Görüş Bildir
Haberler
Gençlerin Gelecekten Umudu Azaldı

Gençlerin Gelecekten Umudu Azaldı

FreiGeist
19.05.2015 - 13:11 Son Güncelleme: 19.05.2015 - 17:29
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türkiye'de 15-19 yaş grubu aralığında 950 bin genç ne eğitimine devam ediyor ne de işgücü piyasasına giriyor. Türkiye'de genç işsizliği artıyor. Gelecekten beklentileri de azalıyor...

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi'nin (BETAM) Hanehalkı İşgücü Anketi verilerini kullanarak hazırladığı araştırma raporu, Türkiye'de kayıp gençliğin tablosunu ortaya çıkardı.

BETAM'ın araştırmasına göre Türkiye'de 15-19 yaş arasında yaklaşık 950 bin genç (260 bin genç erkek ve 688 bin genç kadın) ne eğitimine devam ediyor ne de işgücü piyasasına giriyor. Söz konusu rakam 15-19 yaş grubu gençliğin yüzde 15.2'sine denk geliyor.

Gençlerin eğitim durumlarının değerlendirildiği rapora göre, Türkiye'de 15-19 yaş grubu aralığında 2 milyon 193 bin genç (Bu yaş grubunun yüzde 35,2'si) eğitim sisteminin dışında yer alıyor.

Raporda, “Türkiye orta gelir tuzağından çıkmak istiyorsa gençlerinin beşeri sermayelerine daha fazla yatırım yapmalı, eğitim sisteminin dışında kalan gençleri de vakit kaybetmeden okula çekmenin yollarını aramalıdır. Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmış olması gençlerin okula kayıt olmalarını sağlayabilir ancak eğitimi takip etmelerini sağlayamaz” denildi.

Okula devam etmeyen ve işgücü piyasasında yer almayan gençlerin neden iş aramadıklarına yönelik verdikleri cevapların büyük çoğunluğu ise daha çok umutsuzluk ile ilgili.

Rapora göre, erkeklerin yüzde 27,9'u daha önce çok iş aradığını ancak bulamadığını veya yeteneklerine uygun bir iş olmadığını düşündükleri için iş aramaktan vazgeçtiklerini belirtirken; kadınlar arasında benzer sıkıntılar çekenlerin oranı ise yüzde 2,6 seviyesinde.

Genç işsizlik oranı yüzde 20'ye yükseldi

Genç işsizlik oranı yüzde 20'ye yükseldi

Hızla artan işsizlik, en çok genç nüfusu etkiliyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre genç nüfusta işsizlik bir yılda yüzde 3 artarak yüzde 20’ye tırmandı. Yani her beş gençten biri işsiz...

Hemen her istatistikte olduğu gibi okula devamda da Türkiye'deki bölgeler arasında büyük farklılıklar bulunduğu dikkat çekilen raporda, “2013 yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde okula devam etme oranı yüzde 51,0'da iken Batı Marmara'da bu oran yüzde 73,7'e ulaşmıştır. Diğer bir deyişle, Doğu bölgelerindeki gençlerin yaklaşık yarısı okula devam ediyor iken Batı bölgelerinde her dört çocuktan üçünün okula devam ettiği görülmektedir” denildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

OECD verilerine göre çalışmayan, okumayan ve bir kursa gitmeyen gençlerde ülkemiz birinci sırada

OECD verilerine göre çalışmayan, okumayan ve bir kursa gitmeyen gençlerde ülkemiz birinci sırada

Birgün gazetesinden Çağdaş Şirin verileri şöyle yorumluyor: 

'Bizdeki gençlerin %36’sı bu kategoride, bu alanda OECD’yi ortalamasını ikiye katlamışız. Bu gençlerin önünü açacak, girişimci kılacak, özgür düşünüp yeni fikirleri ortaya çıkaracak bir ekosistem oluşturduğumuz anda, neredeyse sınırsız bir kaynağa sahip olabiliriz.'

Genç nüfus oranı azalıyor

Bu verilere göre Türkiye, Avrupa Birliği ülkelerine göre oldukça genç bir nüfusa sahip. Ancak yaklaşık sekiz yıllık bir gelecek içerisinde doğuşta beklenen ömrün uzaması ve toplam doğurganlık hızındaki azalış nedeniyle gittikçe yaşlanan bir nüfusa sahip olacak.

Rapora göre, bu sorunu aşmanın yolu gençlerle ilgili eğitim, sağlık, kişisel yaşam, işgücü, sosyal katılım, gelirden eşit pay alması vb. konularda politikalar üretilmekten geçiyor. 

Türkiye nüfusunun 2023'te 84 milyon 247 bin 88 kişi olması, genç nüfusun toplam nüfus içindeki oranının 2023'te yüzde 15,1’e, 2050'de yüzde 11,7'ye ve 2075 yılında da yüzde 10,1’e düşeceği tahmin ediliyor.

Gençlerin gelecekten umudu azaldı

Yaşam Memnuniyeti Araştırması (YMA) sonuçlarına göre, gelecekten umutlu olan genç oranı 2013 yılında yüzde 83,9'ken 2014'te bu rakam yüzde 78 oldu. Genç erkekler 2014'te yüzde 79,7 oranında geleceklerinden umutluyken, genç kadınlarda bu oran yüzde 76,4 olarak gerçekleşti.

Gençlerin yüzde 65,1’i 2013 yılında kendini mutlu hissederken, bu oran 2014'te 4 puan düştü ve yüzde 61,2 oldu. Mutluluk oranı 2014'te genç erkeklerde yüzde 60, genç kadınlarda ise yüzde 62,4 idi.

Kaynaklar: 

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
8
8
2
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam