Twitter'a IP Bazlı Engelleme Geldi
DNS'ler de Devredışı Kaldı, Twitter'a IP Bazlı Engelleme Geldi
Twitter'ın yasaklanmasının ardından farklı DNS rakamları ile girilmesinin ardından girişimlerde bulunan yetkililer DNS'ler yoluyla girişi de engelledi
Twitter'a erişimin mahkeme kararıyla yasaklanmasının ardından kullanıcıların farklı DNS adresleri ile giriş sağlayarak yasağı delmesi sonrası sabah saatlerinde Google'ın DNS'leri engellendi. Bu da çare olmayınca akşam saatlerinde IP bazlı engelleme yapıldı. Artık DNS ayarlarıyla ne yaparsanız yapın, Twitter'a giremeyeceksiniz. Ancak elbette Twitter'a girmek için hala yollar var.
Hürriyet'ten Selim Öztürk 'ün haberine göre, Twitter'ın yasaklanmasıyla birlikte kullanıcılar çareyi DNS değiştirmekte veya VPN uygulamaları indirmekte buldu. Bu sayede yasaklı olmasına rağmen başta Cumhurbaşkanı Abdullah Gül olmak üzere pek çok siyasi ve elbette milyonlarca kullanıcı herhangi bir sorun yaşamadan tweet atmaya devam etti.
Ancak sabah saatlerinde Google'ın 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 DNS'lerine engelleme geldi. Böylece bu DNS'i kullanan pek çok kullanıcı Twitter'a girmeyi başaramadı. Ancak elbette Google DNS dışında pek çok DNS rakamı bulunduğu için bu da kullanıcıların siteye girmesini engellemeye yetmedi.
Fakat son olarak Twitter'a IP bazlı engelleme geldi. Peki bu ne demek? İnternet servis sağlayıcıları IP bazlı engelleme yoluna giderek DNS değiştirerek Twitter'a girmeye çalışanların önünü tıkaması demek. Eğer şu dakikalarda DNS'i değiştirmenize rağmen giremiyorsanız, boşuna DNS değiştirmekle uğraşmayın; zira artık DNS yolu ile Twitter'a giriş kapanmış durumda.
IP bazlı engelleme elbette aşılamayacak bir engel değil. Kullanıcılar bunun için VPN servislerini (Hotspot Shield VPN, Onavo, TOR veya Chrome'a eklenti olarak kurulan Zenmate'i) kullanarak Twitter'a girebiliyor.
- t24.com.tr
Twitter'da DNS Sorunu
Twitter'in Türkiye'deki engeli DNS değiştirerek aşılmıştı. En çok kullanılan Google DNS'leri sabah saatlerinde çalışmadı. Servis şimdi yeniden devrede.
Perşembe gecesi başlayan Türkiye'den Twitter engelleme sorunu DNS ve VPN kullanımı gibi yöntemlerle çözülüyordu. Bu engeli aşmanın en kolay yolu olan DNS yani Domain Name Server kullanmak da zorlaştı. Sabah erken saatlerde en çok kullanılan Google DNS çalışmadı. İki üç saatin ardından servis yeniden çalışmaya başladı. Google'ın teknik bir arızayla mı servisi kapattığı yoksa DNS'lere Türkiye'den engel mi geldiği henüz bilinmiyor.
Farklı DNS'ler kullanımda
Google'ın dünya çapında kullanılan 8.8.8.8. ve 8.8.4.4. DNS sunucuları Twitter engelini aşmak için kullanılıyordu.
Sabah saatlerinde yaşanan sorunla Türkiye'deki internet kullanıcıları Google DNS'den sonra en çok kullanılan Open DNS servisini kullanmaya başladı. Buradan verilen DNS numaralarıyla Türkiye'den engelli Twitter'a ulaşılabiliyor. Bunun yanı sıra çok sayıda DNS servisi de internette hizmet vermekte.
Clinton'dan Twitter mesajı
Türkiye'de Twitter'in engellenmesine dünyadan tepkiler sürüyor. Eski ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Twitter hesabından şöyle yazdı:
'İfade ve (internete) bağlanma özgürlüğü temel bir haktır. Türkiye halkı bu haklarının iadesini hak etmektedir.'
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de günlük basın toplantısına Türkiye'deki Twitter'a erişim yasağıyla ilgili açıklama yaparak başladı. Psaki, 'Türk hükümetine, Twitter'a erişimin engellenmesini kaldırması ve tüm sosyal medya platformlarına serbestçe ulaşımın sağlanması çağrısında bulunuyoruz' dedi.
ABD'nin Türkiye'de ifade özgürlüğünü desteklediğini belirten Dışişleri Sözcüsü, 'Obama'nın daha önce vurguladığı gibi, demokratik hükümetler, kendisiyle aynı görüşte olmayan sesleri de dinlemeyi de kabul etmeliler. Bağımsız ve özgür bir medya, demokratik ve açık toplumların esas unsurlarıdır' diye konuştu.
Psaki, bir soru üzerine konuyu Türk yetkililerle görüştüklerini belirtti ve 'Büyükelçimiz konuyla ilgili yakın temasta ve bu kanallar yoluyla kaygılarımızı dile getirdik' dedi.
Kaynak: Al Jazeera, AA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!