onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Üçlü Tarama Testi Nedir? Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Üçlü Tarama Testi Nedir? Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Şebnem Sucu
01.04.2022 - 11:09

Üçlü tarama testi gebe kadınlar için uzun yıllardır yapılan ve hamilelik hakkında önemli bilgiler sağlayan bir testtir. Testten en iyi sonuçları alabilmek için gebeliğin 16-18. haftalarını beklemek gerekir. Üçlü tarama testi ile nöral tüp defekti, down sendromu ve trizomi 18 adındaki genetik rahatsızlığın bebekte var olup olmadığı incelenir. Şimdi, üçlü tarama testi nedir? Üçlü tarama testi nasıl yapılır? Gelin bu soruların cevaplarına daha yakından bakalım…

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Gebelik esnasında anne adayları bir dizi test yaptırırlar. Üçlü tarama testi hamileliğin 16-18. haftalarında yapılan en önemli testler arasında yer alır. Anne karnındaki bebekte genetik hastalıkların önceden saptanmasını sağlayan üçlü tarama testi, anne adayları tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Peki, üçlü tarama testi nedir? Üçlü tarama testi nasıl yapılır? İşte üçlü tarama testi hakkında merak edilen soruların cevapları…

Üçlü Tarama Testi Nedir?

Üçlü Tarama Testi Nedir?

Üçlü tarama testi tüm gebe kadınlara yapılması tavsiye edilen bir kan testidir. Anne adayından bir kan örneği alınır. 3 farklı homonun belirlendiği bu testte hamile kadının kilosu, yaşı, gebelik haftası, sigara gibi alışkanlıklar ve gebelik haftası ile birlikte tüm detaylar işleme dahil olur. Üçlü tarama testi nöral tüp defekti, down sendromu ve trizomi 18 gibi hastalıkların anne karnındaki bebekte olup olmadığının belirlenmesini sağlar.  Aynı zamanda anne karnındaki bebekte diğer bazı anomalilerin olup olmadığı da saptanabilir.

Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Üçlü Tarama Testi Nasıl Yapılır?

Üçlü tarama testi anne adayından alınan basit bir kan testi ile yapılır. Alınan kanda b-HCG, Alfa-feto protein (AFP) ve Estriol (E3) adı verilen üç madde ölçülür. 

Human chorionic gonadotropin hamileliğin başlıca hormonudur. Gebeliğin ilk dönemlerinde artan bu hormon 16. Haftadan sonra giderek azalır. 

Alfa feto protein anne karnındaki bebeğin karaciğer organından salgılanır. Önce amniyon sıvısına ardından annenin kanına geçer. Hamileliğin başlaması ile birlikte anne adayının kanında yavaşça artar.

Estriol ise bebeğe ait olan plesantadan salgılanan bir tür östrojen hormondur. Bu maddelerden herhangi birinin düzeylerinin normal olmaması durumuna gebelikte sapmalar ortaya çıkar.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
2
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın