Vejetaryen ve Vegan Beslenme ile İlgili Daha Önce Duymadığınız Birbirinden İlginç 24 Bilgi
Tarihi ve kapsamı hakkında öğrendiklerinizden sonra küçük dilinizi yutabilirsiniz.
1. Vejetaryenlik, Hint ve Yunan felsefesine dayanmaktadır.
2. İlk ve en ünlü vejetaryenlerden bir tanesi milattan önce 6. yüzyılda yaşayan Pisagor'dur...
3. Vegan kelimesi vejetaryen kelimesinden türetilip, ilk olarak 1944'te Elsie Shrigley ve Donald Watson tarafından, vejetaryenliğin çok fazla hayvansal ürün içerdiğini düşünüp tamamen bitki temelli beslenmeye geçtiklerinde kullanılmıştır.
4. İnsanlar; sağlık, politika, çevre, kültür ve hatta ekonomi başlıkları altında vejetaryen olmayı tercih ederler ancak en yaygın sebeplerden bir tanesi hayvanlara karşı yapılan zulümdür.
5. Vejetaryenliğin tam olarak ne ile ilgili olduğunu anlayabilmek için çeşitli vejetaryenliğin alt başlıklarını da bilmeniz gerekmektedir.
6. Bilimsel çalışmalar; vejetaryen beslenmenin, vücudun metabolizmasını arttırdığını göstermiştir.
7. Vejetaryenliği savunan ilk Rönesans figürü Leonardo da Vinci olmuştur.
8. 2008 yılında 'Time' tarafından yapılan araştırmaya göre, Amerika nüfusunun 7.3 milyon yetişkini veya popülasyonun %3.2'si vejetaryendir.
9. Fransız filozof Voltaire, vejetaryenliğin yayılmasına sebep olmasıyla bilinen önemli bir tarihi figürdür.
10. 20 yıllık bir çalışmaya dayanan 'Çin Mucizesi' (The China Study) isimli kitaba göre; et yiyen kişiler, yemeyenlere göre daha sağlıksız oluyor ve hayatlarını kaybetme oranları da bununla doğru orantılı şekilde ileriliyor.
11. Hristiyan inancına göre, etin yenebilir olması tarih boyunca tartışma konusu olmuştur ve bazı din insanları tarafından, vejetaryen beslenmenin en doğru beslenme biçimi olduğu kabul edilmiştir.
12. Bir önceki maddede de bahsettiğimiz gibi , 'pesketaryenlik' terimi balık dışında et içermeyen diyet için kullanılmaktadır.
13. Veganlar için beslenme şeklinin en olumsuz yanlarından bir tanesi, hayvansal gıdalardan alınan B12 vitamini eksikliğidir.
14. Benjamin Franklin, Amerika'nın ilk ve en ünlü vejetaryenlerinden bir tanesidir. Kendisi, soya peyniri olarak da bilinen tofuyu 1770 yılında ülkeye tanıtmıştır.
15. Vejetaryenliğin birçok alt kategorisi bulunmaktadır:
Örneğin; ovo-vejetaryen birisi yumurta tüketip diğer süt ürünleri tüketmemektedir. Lakto-vejetaryen birisi ise süt ürünlerini tüketip yumurta yememektedir. Ovo-lakto vejetaryen diyeti, hem yumurta hem de süt ürünlerini içermektedir.
16. Et tüketmeyen kişilerin protein alamadığı düşüncesi, birçok insanın yanıldığı noktadır. Vücudumuz için gerekli protein, çeşitli bitkilerden de alınabilir.
17. İngiltere'de yapılan bir araştırma göre, et tüketimi ile erkeklerin maço bir yapıya sahip olması bağlantılıdır.
British Columbia Üniversitesi'nde görevli olan Dr. Steven Heine de 'Appetite' dergisine söylediği sözlerle bunu doğrulamıştır.
18. Adolf Hitler'in de vejetaryenliği tercih eden isimlerden biri olduğu söylenmektedir.
19. Hitler'in düşüncelerine göre vejetaryen beslenme, Alman ordusunun anahtarı olabilirdi.
Kendisi, Sezar'ın askerlerinin tamamen sebze temelli beslendiğini ve Vikinglerin, ete bağlı bir diyete bağlı kalmış olsalar keşiflerini gerçekleştiremeyeceklerini iddia etmiştir.
20. İngiliz araştırmacılara göre; yüksek IQ'ya sahip çocukların vejetaryen olma ihtimali daha yüksektir.
Bunun sebebi ise, çocukların ilerleyen yıllarda yaşayabilecekleri sağlık sorunlarını öngörmeleridir.
21. Fruteryanizm; bitkinin özüne zarar vermeden meyve, tohum ve diğer bitki materyallerinin tüketimine dayalı beslenme şeklidir.
22. Hindistan, en kalabalık vejetaryen nüfusuna sahip ülkedir.
23. Bal tüketiminin, vegan beslenme biçimine uygun olup olmadığı topluluklar tarafından tartışma konusu olmuştur.
Amerikan Vegan Topluluğu; balın, hayvandan gelmesinden dolayı tüketiminin uygun olmadığını savunmaktadır ancak bal tüketiminde bir sakınca olmadığını düşünen başka topluluklar da bulunmaktadır.
24. Los Angeles Belediye Meclisi; 2012 yılında, şehir genelinde pazartesi günleri et tüketilmemesi yönünde karar almıştır.
Verilen karar, sağlık ve çevresel nedenlerle et tüketimini azaltmaya yönelik uluslararası bir kampanyanın parçasıdır.
Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...
Yorum Yazın
Bırakın insanlar ne isterlerse yesin. Veganları da et yiyenleri de yargılamayın
İnsan omnivor -dur. Yani hem et hem de otla beslenen canlılardır. Haa tercih meselesi yemeyebilir ayrı bir konu ama, bence de yeter artık; kimse kimseyi yarg... Devamını Gör
Aklıma bebeklerini vegan beslemeye çalışırken, yetersiz beslenmeden öldüren karı koca geldi...