Türk Hezimetinin Yunan Tarafına Yansımaları Sonucu Açılan Altılar Davası
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Türk Hezimetinin Yunan Tarafına Yansımaları Sonucu Açılan Altılar Davası
Bizim bayram yaparak coşkuyla kutladığımız 30 Ağustos tabii ki Yunan tarafı için bir felaket olarak nitelendirilir. Hatta onlar bu duruma 'Küçük Asya Felaketi' derler. Savaş öncesinde de çeşitli karışıklıklar yaşayan Yunanistan ve hükumet, savaş sonrasında iyice bir bataklığa düşer ve görünen o ki kendisini acı şekilde yukarıya çeker.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Rivayet edilir ki Mustafa Kemal Paşa, Yunan ordularının geriye çekilişi sırasında şöyle seslenir: Hacıanestis gel de ordularını kurtar! Halbuki bu general kendisini dahi kurtaramayacaktır.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
8 Eylül 1922'de Yunan askerlerinin İzmir'den çıkışı ile birlikte Atina halkı istemediği savaşın yenilgisinin faturasını krala çıkarır. Ve I. Konstantin İtalya'ya kaçmak zorunda kalır.
Tabii 11 Eylül'de iki Yunan albay Plastiras ve Gonatas tarafından kurulan ve hezimetin sorumlularının yargılanmasını isteyen "Devrimci Komite"nin de bu kaçıştaki etkisi büyüktür.
Konstantin'in tahtı oğlu II. Georgios'a bırakması ve kaçması 15 Eylül'de devrimi başarılı kılar. Devrim Komitesi Atina'ya girer ve Konstantin hükumetinin bütün bakanları tutuklanır.
Ve Devrim Komitesi 12 Ekim'de devrik yönetimin üst düzey yöneticilerinin yargılanacağı olağanüstü bir mahkeme kurar. Mahkeme 31 Ekim'de başlar, suçlama ise vatana ihanettir.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
2 hafta süren mahkeme sonucunda yargılananlardan 6'sı idama mahkum edilir. 2 Sanık ömür boyu hapis cezası alırken 1 sanık da sürgün ile cezalandırılır...
Dimitrios Gunaris ve Petros Protopapadakis (Konstantin'in son iki başbakanı, 15 Kasım 1922'de idam edildiler.)
Georgios Hatzianestis ve Nikolaos Stratos (Başkomutan ve eski başbakan, 15 Kasım 1922'de kurşuna dizildiler.)
Nikolaos Theotokis ve Georgios Baltatzis (Savaş Bakanı ve Dışişleri Bakanı 15 Kasım 1922'de idam edildiler.)
Bu arada savaş sırasında esir alınan General Trikupis mevzubahis idamlardan ötürü Atatürk tarafından bir süre daha Türkiye'de misafir edilir ve 1923'te Yunanistan'a döner; ancak yargılanmaz.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Gelmeselerdi buralara. İyi olmuş amk.
Sondaki kral hareket... Bir de yunanlılara soykırım yaptı diye havlarlar Atatürk için.