veya çarpıcı bir slogan sitenizin akılda kalıcı bir hal almasını sağlayabilir. Görsellik kullanıcıların sitenizde daha fazla zaman geçirmesini ve sonuç olarak sitenizin saha kullanılabilir bir site olmasını gösterebilir. Çoğu internet sitesinde tavsiye veya şikayet için yöneticilere ulaşılabilecek bir bölüm bulunmaz. Bence bir internet sitesi için kullanıcıların düşüncelerini almak ve değerlendirmek sitenin hit sayısına olumlu olarak büyük bir etki olabilir. Yazılım ise başta bahsettiğimiz gibi birçok programlama dili ile halledilebilir kısımdır.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın