Görüş Bildir
Haberler
Ve NATO Rusya ile İlişkileri Dondurdu

Ve NATO Rusya ile İlişkileri Dondurdu

adem kara
02.04.2014 - 10:14

Moskova'yla tüm sivil ve askeri işbirliğini askıya alan örgüt, kararın gerekçesinin, Kırım'a yönelik 'işgal ve ilhak' olduğunu açıkladı.

NATO, Rusya ile olan askeri ve sivil alanlardaki işbirliğini dondurdu.

Örgüt, Salı günü yaptığı açıklamada, Moskova'nın Ukrayna'nın Kırım bölgesini 'işgal ve ilhak ettiği' gerekçesiyle Rusya'yla olan tüm sivil ve askeri işbirliğini askıya aldığını ifade etti.

Belçika'nın Brüksel kentinde gerçekleşen toplantıda çıkan karar, bir süredir Rusya'yı Kırım konusunda geri adım çağıran NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları tarafından alındı.

Örgüt, Rusya’ya uluslararası hukuka uyum bağlamında derhal adım atması çağrısında bulundu.

Açıklamada 'Demokrasiye, insan haklarına, azınlıklara ve hukuk devletine sıkı şekilde bağlı, bağımsız, egemen ve istikrarlı bir Ukrayna, Avrupa-Atlantik güvenliği açısından kilit öneme sahip' sözlerine yer verildi.

'Ordu güçlendirilecek'

Ukrayna ordusunu daha profesyonel ve etkin hale getirmesi için yardım edilmesi konusunda anlaşma sağlandığını söyleyen NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, bölgeye gerektiğinde mobil askeri eğitim timleri göndereceklerini söyledi.

Rasmussen, 'Somut olarak Ukrayna silahlı kuvvetlerinin modern ve etkin bir yapıya dönüşümünü, askeri tehditlere karşı güvenilir bir caydırıcılık sağlamasını desteklemekten bahsediyoruz. Bu kapsamda NATO tatbikatlarına daha fazla katılım imkanı sağlayacağız ve Ukrayna'yı askeri kapasite geliştirmeye davet edeceğiz' diye konuştu.

Genel Sekreter, Ukrayna'ya NATO kanalıyla silah sevkiyatı yapılmayacağını fakat üye ülkelerin isterlerse ikili anlaşmalarla bu yönde adım atabileceklerini ifade etti.

Kaynak: Reuters ve Anadolu Ajansı

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/nat...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0