Türkiye'nin İlk Deniz Biyolojisi Müzesi
Türkiye'nin İlk Deniz Biyolojisi Müzesi
Antalya Büyükşehir Belediyesi, Türkiye’nin ilk Deniz Biyolojisi Müzesi’ni açtı. Başkan Mustafa Akaydın, “Yeni müzemiz Antalya’mıza armağan olsun” dedi.
Büyükşehir Belediyesi Oyuncak Müzesi, Soba Müzesi, Behlül Dal Sinema Müzesi’nden sonra Antalya’ya Deniz Biyolojisi Müzesi’ni kazandırdı. Yat Limanı’nda yapımı tamamlanan Deniz Biyolojisi Müzesi törenle hizmete açıldı. Açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Muratpaşa Belediye Başkanı Süleyman Evcilmen, Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
370 BİN LİRALIK YATIRIM
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, açılış töreninde yaptığı konuşmada
Kaleiçi ve Yat Limanı’nı canlandırmak, esnafın müşteri sayısını artırmak ve Antalya’nın kültürüne, özellikle çocukların eğitimlerine katkıda bulunmak amacıyla bu müzeyi açtıklarını söyledi. Antalya’da kendi dönemlerinde dördüncü müzeyi açtıklarını ifade eden Akaydın, Deniz Biyolojisi Müzesi’ni 370 bin liralık bir yatırımla hizmete soktuklarını dile getirdi.
KIZILDENİZ TÜRLERİ DE VAR
Türkiye’nin ilk Deniz Biyolojisi Müzesi kurmanın gururunu yaşadıklarını belirten Akaydın, şöyle konuştu: “Antalyalı balıkçılar denizimizin nadide türleri uzun süre toplayıp bize teslim ettiler, kendilerine çok teşekkür ederim. Müzede 500 çeşit balık yer alıyor, 150’si kemikli tür, 19 tanesi nadide köpek balığı türü. Gazipaşa fokunu 1 yıl sonra işlemlerden geçtikten sonra müzede sergileyeceğiz. Kızıldeniz türleri de var.”
YAT LİMANI CANLANDI
Kaleiçi ve Yat Limanı’nı canlandırmak amacıyla daha önce Oyuncak Müzesi’ni açtıklarını kaydeden Akaydın, “Yat Limanı’nı yeniledik. Surların onarımında önemli bir mesafe kat ettik. Panoramik asansörün temelini attık. Önümüzdeki dönemde Cumhuriyet Meydanı’nı komple yenileyeceğiz. Yeni müzemiz Antalya’mıza armağan olsun” diye konuştu.
TÜRKİYE’NİN BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ
Antalya Büyükşehir Belediyesi Deniz Biyolojisi Müzesi’nde çoğunluğu Antalya Körfezi’nden olmak üzere Türkiye’nin faklı denizlerinden yakalanan deniz kaplumbağası (Caretta caretta), 9 tür köpekbalığı, 10 tür yassı köpekbalığı, yaklaşık 150 tür kemikli balık, süngerler, mercanlar, karides, ıstakoz ve yengeçler, kabuklular, ahtapot, kalamar ve sübyeler, denizyıldızları ve denizkestaneleri olmak üzere yaklaşık 500 tür deniz canlısı sergilenecek. Müzede nesli koruma altında olan, endemik ve Kızıldeniz kökenli deniz canlıları hakkında da bilgilendirmeler yapılacak.
VATANDAŞLARDAN AKAYDIN’A TEŞEKKÜR
Müzeden en çok memnun kalanlar ise Yat Limanı’nı esnafı oldu. Bölge esnafı, Başkan Mustafa Akaydın’a katkılarından dolayı çok teşekkür etti. Esnaf İsmail Ceylan, müzenin kendilerine yüzde yüz faydası olacağını söyledi. İnsan sirkülasyonunun artacağını ifade eden Ceylan, “Limanda turizmin etkisini görmek istiyorsak reklama ihtiyacımız var. Müze bu anlamda çok iyi oldu” dedi. Yılmaz Özdemir, “Antalya’mızın böyle güzel bir yerine turistik bir yer kurmak Limanı olumlu etkileyecektir, işlerimiz artacaktır. Müzeyi açanlara teşekkür ederim. Büyükşehir Belediyemizin çalışmalarının sürekli olacağına inanıyorum” diye konuştu. Kasım Tekin, “Müze bizi şimdiden olumlu etkiledi. Turistlerin aradığı gezip dolaşacağı bir mekan daha kazandık” dedi. Ramazan Dilsiz ise “Bizim için çok iyi oldu. Yerli ve yabancı turist çekmeye başladık, kentimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
- VAGUS.TV