Üniversitede Akademik Hayat: Finallerde Başarılı Olma Yöntemleri
Üniversitede Akademik Hayat: Finallerde Başarılı Olma Yöntemleri
Pek çok üniversite öğrencisinin telaşlanmasına sebep olan, korkutucu final dönemi giderek yaklaşıyor. Final sınavları yarıyılı başarılı bir şekilde tamamlamak büyük bir önem taşıyor. Senin için final sınavlarında başarılı olmana yardımcı olacak birkaç ipucu hazırladık:
Final Dönemi Yaklaşırken
Final sınavlarının dersi ne kadar iyi öğrendiğini ve konular hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğunu göstermek için büyük bir şans olduğunu unutmamalısın.
Final sınavlarında başarılı olmak için en kolay ve etkili yöntem dersleri düzenli olarak takip etmek, not almak, kitap ve makaleleri okumak ve ödevleri yapmaktır. Eğer bunları zaten yapıyorsan, sınavlar için endişelenmene gerek yok.
Yarıyıl bitimine kadar tüm derslerle ilgili notların birikeceğini unutma. Final sınavlarına çalışmak için ne kadar erken başlarsan eksiklerini tamamlamak ve sınavlara daha iyi bir şekilde hazırlanmak için yeterli vaktin olur.
Öğrendiklerinin hafızana yerleşmesi ve zihninin daha iyi çalışabilmesi için vücudunun oksijene ve dinlenmeye ihtiyacı olduğunu unutma. Yeterince uyumak ve her gün kısa da olsa yürüyüşler yapmak sınav döneminde stresini azaltmaya ve daha hızlı düşünmene yardımcı olacaktır.
Her ders için farklı bir çalışma yöntemi uygulaman ve her birine farklı şekillerde hazırlanman gerekebilir. Hangi derslere uzun zaman ayırman gerektiğini ve hangileri için daha az zamana ihtiyacın olduğunu belirle.
Sadece notları okumak iyi bir çalışma yöntemi olmayabilir. Öğrenme Şeklini keşfet, ne şekilde çalışırsan en fazla verimi alacağını bu şekilde öğrenebilirsin.
Final Sınavlarına Çalışırken
Derslerin tamamı için geniş kapsamlı bir çalışma rehberi hazırla. Tüm konuların ve çalışman gereken ekstra materyallerin yer alacağı bir rehber, çalışma planı yaparken sana kolaylık sağlayacaktır.
Aynı dersleri aldığın arkadaşlarınla notlarını değiş-tokuş yaparak dersle ilgili daha fazla kaynağa sahip olabilirsin. Böylece sınavlara eksiksiz bir şekilde hazırlanma şansın olacaktır.
Eski final sorularına ulaşma şansın varsa bunu göz ardı etmemelisin. Aynı profesör tarafından aynı konuların anlatıldığını düşünecek olursan; ne tür sorularla karşılaşacağını öğrenme ve profesörün benzer soruları sorma ihtimali olduğunu unutmamalısın.
Derslerle ilgili ek dersler oluyorsa, bunlara mutlaka katıl. Genellikle asistanlar veya mezun öğrenciler tarafından yapılan bu çalışmalarda profesörlerin beklentilerini öğrenebilir, eksiklerini tamamlayabilir ve hangi konulara ağırlık vermen gerektiğini anlayabilirsin.
Çalışma planı hazırla. Sınava birkaç gün kaldığında yoğun bir çalışma temposuna girmek yerine her gün, daha kısa çalışma süreleri belirleyerek hem günü değerlendirebilirsin hem de eksiklerini fark ederek ilerlersin.
Ders çalışmaya başlamadan önce yapmak gereken işleri bitir. Ders çalışırken başka şeyler hakkında düşünmen hem çalışma süreni uzatacaktır hem de öğrenmeni yavaşlatacaktır.
Önemli noktaları not almak, sınavdan önce tekrar etmen ve konuları hatırlaman konusunda yardımcı olacaktır.
Derse odaklanabilmek için televizyon, bilgisayar ve cep telefonu gibi dikkatini dağıtacak şeylerin etrafında olmaması faydalı olacaktır.
Zihninin dinlenmesi ve öğrendiklerinin hafızana yerleşmesi için 40 dakikada bir mola vermeyi unutmamalısın.
Çalışırken bir kitapla sınırlı kalmamalı, konu ile ilgili diğer kaynakları da değerlendirmelisin.
Elinden gelenin en iyisini yapmak için çalışmalısın!
Sınav Döneminde
Sınavların tarihini, saatini ve sınıfını görebileceğin bir yerde tut.
Sınavların türünü ve sürelerini öğren.
Sınav günlerinde erken kalk. Notlarını son kez oku ve kitaplarını, notlarını ve diğer çalışma materyallerini yanına alma.
Sınav başladıktan sonra diğer öğrenciler soruları cevaplamaya senden önce başlayabilir. Bu durum endişelenmene sebep olmamalı. Cevapları düşünmek ve zihninde değerlendirmek, yazarken kolaylık sağlayacaktır.
Çok sayıda öğrenci sınavdan erken ayrılırsa, endişelenme. Erken çıkmak her zaman başarılı olmakla aynı anlama gelmez.
Sınavdan önce ağır yemekler yememeye çalış. Yemekten sonraki 2-3 saat tembel ve uykulu hissetmene sebep olur ve düşünme hızını düşürür. Sınavdan önce biraz yürümek ve su içmek bedenindeki oksijen seviyesini arttırarak enerjinin yükselmesini ve daha rahat düşünmeni sağlar.
Sınavda ihtiyacın olacak kalem, silgi ve kimlik kartı gibi malzemeleri yatmadan önce hazırla.
Sınava başlarken tüm soruları oku ve cevaplandırmayı sınav süresinden önce bitirecek şekilde zihninde planla. İlk olarak kolay ve kısa cevaplı sorulardan başlarsan zor sorular üzerinde düşünecek yeterli zamanın olacaktır.
Yazılı sınavlarda, nereden başlayacağını bilmediğinde konuya ilişkin tüm önemli noktaları ve ana başlıkları yazdıktan sonra üzerinde düşünmek için kendine zaman tanı.
Son gece ders çalışmak yerine sadece notlarını gözden geçir ve arkadaşlarınla ders hakkında fikir alışverişinde bulun.
Zamanını daha verimli bir şekilde değerlendirmek için Etkin Çalışmak için Zaman Yönetimi yazımızı okuyabilirsin. Ayrıca sınavlar sırasında yaygın olarak yapılan hataları öğrenmek daha dikkatli olmanı ve benzer yanlışları yapmanı engelleyecektir.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!