onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Vertigo Nedir, Belirtileri Nelerdir? Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Vertigo Nedir, Belirtileri Nelerdir? Vertigo Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
27.09.2021 - 09:00

Günümüzde birçok kişide görülen vertigo, neden olduğu şiddetli ataklarla kişilerin yaşamını olumsuz etkiler. Bazen kayma hissine, bazen de göz kararmasına sebep olan vertigoya ağrılar da eşlik edebilir. Oluşum nedenine göre periferal vertigo ve santral vertigo olarak ikiye ayrılmaktadır. Vertigo, iç kulak veya vestibüler organlarındaki bozuklukların yanı sıra beyinde yer alan denge bozukluklarından da kaynaklanabilir. En önemli etkenler ise kızamık, kızamıkçık, grip kabakulak, hepatit, çocuk felci, EBV virüsleridir. Peki, vertigo nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte vertigo hakkında merak edilen tüm soruların ayrıntılarına içeriğimizden ulaşabilirsiniz…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Vertigo dendiğinde en önemli bulguların başında baş dönmesi gelmektedir. Öyle ki kişiler gece uyurken bile baş dönmesi ile uyandıklarından yakınırlar. Toplumda kristal oynaması olarak da bilinen vertigo, tek başına görülmesinin yanı sıra farklı hastalıklardan da kaynaklanabilir. İşitme kaybı, görme bozukluğu ve yürümede zorlanma gibi belirtileri ile kişilerin yaşamını kabusa çeviren vertigonun ilerleyen yaşlarda görülme olasılığı yüksektir. Peki, vertigo nedir, belirtileri nelerdir? Tanı ve tedavisi nasıl yapılır? İşte merak ettiğiniz tüm sorularınızın yanıtları…

Vertigo Nedir?

Vertigo Nedir?

Vertigonun yarattığı en önemli etki baş dönmesidir. Baş dönmeleri hareket etmeden meydana gelebileceği gibi, eğilip kalkarken ve hızlı hareket ederken de ortaya çıkabilir. Her baş dönmesi vertigo durumundan kaynaklanmaz. Ataklar zaman zaman ortaya çıkabilir ya da daha sık bir şekilde görülerek kişinin gün içinde işlerini yaparken zorlanmasına neden olabilir. vertigonun görülme sebeplerinden biri ise Menirere rahatsızlığıdır. Meniere rahatsızlığında ataklar dönem dönem görülmektedir.

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Vertigo Belirtileri Nelerdir?

Kişiyi yataklara düşüren bazen de düşüp yaralanmalara neden olabilecek vertigonun belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

• Kulakta basınç hissi

• Mide bulantısı

• Tansiyon düşüklüğü

• Güç kaybı

• Görme yetisinde azalma

• Kulak çınlaması

• Şiddetli seyreden ataklar

• Gözlerde kararma

• Vücut dengesizliği

Vertigo Tanısı Nasıl Konur?

Vertigo Tanısı Nasıl Konur?

Vertigonun tanısı için hastanın yaşadığı durumlar doktor tarafından detaylı olarak değerlendirilir. Bu bağlamda baş dönmesinin nasıl gerçekleştiği, hareket hissinin nasıl ve kaç dakika sürdüğü, mide bulantısı ve işitme kaybı gibi vertigo belirtileri aranır. Bunların ardından iç kulak ve merkezi sinir sistemi ile alakalı testler yapılabilir. Aynı zamanda elektronistagmografi olarak tanımlanan cihaz ile iç kulak rahatsızlıklarından kaynaklanan durumlar ayrıntılı olarak görülebilir. Eğer gerekli görülürse hastanın Bilgisayarlı Tomografi ve MR çekilmesi istenebilir.

Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

Vertigo Nasıl Tedavi Edilir?

Vertigonun tedavisi için öncelikle altta yatan hastalığın tespit edilmesi gerekir. Eğer vertigo menier hastalığından kaynaklanıyorsa sıvı birikmesinden ortaya çıkan basıncın azaltılması için diüretikler (idrar söktürücüler) ve yiyeceklerde tuz kısıtlaması yapılır. eğer bir iltihaplanma ya da enfeksiyon sebebiyle vertigo gelişiyorsa antibiyotikler reçete edilebilir.

Hastalar sigara ve alkolden kaçınmalı, sık sık dinlenmeli ve sıvı alımlarını arttırmalıdırlar. Bazı durumlarda steroid ilaçların kullanımı ile şişme azaltılır ve enfeksiyonlar ortadan kaldırabilir. Aynı zamanda iç kulak kaynaklı sorunlar için ameliyat gerekebilir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
10
2
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın