Görüş Bildir
Haberler
'Türkiye'ye Giren Tüm Araçlar X-Raydan Geçirilecek'

'Türkiye'ye Giren Tüm Araçlar X-Raydan Geçirilecek'

Fatih UZUN
30.10.2014 - 17:59

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, 'Nihai hedefimiz Türkiye'ye giren tüm eşya ve insan taşıyan tüm araçların x-raydan geçirilmesi' dedi.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, incelemelerde bulunmak üzere geldiği Kapıkule Gümrük Kapısı önünde Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin, Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın ve gümrük personeli tarafından karşılandı.

Canikli, Yalçın'dan brifing aldıktan sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, ziyareti, gümrük kapısında belirli dönemlerde yansıyan sıkıntılarla ilgili tüm tedbirleri almak ve yerinde incelemek için gerçekleştirdiğini söyledi.

Son yıllarda gümrüklerde sunulan hizmetlerde kalitenin arttığını bunun daha da artırılmasını amaçladıklarını belirten Canikli, 'Amacımız verilen hizmetin daha da iyi yerlere taşınması. Son 12 yılda bütün gümrük kapılarımızda ciddi bir iyileşme söz konusu. Bunu ileri noktalara getirmek için çaba sarf ediyoruz. Herkesin memnun olacağı, şikayetlerin en alt seviyelere ineceği seviyenin yakalanması gerekiyor' diye konuştu.

Canikli, kayıp, kaçak ve uyuşturucuyla mücadelede x-ray tarama cihazlarının büyük katkısı olduğunu vurguladı.

Kanuni olmayan ticaretin engellenmesinin diğer amaçları olduğunu aktaran Canikli, şöyle devam etti:

'Son yıllarda bu alanda kalite standardının yükseltilmesi söz konusu ama hala yapılması gerekenler var. Özellikle teknolojinin bize sağladığı yeni imkanları kullanmamız gerekiyor. İlk kez 2003'te Türkiye gümrük kapılarında başlayan araç tarama sistemi büyük imkanlar sunuyor. Kapasitemiz belirli bir seviyede. Nihai hedefimiz Türkiye'ye giren tüm eşya ve insan taşıyan tüm araçların x-raydan geçirilmesi. Aynı şekilde Türkiye'ye gelen tüm kargo ve konteynerlerin x-ray denetimine tabi tutulması. Bunu başardığımızda dünyada bunu uygulayan tek ülke olacağız. 2015 yılından itibaren yoğun bir şekilde bu cihazların alımını hızlandırıyoruz. Tümünü taranır hale gelmesi için yaklaşık 2 milyar lira kaynak gerekiyor. Bunu bir kaç yılda sağlamamız mümkün değil ama en hızlı şekilde bunu gerçekleştireceğiz.'

Canikli, kısa süre içinde Kapıkule'den Türkiye'ye giren tüm otobüslerin x-ray taramasından geçirileceğini, kapasitenin buna müsait olduğunu dile getirdi. Gümrük kapısına önümüzdeki yıl 2 x-ray cihazı daha göndereceklerini aktaran Canikli, şunları anlattı:

'Bugüne kadar yakalamalarda x-ray cihazları önemli katkılar sundu. Uyuşturucu tespitleri, kaçak eşya tespitlerinde x-ray görüntüleri çok etkili bir yöntem. Her geçen yıl bu cihazların kesin bilgi sunma kapasitesi de geliştiriliyor. Aksilik çıkmazsa 4-5 yılda Türkiye'ye giren tüm eşya ve araçların yüzde yüz taramada, denetiminden geçirilmesi mümkün hale gelecek diye planlıyoruz.'

Gurbetçilere müjde

Gümrük ve Ticaret Bakanı Canikli, gümrüklerde işlem noktalarının azaltılacağını söyledi. Özellikle Kapıkule için önümüzdeki yaz döneminde basına kuyruklar nedeniyle haber konusu olmayacaklarını belirten Canikli, şunları kaydetti:

'Çalışmalarımızı tamamlayacağız, tedbirlerimizi alacağız. Yaz gelmeden projemizi hazırlamış olacağız. Özellikle peronları fleksbıl hale getirerek, yoğun dönemlerde diğer tarafa kaydırma şeklinde buna imkan sağlayacak projeyi hayata geçireceğiz. Ayrıca bir aracın Türkiye'ye girişinde 5-6 noktada işlem yapılmaktadır, hedefimiz bunu teke düşürmek. Onunla ilgili bilgisayar program yazılımları tamamlandı. Bunu Sarp ve Kapıkule'de ilk kez uygulayacağız. İnsanlar gereksiz beklemeyecekler, zaman kaybetmeden hizmeti alacaklar. Bunu sağlarken de kayıp ve kaçak denetimi de en iyi şekilde yapılacak.'

AA

Kaynak: http://www.aa.com.tr/tr/u/412861--tur...
İçeriğin Devamı Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0