Görüş Bildir
Haberler
Üçüncü Havalimanı Projesi Yargıya Taşındı

Üçüncü Havalimanı Projesi Yargıya Taşındı

adem kara
16.09.2014 - 14:38 Son Güncelleme: 16.09.2014 - 15:03

TMMOB Mimarlar Odası’na bağlı meslek grupları Üçüncü Havalimanı Projesi temelinin hukuka aykırı olarak atıldığını ve ihalenin kapalı ihale usulü ile planla ilgili herhangi bir işlem yokken yapıldığını belirterek projenin iptali istemiyle dava açtı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’ne (TMMOB) bağlı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Üçüncü Havalimanı Projesi’ni yargıya taşıdı.

TMMOB Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul şubeleri, 3’üncü havalimanı inşaatına yönelik açtıkları davaya ilişkin Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Mücella Yapıcı, Şehir Plancılar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Akif Burak Atlar, Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Sami Yılmaztürk ile İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Rezan Bulut katıldı.

Yapıcı: İmar planı bulunmadan temeli atıldı

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Mücella Yapıcı 3’üncü havalimanı projesine ilişkin açılan dava ve proje sürecini anlatan sunum gerçekleştirdi. Yapıcı, Marmara Bölgesi’nin ormanlarını, sulak ve tarımsal alanlarını ile ekolojik koridorlarını tahrip edecek 3’üncü havalimanı projesinin imar planı bulunmadan uygulanmaya konulduğunu belirtti.

“En Büyük imar suçlarından biri işlenmiş, henüz yürürlüğe giren onaylı hiçbir imar planı bulunmadan, gözlerimizin önünde kaçak bir inşaatın temeli atılmıştır.

“2012 yılının Ağustos ayında, havalimanı alanını kapsayan alanın, “risk alanını bertaraf etme” bahanesi ile kamulaştırıldı. Alanın Çevre Düzenleme Raporu’na (ÇED) ise ihaleden sonra “olumlu” karar verildi.

“Henüz planlar ile ilgili hiçbir işlem yapılmamışken ve ÇED raporunun teslim tarihi dahi tamamlanmadan 3 Mayıs 2013’te ihale yapılmıştır. İhaleden sonra alınan söz konusu ÇED raporu ‘olumlu’ kararı hakkında 21 Nisan 2014 tarihinde İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı alınmış ancak henüz yargılama süreci devam ederken yeni bir ÇED raporu hazırlanmıştır”

“Proje, yok hükmünde ihale kararı, dava sürecinden kaçırılmış, ÇED raporu ve ÇED olumlu kararı ile plansız olarak hukuka aykırı bir şekilde başlatılmış, yargı konusu planların askıya çıktığı 17 Haziran 2014 tarihinden 10 gün önce 7 Haziran 2014’te törenle temeli atılmıştır.

Kampanyalar başlatılmalı

Bütün Marmara Bölgesi’nin ekolojik dengesinin yok edilmesine neden olacak bu projeye karşı İstanbul 4’üncü İdare Mahkemesi’ne açılan davanın kamuoyu tarafından takip edilmesi gerektiği çağrısını yapan Yapıcı, projeye karşı kampanyaların başlatılması gerektiği önerisinde de bulundu.

“Başta İstanbul çevre düzeni planı yaklaşımına, evrensel şehircilik plan ve ilkelerine ve kamu yararına açıkça aykırı olan bu planların iptali istemi ile 12 Eylül’de dava açılmıştır.

‘Üçüncü bir havalimanına ihtiyaç yok’

Şehir Plancılar Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Sekreteri Akif Burak Atlar da Sabiha Gökçen ve Atatürk havalimanlarının toplam yıllık 115 milyon yolcu kapasitesinin bulunduğunu, 2012 yılında İstanbul da toplam taşınan yolcu sayısının ise 70 milyon olduğu örneğini vererek, İstanbul’da üçüncü bir havalimanına ihtiyacın olmadığını söyledi.

Mimarlar Odası İstanbul Büyükken Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Sami Yılmaztürk ise 3’üncü havalimanı, çılgın kanal projesi ve üçüncü boğaz köprüsü projelerinin “insanlık ayıbı ve geleceği karartan” projeler olduğunu söyledi.

İMC

Kaynak: http://www.imctv.com.tr/2014/09/16/uc...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0