Görüş Bildir
Haberler
Üniversitede Akademik Hayat: Vize ve Finallerde Yapılan Hatalar

Üniversitede Akademik Hayat: Vize ve Finallerde Yapılan Hatalar

parlakbirgelecek.com
28.04.2014 - 17:17 Son Güncelleme: 28.04.2014 - 18:13

Üniversitede Akademik Hayat: Vize ve Finallerde Yapılan Hatalar

Sınavlardan çıktıktan sonra ‘keşke daha fazla vaktim olsaydı’, ‘doğru cevabı biliyordum!’, ‘o soru üzerinde uzun süre durmamalıydım’ ve ‘son sayfayı nasıl görmedim’ gibi cümleleri kaç defa kurdun? Merak etme, yalnız değilsin. Pek çok öğrenci seninle aynı düşünceleri paylaşıyor. Sonucunda belirli bir not alma ve başarılı olma kaygısından dolayı sınavlar ve ödevler öğrenciler için işkence haline gelebiliyor. Sıklıkla yapılan hataları öğrenmek, bu yanlışları yapmanı engelleyerek daha başarılı olman konusunda sana yardımcı olabilir.

Erteleme ve Stres: Bir ödev hazırlaman ya da sınava çalışman gerekiyor. Fakat bir türlü başlayamıyorsun. Teslim tarihi ya da sınav gününden birkaç gün önce panik yapman oldukça normal. Gerekli makale ve kitapları okuman, önemli noktaları tespit etmen ve konu üzerinde düşünmen için yeterli vakit yok. Sonuç başarısızlık ya da istediğin kadar iyi bir puan alamamak olacaktır. Strese girmek ve telaşlanmak yerine senin için hazırladığımız Etkin Çalışmak için Zaman Yönetimi yazımızda yer alan ipuçlarını değerlendirmek sana yardımcı olacaktır.

Yanlış Anlama: Sınav sırasında sorulara cevap vermeden önce soruların tamamını dikkatli bir biçimde okumak için kendine birkaç dakika zaman ver. Böylece hem soruları tam olarak kavrayabilir hem de cevapları üzerinde düşünebilirsin. Öğrencilerin en sık yaptığı hatalardan biri soruda bahsedilen konuya ilişkin tüm bilgisini kağıda aktarmak. Ancak unutma ki zamanın kısıtlı ve cevap vermen gereken birden fazla soru var.

Yetersiz Planlama: Soruları cevaplamaya okuduğun ilk sorudan başlamak doğru bir seçim olmayabilir. Genellikle klasik sınavlarda 2-5 soru arasından birkaçını cevaplamak için seçmen gerekir. Önce soruların tamamını okumak ve cevabı daha kısa olan ve basit sorulardan başlamak doğru bir seçim olacaktır. Böylece zor sorular üzerinde düşünecek ve onları cevaplayacak yeterli zamanın kalacaktır.

Kelime Sayısına Odaklanmak: Ödev hazırlarken ya da makale, deneme ve kompozisyon yazman gereken sınavlarda kelime sayısına odaklanmak yerine konu ile ilgili hangi düşüncelere yer vereceğine karar vermek ve bir yazma planı oluşturmak daha doğru bir yöntem olacaktır. Düşünceleri doğru bir biçimde aktarıp önemli noktaları belirttikten sonra 10- 15 kelimenin eksik ya da fazla olması önemli olmayacaktır. Unutma, nitelik nicelikten daha önemlidir.

Yetersiz Okuma: Öğrencilerin pek çoğu okuyacağı kitaplar konusunda seçici davranarak bir ders ya da konu ile ilgili 1 ya da 2 kitabın yeterli olacağını düşünüyor. Ancak başarılı olmak istiyorsan, konu ya da dersle ilgili farklı bakış açılarını ve yaklaşımları içeren ne kadar çok kaynağa başvurursan konuyu bir bütün olarak değerlendirmen o kadar kolaylaşır.

Genellemeler: Bir konu hakkında genellemelere başvurarak açıklama yapmak doğru bir yol olmayacaktır. Özellikle sosyal bilimlerde her konu çeşitli açılardan değerlendirilmektedir. Sınavda farklı düşüncelerden bahsetmeli ve kendi görüşlerine de yer vermelisin.

Dilbilgisi ve Yazım Kuralları: Üniversitede senden beklenen standart akademik dili kullanmandır. Derslerin hangi dilde olursa olsun, o dilde basılan makale ve gazeteleri okumak dilbilgisi ve yazım kurallarını öğrenmene ve kendini geliştirmene yardımcı olacaktır.

Bilgi Fazlası: Ödev yaparken ya da sınav sırasında konu ya da ders ile ilgili tüm bilgileri hatırlamak zorunda hissetme. Kitaptaki veya notlardaki tüm cümleleri hatırlamaya çalışma. Önemli olan öğrendiğin şeyleri, kendi cümlelerinle kağıda aktarabilmendir. Daha iyi öğrenmek için konu ile ilgili makaleleri okumayı, videoları izlemeyi ve ders sırasında tartışmalara katılmayı deneyebilirsin.

Yazma Stili: Benzer cümleleri tekrarlamak, uzun paragraflar ve cümleler kurmak sana yardımcı olmayacaktır. Kendini en doğru şekilde ifade etmen, cümlelerinin net ve anlaşılır olması ve düşüncelerin düzenli bir biçimde aktarılması kağıdını okuyan profesörün yazdıklarını daha kolay değerlendirilmesini sağlayacaktır. Eğer bahsettiğin konu tam olarak anlaşılmıyorsa, konuyu biliyor olsan da doğru bir değerlendirme yapmayı engelleyecektir. Hesaplamaların, sayıların ve grafiklerin yer aldığı sınavlarda anlaşılır ve açık bir şekilde yazmak ve düzenli bir sınav kağıdına sahip olmak avantaj olacaktır.

Cevaplanmayan Sorular: Sınava tüm soruları okuyarak başlamak ve soru kağıdının tüm sayfalarını kontrol etmek tüm soruları farkında olmanı sağlayacaktır. Atladığın soruları ya da cevapladığın soruları işaretlemek de unutmamana yardımcı olacaktır. Ayrıca tüm soruları cevapladıktan sonra soru ve cevapların numaralarını kontrol etmeyi unutmamalısın.

Sınavı Erken Bitirmek: Eğer sınav süresi dolmadan önce tüm soruları cevapladıysan sınavdan çıkmadan önce birkaç dakika dinlen ve soruların cevaplarının tam ve doğru olup olmadığını kontrol et. Grafiklerin ve karmaşık hesaplamaların bulunduğu cevapları tekrar değerlendirmek, daha önce gözünden kaçan hatayı fark etmeni sağlayacaktır.

İsim Yazmamak: Öğrencilerin en sık yaptığı hatalar arasında sınav kağıda isim, numara ve sınıf bilgilerini yazmamak. Sınav kağıdını aldığında ilk olarak gerekli bilgileri doldurmayı unutma.

Vize ve finallerde daha başarılı olmak için Finallerde Başarılı Olma Yöntemleri yazımızı okumayı unutma.

Kaynak: http://www.parlakbirgelecek.com/tr/fa...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0