Görüş Bildir
Haberler
Vice News Muhabiri: 'Hayatımın En Travmatik Tecrübesiydi'

Vice News Muhabiri: 'Hayatımın En Travmatik Tecrübesiydi'

Onedio Medya
08.09.2015 - 18:07
İçeriğin Devamı Aşağıda

Vice News’un Türkiye’de görevli muhabiri Jake Hanrahan, Londra’da BBC Radyo’ya konuştu.

Diyarbakır’da gözaltına alınan ve tutuklanan ABD merkezli haber sitesi Vice News’un Türkiye’de görevli muhabiri Jake Hanrahan, Londra’da BBC Radyo’ya konuştu: “Hayatımın en travmatik tecrübesini yaşadım.” 

Jake Hanrahan ve meslektaşı Philip Pendlebury 27 Ağustos'ta tercümanları Muhammed İsmail Resul ile birlikte 'terörist bir örgüte' çalışmakla suçlanıp tutuklanmış, suçlamaları reddeden iki İngiliz gazeteci 3 Eylül'de serbest bırakılmıştı.

'Bu travmatik bir deneyimdi, ama şimdi en büyük sorun, arkadaşım ve meslektaşım Muhammed İsmail Resul'un hala cezaevinde olmasıdır' diyen Hanrahan, tercümanları Resul serbest bırakılıncaya kadar tam anlamıyla sevinemeyeceklerini söyledi.

Iraklı gazeteci ve çevirmen Muhammed İsmail Resul için 70 yazar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a mektup yazmıştı

'20 polis memuru merdivenlerden koşarak inip arabanın etrafını çevirdi, bizi aldı, odalarımızı aradı ve bize terör suçundan tutuklandığımızı söyledi. O gece tecrit hücrelerine götürüldük.'

Hanrahan gözaltı ve tutukluluk süreleri boyunca birkaç farklı cezaevine götürüldüklerini anlatıyor.

Bunlar arasında mahkemeye beş saat uzaklıktaki F tipi bir cezaevi de var. İlk geceden sonra grubun aynı hücrede kalmalarına izin verilmiş, ancak aile ve arkadaşlarıyla irtibata geçmeleri engellenmişti.

'Yabancı bir cezaevinde beklenebilecek şekilde muamele gördük; çok daha kötü olabilirdi. Gardiyanların çoğu bize anlayışlı davranıyor, suçsuz olduğumuzu anlıyorlardı' diyor Hanrahan.

'Asıl sorun'

Hanrahan ve arkadaşları tutuklulukları sırasında IŞİD ve PKK militanları ile bağlantıları konusunda sorgulanmış, daha sonra 'silahlı örgüt içindeki hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçlamasıyla tutuklanmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı tutuklamalara ilişkin kaygılarını ifade ederek Türkiye'den AB ve BM insan hakları yasaları çerçevesinde basın özgürlüğü yükümlülüklerini yerine getirmesini istedi.

Uluslararası Af Örgütü de Türkiye'deki yetkilileri eleştirdi.

3 Eylül'de Hanrahan ve Pendlebury serbest bırakıldı fakat 24 yaşındaki Resul'un tutukluluğu soruşturmanın devamı gerekçesiyle sürüyor.

'Şu an bizim için en kötü şey bu. Bu konuda büyük bir sorumluluk hissediyoruz. Vice News ise elinden gelen her şeyi yapıyor' diyor Hanrahan.

'Batılı iki gazeteci serbest kaldı, geride kalan da ne olursa olsun diye bir şey yok.'

Haberini yaptıkları bölgeye gazetecilerin gitmesinin önemli olduğunu belirten Hanrahan, 'Başınıza kötü bir şey gelebilir ihtimali yüzünden haberden uzak kalamazsınız, yoksa gazeteciler hiçbir şey yapamaz' dedi.

'Bu tür olaylara yer vermek gerekiyor. Çok sayıda sivil öldü. Buradaki büyük resmi görmek lazım. Masamızdan haber yapmak istemedik, gidip gerçekten ne olup bittiğini görmek istedik.'

ABD merkezli uluslararası haber örgütü Vice News belgesel ve yazılı haberler yayımlıyor ve medyada yeterince yer bulmayan olayları ele almayı hedefliyor.

BBC Türkçe

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0