Tüm İnsanlığın Çalışmadan Sabit Ücret Aldığı Bir Gelecek Mümkün, Nasıl mı?
Tüm İnsanlığın Çalışmadan Sabit Ücret Aldığı Bir Gelecek Mümkün, Nasıl mı?
Günümüzde sosyal devletin ne kadar etkin ve eşit olabildiğinin sorgusu gittikçe artıyor. Adaletin olmadığı fakat daha iyi bir işleyişin de halihazırda bulunmadığı düşünülüyor. En azından düşünülüyordu. Universal Basic Income (Evrensel Temel Gelir) sosyal devlet yaklaşımına yepyeni bir açılım getirdi ve bu açılım bir ütopya seviyesinden IMF programında yer bulmaya dek geldi. Kimi ülkeler bunu uygulamaya yavaştan başladı, basitçe her ay sırf var olduğumuz için hesabımıza yatan bir paradan söz ediyoruz, önümüzdeki yıllarda daha da sık duyacağımız bu kavramı tanımak şart.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Mevcut sosyal yardımlar çoğu ülkede gelire orantılı şekilde gerçekleşiyor.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Sosyal yardımın bir gelir kriteri olmadan herkese sağlanması fikrinin çıkış noktası teknolojinin iş gücü üzerinde yakın gelecekte yaratacağı etki.
ETG ile ortaya çıkan bu mecburi işsizliğe bir nebze çözüm getirmek ve çalışmayan nüfusun da yeniliklere yönelmesi hedefleniyor.
ETG, Musk tarafından bu denli savunulsa da fikir ne ona ne de çağdaşlarımıza ait, fikrin temelleri 16. yüzyılda atıldı.
500 küsur yıl sonra güncellenen ETG'nin önemli bir özelliği periyodik olması.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
ETG'yi destekleyen ekonomistler mevcut düzende yetersiz gelire sahip kişilerin ekonomiye, adalet sistemine ve en önemlisi sağlık sistemine zaten büyük bir yük oluşturduğunu savunuyorlar.
Sistemsel yapısına bakıldığında argümanlar sadece sosyal yardımdan ibaret olmadığı ve kişiyi özgürleştirmeyi, değiştirmeyi de amaçladığı için kimi liberal ekonomistler tarafından da destekleniyor.
ETG'ye ütopya olarak yaklaşılmasının sebebi bu fikrin gerçekleşme ihtimalinin olmaması değil, ülkeler bu konuda adımlar atmaya başladı bile.
Dauphin, Kanada ETG'nin yarattığı etkiye en büyük örnek. Şimdilerde unutulsa da yeniden hatırlamaya değer.
1979'da hükümet bu "ütopyaya" bir son vererek projeyi iptal etmiş fakat kişi listeleri elde tutulmuş. Manitoba Üniversitesi'nden ekonomist Evelyn Forget bu deneyin etkilerini araştırmış.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Bunu Finlandiya ve bi nebze de Norveç denemeye başladılar bile önceden zaten ve bu ülkeler serbest piyasa ekonomisine(diğer adı kapitalizm) göre kalkınır, ça... Devamını Gör
üretimle desteklenmeyen bir gelir artışı enflasyondan başka bir sonuç doğurmaz.Bu tarz projelerin Türkiye gibi sanayileşmemiş,kronikleşmiş cari açıklar veren... Devamını Gör
Zaten projenin amacı da tüketim kaynakları sınırlı olan yoksul kesime destek olup daha fazla tüketmelerini sağlayarak üretimdeki değer fazlasını eriterek eko... Devamını Gör
3.Dünya savaşından sonra azalan kaynaklar nedeniyle ETG denilen sistem zaten kurmak zorunda kalınacak.