Görüş Bildir
Haberler
Türkiye Dünyanın 4 Büyük Ekonomi Devi Arasında

Türkiye Dünyanın 4 Büyük Ekonomi Devi Arasında

Fatih UZUN
06.01.2014 - 20:28
İçeriğin Devamı Aşağıda

Türkiye Dünyanın 4 Büyük Ekonomi Devi Arasında

Bu sabah BBC Radio 4′de yayınlanan “Dünyanın yeni ekonomi devleri” adlı programda MINT ülkeleri anlatıldı. Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye’nin baş harflerinden oluşan MINT ülkeleri önümüzdeki yıllarda dünyanın yeni ekonomi devleri olacağı ön görülüyor. 2001 yılında Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in baş döndüren ekonomik gelişmesini öngören ve bu ülkeleri kısaca BRIC ülkeleri olarak adlandıran ekonomist Jim O’Neill şimdi de Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye için MINT ülkeleri diyor. İlk olarak Meksika ile başlayan seri sırasıyla devam edecek. Türkiye’nin anlatılacağı bölüm ise Perşembe günü İngiltere saati ile 09:00′da BBC Radio 4′de yayınlanacak.

Peki Türkiye hangi özellikleri ile yakın gelecekte ekonomi devleri haline gelecekleri öngörülen MINT ülkeleri arasında sayılıyor? Ekonomist Jim O’Neil şöyle anlatıyor

Öncelikle MINT ülkeleri BRIC ülkelerine göre önemli bir avantaja sahip. MINT ülkelerinin nüfusları sadece büyümekle kalmıyor, 20 yıl içinde büyüyen nüfus aynı zamanda iş sahibi de olacak. Bu durum BRIC ülkelerinin gıpta edeceği bir avantaj. Yani Meksika, Endonezya, Nijerya ve Türkiye “kendine çeki düzen verirse” Çin ve Hindistanı’ın 2003 ile 2008 yılları arasında yakaladığı 2 haneli büyüme oranlarına ulaşacak.

O’Neil, MINT ülkeleri geopolitik pozisyonları nedeni ile de BRIC ülkelerinden farklı diyor. MINT ülkelerinin her biri geçiş noklarında bulunuyor Mexico ABD ile Latin Amerika arşındayken, Endonezya Güney Asya’da bulunuyor ama Çin ile derin bağları var aynı şekilde Türkiye de Batı ile Doğu arasında yer aldığının altını çiziyor

MINT ülkelerinin hepsi hammade üreticisi; Türkiye hariç. Türkiye dışında MINT ülkelerinin tamamı hammadde üretiyor. BRIC ülkeleri arasına da Çin ve Hindistan hammadde üretmediğinin altını çizen O’Neil, refah açısından Meksika ve Türkiye diğer MINT ülkeleri arasında öne çıkıyor diyor ve “Türkiye’de beyaz eşya üreticisi Beko ve dünyanın en hızlı büyüyen havayolu şirketi Türk Havayolları gibi şirketlere yaptığım ziyaretler sırasında “Vay be!” dedim” ifadesini kullanıyor.

O’Neil ayrıca, “Türkiye’de Batılı bir anlayışla işleri yürütme isteği ile İslam’ın birleşiminden ve Türk siyasetinden kaynaklanan sadece bu ülkeye has zorluklar mevcut. Kimileri benzer bir güçlüğün Endonezya’da da mevcut olduğunu savunabilir ama ben katılmıyorum. En azından Cakarta’da, Batılı bir iş anlayışı genelde kabul görüyor, ama Türkiye’de durum bundan çarpıcı şekilde farklı” diyerek Türkiye gözlemini aktarıyor.

  • Dipnot
Kaynak: http://www.dipnot.tv/mint-ulkeleri-tu...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0