ABD’den Suriyeli Muhaliflere Askeri Desteğe Onay
ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisine İslam Devleti adını veren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütüne karşı açıkladığı eylem planı Temsilciler Meclisi tarafından onaylandı. Plan IŞİD'e karşı Suriye'de 'ılımlı' muhalefet gruplarının silahlandırılmasını ve eğitilmesini öngörüyor.
Cumhuriyetçilerin ağırlıkta olduğu mecliste onaylanan planın Senato'dan da geçmesi bekleniyor.
Plan 156'ya karşı 273 oy ile kabul edildi. Muhalif grupları eğitmek ve silahlandırmak için 500 milyon dolar harcanacak.
Obama Irak ve Suriye'de önemli büyüklükte alanların kontrolünü eline geçiren IŞİD'e karşı planını geçen hafta açıklamış, bugün ise ABD birliklerinin kara harekatı için Irak'a gitmeyeceğini tekrar etmişti.
IŞİD'e karşı plan dahilinde ABD bölgedeki 40 ülkeyi de işbirliğine çağırmıştı.
Salı ve Çarşamba günü düzenlenen saldırılarda, ABD güçleri Erbil'in kuzeybatısında IŞİD'e ait iki zırhlı aracı ve Bağdat'ın güneybatısında da çeşitli birimleri imha etti.
Obama, IŞİD'e Suriye topraklarında da saldırı düzenleyebileceklerini söylemiş, bu açıklama Suriye'nin ve Rusya'nin tepkisini çekmişti.
Suriye meclis başkanı imzası ile ABD'ye gönderilen bir mektupta ABD'ye IŞİD'e karşı Suriye rejimi ile işbirliği yapması çağrısında bulunulmuştu.
Rusya ise daha önce Suriye topraklarında yapılacak olan bir ABD saldırısının uluslararası hukukun ihlali olacağını söylemişti.
Temsilciler Meclisi'ndeki oylamanın kolay geçmesi bekleniyordu. Mecliste çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçiler ağırlıklı olarak Başkan Obama'nın İslam Devleti'ni yenilgiye uğratma stratejisine destek veriyor.
Ancak daha şahin olanlar Obama'nın planının yeterli olmadığını düşünüyor. Bu kesime göre, Obama'nın Suriye ve Irak'a ABD'nin muharip güçlerini göndermeyi değerlendirmesi gerek. Obama ise bunu yapmaya hazır olmadığını açıkladı.
Gerek Cumhuriyetçi gerekse Demokrat bazı Temsilciler Meclisi üyeleri, Suriyeli muhaliflerin bu işi başarabileceğinden şüpheli.
Senatodaki bir komisyon toplantısında, Dışişleri Bakanı John Kerry'den bu nedenle Suriyeli muhaliflerin iyi eğitilecekleri ve Amerikan silahlarının yanlış ellere düşmesini önleyecekleri yönünde garantiler istediler.
Çarşamba günü, Temsilciler Meclisi Obama'nın 500 milyon dolarlık talebini 273'e karşı 156 oyla onaylamıştı.
Obama, bunun öncesinde ABD'nin 'Irak'ta yeni bir kara harekatı düzenlemesi' için bir taahhüt altına girmeyeceğini belirtmişti.
Florida'daki ABD üssünde üst düzey askeri yetkililerle yaptığı toplantının ardından konuşan Obama, 'Irak'a konuşlandırılan Amerikan güçleri muharip misyona sahip değiller ve olmayacaklar' demişti.
Ancak Obama IŞİD'in yenilgiye uğradığını göreceklerini savundu ve 'Eğer ABD'yi tehdit ederseniz güvenli bir yer bulamazsınız' diye konuşmuş, 'Iraklıların kendi başlarına yapmaları gereken şeyi onlar için yapamayız' ifadelerini kullanmıştı.
Obama'nın sözleri ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'nin hava saldırılarının başarılı sonuç vermemesi halinde kara harekatına geçilebileceği şeklindeki değerlendirmesini izliyor.
İran Dışişleri Bakanı Muhammed Javad Zarif de dün yaptığı açıklamada IŞİD'in 'tehlikeli bir olgu' olduğunu söylemiş, yalnızca hava saldırılarıyla yenilmesinin mümkün olmayacağını belirtmişti.
Bu arada Irak Başbakanı Haydar el Abadi, ülkesinde yabancı muharip birlikler konuşlandırılması olasılığının bulunmadığını söyledi.
El Abadi, 'Hem buna gerek yok hem de onları istemiyoruz. İzin vermeyeceğiz. Nokta.' diye konuştu.
BBC Türkçe