Görüş Bildir
Haberler
Ukrayna'nın Doğusunda Ateşkes Uzatıldı

Ukrayna'nın Doğusunda Ateşkes Uzatıldı

adem kara
28.06.2014 - 14:47

Rusya yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasında ülkenin doğusunda Pazartesi başlayan ateşkes üç gün daha uzatıldı.

Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, bu süreçte barış planında mesafe katetmeyi umdukların söyledi.

Cuma günü arabulucularla görüşen Rusya yanlısı muhalifler, ateşkesin 30 Haziran'a kadar uzatılmasında anlaştı.

Donetsk ve Luhansk'taki bazı ayrılıkçı liderler karara uyacaklarını açıklasa da ateşkese uymayacağını söyleyen ayrılıkçı gruplar da var.

Poroşenko'nun açıklaması, Avrupa Birliği ile imzaladığı yeni ortaklık anlaşmasından bir kaç saat sonra geldi.

Ukrayna'ya devrik başkan Viktor Yaunkoviç'in 2013 sonunda söz konusu anlaşmayı imzalamaktan son anda vazgeçmesi, ülkede hala devam eden karışıklığın ana nedenlerinden biri olmuştu.

Ülkenin yeni başkanı Poroşenko anlaşmayı 'tarihi bir imza' olarak nitelerken, karşı çıkan Rusya 'anlaşmanın sonuçları olabileceği ve Ukrayna'nın ikiye bölünebileceği' uyarısını yaptı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, daha önce yaptığı açıklamada 'militanların silah bırakmaya zorlanması anlamına gelmediği sürece ateşkesin uzatılmasından memnun olacaklarını' söylemişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de muhalifler ile Kiev arasında barış görüşmelerine olanak verecek, uzun soluklu bir ateşkesten yana olduğunu belirtmişti.

Plan, iktidar gücünün yerelleştirilmesini ve erken seçimlere gidilmesini içeriyor.

Ayrıca, Ukrayna-Rusya sınırında 10 kilometre derinliğinde bir tampon bölge oluşturulması ve ayrılıkçıların çatışma bölgelerini terk etmesi için güvenli bir koridor açılması öngörülüyor.

BBC Türkçe

Kaynak: http://www.bbc.co.uk/turkce/haberler/...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0