Görüş Bildir
Haberler
Ukrayna'da İsyanın Son Perdesi Oynanıyor

Ukrayna'da İsyanın Son Perdesi Oynanıyor

Ulaş
07.07.2014 - 10:36

Ukrayna dün yaşanan çatışmaların ardından hükümet güçlerinin isyancıları kontrol ettikleri şehirlerin en sonuncusuna çekilmeye mecbur bırakması ve Moskova'nın isyancılara yardım etmek için müdahale sinyalleri vermemesi üzerine artık son perdeye girildi.

Hükümet güçleri haftasonu Slovyansk'ı ele geçirdikten sonra Kiev'den yapılan açıklamada doğunun ekonomik ve siyasi merkezi olan Donetsk'e giriş yapılmasının planlandığı ve 1 milyon nüfuslu bölgesel başkente Slovyansk'tan kaçan isyancıların yakalanacağını duyurdu.

İsyancılar da aynı zamanda kendilerini son bir çatışmaya hazırlanırken, ele geçirdikleri toprakların başkenti olarak gördükleri Donetsk'i kaybetmek istemiyor.

Şehir için gerçekleştirilecek bir çatışma hem Moskova hem de Kiev için risk teşkil ederken, Kiev'in şu an avantajı elinde tuttuğu fakat bunun Rusya'nın müdahele etmemesinden de kaynaklandığı söyleniyor. Ukrayna ordusu isyancıları uzaklaştırdıkça Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in üzerinde de baskı artıyor.

Moskova'nın sakinliğiyle ilgili konuşan isyancıların savunma bakanı yardımcısı Fedor Berezin, 'Çok hayal kırıklığına uğradım. Bunun anlamı artık hepimiz barikatta ölene kadar uzun ve kanlı bir savaş çıkacağıdır' dedi.

Geçtiğimiz yıl Kırım'ın ele geçirilmesinin ardından cesaret kazanan isyancılar uzun süredir Kremlin'in askeri desteğine güveniyordu.

Rusya Başkanı Putin ise Kırım'ın alınmasının nedenlerinden bir tanesi olarak Ukrayna'nın NATO'ya katılacağı ve Rusya'yı Kırım'daki Karadeniz Filosu'ndan mahrum bırakacağı endişeleri olduğunu belirtti.

Fakat isyancılara verilen savaşçı ve silah desteğinin yanında medya desteği de Rusya tarafından sağlansa da Kremlin'in şimdilik direkt bir askeri müdahalede bulunacağına çok imkan verilmiyor.

Moskova ise şimdilik isyancıları desteklediğine dair herhangi bir sinyal vermekten uzak dururken, bunun yerine Kiev hükümetini nüfusunun büyük bir kısmını dışlamakla suçluyor.

Cumartesi günü devlet televizyonunda yer alan yorumlarda kıdemli bir Rus diplomatın açıklamaları isyancıların çok fazla tutunamayacağı sinyallerini verdi.

Rusya'nın en üst düzey insan hakları elçisi Konstantin Dolgov, 'Bence çatışmaların sıcak kısmı yalnızca haftalarla sayacağımız bir zaman süreci alacak' derken savaştan etkilenen bölgelerde yeniden sakinliğin gelmesinin yıllar alabileceği uyarısını da yaptı.

  • WSJ
Kaynak: http://www.wsj.com.tr/article/SB10001...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0