onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Uyguladığınızda Kariyeriniz İçin Çok Daha İyi Kararlar Almanızı Sağlayacak 8 Basit Adım

Uyguladığınızda Kariyeriniz İçin Çok Daha İyi Kararlar Almanızı Sağlayacak 8 Basit Adım

luna
25.04.2021 - 08:45

#5 Yapmamam gerektiğini biliyorum ama kendimi alıkoyamıyorum!

Kaynak: https://www.careeraddict.com/make-car...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Kariyerimiz boyunca karşımıza birçok kritik an çıkar ve karar vermekte zorlanırız.

Bu karar bir kursa gitmek, işinizi değiştirmek ya da tamamen farklı bir sektöre yönelmek gibi kararlar olabilir. Şu anda kariyerinizle ilgili bir karar vermekte zorlanıyorsanız doğru yere geldiniz. Haydi, kariyerinizde daha iyi kararlar alabilmek için hangi adımlara dikkat etmeniz gerektiğine bir göz atalım...

1. Bir bilim insanı gibi düşünmelisiniz.

1. Bir bilim insanı gibi düşünmelisiniz.

Kariyeriniz söz konusu olduğunda  bazen sadece duygularınızı dinleyerek hareket etmek cazip gelse de bir karar vermeden önce olabildiğince fazla bilgi toplamak her zaman daha iyidir. Örneğin, beş yıldır aynı şirkette çalıştığınızı ve heyecan verici yeni bir fırsat çıktığını düşünelim. Bu yeni işin harika avantajları olduğunu ve duygularınızın size kesinlikle işi kabul etmeniz gerektiğini söylediğini farz edelim.

Fakat yeni fırsat ne kadar cazip gelirse gelsin ilk önce tüm avantaj ve dezavantajları dikkatlice araştırmalısınız.

Fazla heyecanlandığınızda bazen tüm noktaları görmek mümkün olmayabilir. Araştırma yaparak yeni fırsatın gerçekten size uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bir teoriyi kanıtlamaya çalışan bir bilim insanı gibi olabildiğince çok veri toplamalı ve  bundan sonra karar vermelisiniz.

2. Geleceğinizi düşünmelisiniz.

2. Geleceğinizi düşünmelisiniz.

Bir karar verirken şu anki durumunuzu değil gelecekteki halinizi düşünürseniz vereceğiniz kararın hedeflerinizi nasıl etkileyeceğini daha net görebilirsiniz. Kendinize, 'Kariyerim 5 yıl içinde nasıl değişecek?', 'Bu seçim uzun vadeli hedeflerimi nasıl etkileyecek?' gibi sorular sorarak kararın sonuçlarını daha iyi anlarsınız.

3. Duygu ve sezgi arasındaki ayrımı görmelisiniz.

3. Duygu ve sezgi arasındaki ayrımı görmelisiniz.

İçgüdüler veya sezgi, yıllarca süren gözlem ve deneyim sonucunda gelişir. Duygular ise daha anlıktır. Kariyerinizle ilgili bir karar verirken ikisini karıştırmamaya dikkat etmelisiniz. Anlık kararlar vermemeli ve konu üzerine düşünmelisiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Sezgileriniz duygularınızdan daha uzun sürer ve anlık değildir.

Sezgileriniz duygularınızdan daha uzun sürer ve anlık değildir.

Örneğin, bir işte belirli bir süre çalıştıktan sonra deneyimleriniz ve içgüdüleriniz size bu işin sizin için tam olarak doğru iş olmadığını söyleyebilirler. Böyle düşünmenizin nedenlerini tam olarak anlamak için kendinizi dinlemelisiniz. Kısa süreli duyguları takip etmek yerine uzun süre düşünmeli ve deneyimlerinizle içgüdülerinize güvenmelisiniz.

4. Tüm seçenekleri göz önünde bulundurmalısınız.

4. Tüm seçenekleri göz önünde bulundurmalısınız.

Stresli olduğumuzda beynimiz sorunlarımızı çözmek için yeni yollar aramakta güçlük çeker ve çoğu zaman bizi kötü seçimlere götürür. Bu nedenle, karar vermeden önce tüm seçeneklerinizi göz önünde bulundurmanız çok önemlidir. Örneğin, aldığınız iş teklifi yeni bir şehre taşınmanızı gerektiriyorsa ancak henüz kalacak bir yer aramaya vaktiniz yoksa bir yer bulana kadar uzaktan çalışmayı önerebilirsiniz. Kariyer kararlarınızın hep ya da hiç şeklinde olması gerekmez. Bazen daha geniş resme bakmak ve alternatif çözümler bulmak için biraz zamana ihtiyaç duyarsınız.

5. Doğru kararı bulmak için işaretler beklemeyi bırakmalısınız.

5. Doğru kararı bulmak için işaretler beklemeyi bırakmalısınız.

Zor kararlarla karşı karşıya olduğumuzda 'Yaptığım proje başarı olmazsa bu bir işare.t', 'Bir müşteri fikrimi beğenmezse bu bir işaret.' gibi şeyler düşünürüz ve hep doğru kararı vermek için bir işaret ararız. Fakat, sürekli böyle düşünür ve işaret ararsınız her olayı bir işaret gibi görmeye başlayabilirsiniz. Neden bir işaret aradığınızı bilmek önemlidir. Sonuçta, işaret arıyorsanız, muhtemelen zaten sizin için daha ağır basan bir seçenek vardır.

Kararınızdan neden emin olmadığınızı anlamalısınız.

Kararınızdan neden emin olmadığınızı anlamalısınız.

İkinci bir görüş almadan önemli bir kariyer değişikliği düşünüyor olabilir, ya da yeni bir iş kurmak istiyor ama risk alıp almamanız gerektiğinden emin olamıyor olabilirsiniz. Her durumda, neden emin olamayıp bir işaret beklediğinizi anlamak, sorunlarla yüzleşmek ve bununla doğrudan başa çıkmak gerekir. İşaret aramak yerine mantığınızı dinlemeli ve tam olarak emin olmak için iyi bir araştırma yapmalısınız.

6. Güvendiğiniz birine danışmalısınız.

6. Güvendiğiniz birine danışmalısınız.

Endişeli veya baskı altında hissettiğimizde aklımıza mümkün olan en kötü senaryolar gelebilir. Olası sonuçları önceden tahmin etmek iyi olsa da, bu görüntülerin aklınızda kalması karar almanızı zorlaştırabilir. Bunun için endişelerinizi güvendiğiniz bir arkadaşınız, aile üyeniz ya da konuda uzman biriyle tartışmayı deneyebilirsiniz. Biriyle aklınıza gelen kötü senaryolar üzerine konuşmak stresinizi azaltmaya ve kafanızda kalan kötü düşüncelerden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

7. Karar alırken acele etmemelisiniz.

7. Karar alırken acele etmemelisiniz.

Büyük kararlar alırken zaman kısıtlı olabilir ve bir iş teklifi aldıysanız buna cevap vermek için kısa bir süreniz olabilir. Bu da sizi strese sokabilir ve karar almanız zorlaşır. Ancak, zaman kısıtının sizi etkilemesine izin vermemelisiniz. Düşünmek için daha fazla zamana ihtiyacınız varsa fazladan zaman istemelisiniz. Büyük bir kariyer kararı vermek, kariyerinizin geri kalanını etkileyebilir. Bu yüzden bunu acele etmeden yapmaya özen göstermelisiniz.

8. Korkunun kararınızı etkilemesine izin vermemelisiniz.

8. Korkunun kararınızı etkilemesine izin vermemelisiniz.

İnsanlar, bazen kararından ne kadar emin olursa olsunlar başarısız olmaktan ya da insanların ne düşüneceğinden korkabilir ve kararlarını değiştirebilirler. Ancak korku içinde alınan kararlar genellikle etkili ve doğru olmaz. Ayrıca, korkuyla karar verip istemediğiniz bir yolu seçerseniz hep başka bir karar verilse nelerin değişeceğini düşünürsünüz. Gelecek korkunuzun hayallerinizin önüne geçmesine izin vermemelisiniz. Kariyer hedeflerinizi ayrıntılı bir şekilde düşünüp hangi yolun sizi onlara yaklaştıracağına karar vermelisiniz.

Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım...

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz. 👇

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Oğuzhan

Bu kadar meslek sahibi üniversite mezunu atama bekleyen binlerce gencin olduğu ülkede gereksiz bir içerik olmuş... Belirli bir kesime hitap ediyor sadece...